Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Oliver Helander epäonnistui raskaasti arvokisadebyytissään ja ryhtyi mykäksi – pettynyt valmentaja: "Kokemuksen puute näkyi"

Oliver Helander jäi keihäänheiton EM-karsinnassa lähes 12 metriä kauden parhaastaan. Valmentaja Glenn Lignellin mukaan Helanderilla oli vaikeuksia auringossa pehmenneen alustan kanssa.

Yleisurheilun EM 2018
Oliver Helander
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

BERLIINI. Karsiutuminen miesten keihäsfinaalista oli raskas pettymys Oliver Helanderille. Kauden tilastokutoselta odotettiin jopa mitalia, mutta nyt tie tyssäsi karsintaan.

Helander, 21, antoi karsinnan päätyttyä Ylen tv-haastattelussa muutaman lyhytsanaisen vastauksen, jonka jälkeen hän käveli haastattelualueen läpi sanomatta sanaakaan.

Toimittajat ohitettuaan Helander tapasi valmentajansa Glenn Lignellin.

– Sieltä tuli vastaan melkein yhtä vähäsanainen Oliver kuin median haastatteluissa. Ei maailma tähän kaadu. Tietysti pettynyt saa ja pitää olla, Lignell kertoi Yle Urheilulle.

21-vuotias Helander epäonnistui ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan. Tämän kesän keihäskomeetta jäi vaisuun tulokseen 76,64. Hän sai tuloksen vain viimeisellä yrityksellään.

Helander sijoittui karsinnassa 16:nneksi. Finaaliin olisi vaadittu tulos 79,74.

– Tämä tulos oli pettymys, Lignell tiivisti.

Alustan kanssa meni varovaiseksi

Keihäskarsinnassa puheenaiheeksi nousi heittoalusta, joka pehmeni lähes 40 asteen helteessä. Suomen Urheiluliiton viestintäpäällikön Tapio Nevalaisen mukaan alustan kuumuus oli jopa 70 astetta.

– Monella oli pehmeän alustan kanssa ongelmia, jalka luisti ja joutui vähän hakemaan paikkaan, mistä kohti heittää. Esimerkiksi Röhler joutui pudottamaan vauhdin puoleen, SUL:n keihään valmentaja Petteri Piironen sanoi.

Helander vaihtoi pidemmät piikit piikkareihinsa kahden lämmittelyheiton jälkeen.

– Silti pitoa ei ollut riittävästi. Tekeminen meni vähän varovaiseksi sen jälkeen, Lignell totesi.

Valmentajan mukaan Helander ei osannut sopeutua tilanteeseen samalla tavalla kuin kokeneemmat heittäjät.

– Kokemuksen puute näkyi. Useampi heittäjä oli vaikeuksissa alustan kanssa, mutta sai kuitenkin itsensä koottua.

Kokeneemmasta kaartista muun muassa Suomen Antti Ruuskanen selvitti tiensä keihäänheiton loppukilpailuun, joka käydään torstaina illalla.

Helander jää katsomaan keihäsfinaalia

Helander ja Lignell aikovat jäädä kovasta pettymyksestä huolimatta Berliiniin seuraamaan finaalia. Paluulento on varattu vasta perjantaille.

EM-kisat olivat sekä urheilijalle ja valmentajalle uran ensimmäiset aikuisten arvokisat, joista on hyvä ammentaa oppia tuleville vuosille.

– Jos unohdetaan tulos, muuten nämä olivat ihan odotetunlaiset kisat. Onhan aikuisten kisat ihan toisenlainen tapahtuma nuroten kisoihin verrattuna. Enemmän on rituaaleja, on pitkät callingit ja niin edelleen, Lignell sanoi.

Tuloksellisesti kisareissusta tuli kova pettymys, mutta Helanderin kausi jatkuu. Helander ja Lignell alkavat purkaa epäonnistumista heti torstaina, jonka jälkeen katse suunnataan jo seuraaviin kisoihin.

– Lappeenrannan gp-kisat ja Ruotsi-ottelu ovat ohjelmassa, mutta mitään ei ole löyty lukkoon.

Suosittelemme

Tuoreimmat