Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ruuskasen pääkilpailu ei ollut karsinta, vaan finaali – "Finaalissa Antti on aivan eri tavalla valmis kuin karsinnassa"

Antti Ruuskanen jatkaa Berliinin EM-kisojen keihäänheiton finaalissa siitä, mihin hän karsinnassa jäi, uskoo hänen valmentajansa Jyrki Blom. Lajivalmentaja Petteri Piirosen mukaan Ruuskanen tarvitsee muutaman kovan heiton harjoituskentällä, jotta on valmis heti ensimmäisellä heitollaan.

Yleisurheilun EM 2018
Antti Ruuskanen.
Antti Ruuskanen.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kisalähetykset Areenassa ja TV2-kanavalla 2.-12.8. Kaikki Super-EM:stä osoitteessa yle.fi/superem.

Antti Ruuskanen osaa kääntää tiukat senttikamppailut puolelleen. Yhdeksän vuotta sitten Berliinin stadionilla hän selviytyi MM-finaaliin viimeisenä miehenä ja pudotti loppukilpailusta Venäjän Sergei Makarovin vain sentin erolla. Kaksi vuotta myöhemmin Daegun MM-kisoissa hän selviytyi jälleen viimeisenä miehenä loppukilpailuun, mutta tällä kertaa Puolan Igor Janik jäi hänestä 15 senttiä.

Lontoon olympialaisissa Ruuskanen oli karsinnassa 11:s ja selviytyi finaaliin lopulta puolentoista metrin turvin. Finaalissa hän heitti 84,12, joka toi tuolloin pronssia, mutta mitali kirkastui myöhemmin Ukrainan Oleksandr Pjatnytsjan dopingkäryn myötä hopeaksi.

Berliinin EM-kisoissakin Ruuskanen joutui jännittämään finaalipaikkaa loppuun saakka, mutta tälläkin kertaa finaalipaikka irtosi. Hän sijoittui karsinnassa 11:nneksi ja on nyt selviytynyt kaikissa yhdeksässä aikuisten arvokisoissa loppukilpailuun.

– Täytyy sanoa, että karsinta jännitti aika paljon. Olin sivukatsomossa katsomassa, kun en pystynyt normipaikalta katsomaan, myönsi Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom ja naurahti:

– Tuntui, ettei kolmannella kierroksella heittäjät lopu ikinä.

Paikat auki jo harjoituskentällä

Blomin mukaan Ruuskasen karsintaheitoissa näkyi liki kahden vuoden kilpailutauko sekä viimeisen kuukauden kilpailemattomuus. Olkapääleikkauksesta toipunut Ruuskanen kun joutui jättämään Kalevan kisat väliin kipeytyneen jalan takia.

– Hänellä oli vähän vaikea päästä kisaheittämisen rytmiin ja tuntumaan, mutta finaalissa jatketaan siitä, mihin kolmannella heitolla jäätiin, Blom sanoi viitaten Ruuskasen 79,93 metrin heittoon.

– Finaalissa Antti on aivan eri tavalla valmis kuin karsinnassa.

Blomin mukaan Ruuskanen on tällä hetkellä täysin terve eikä karsinnan jälkeen mihinkään paikkaan kolottanut. Myös lajivalmentaja Petteri Piironen uskoo, että 34-vuotias Ruuskanen ennen kaikkea nauttii illalla finaalitunnelmasta.

– Uskon, ettei hän hirveästi mieti tulosta, vaan nauttii vain siitä, että pääsee kisaamaan ja on finaalissa mukana, Piironen sanoi ja sanoi Ruuskasen tarvitsevan muutaman kovan heiton alle, ennen kuin rupeaa irtoamaan kunnolla.

– Ehkä verkkakentällä pitää keihäällä ottaa pari terävämpää vetoa, että paikat ovat vanhalla miehellä auki, kun kisa alkaa. Että on heti ensimmäisestä heitosta valmis tälläämään kunnolla.

Pääkilpailu vasta tänään

Blom odottaa finaalista kovatasoista, sillä saksalaisheittäjät Johannes Vetter, Andreas Hoffmann ja Thomas Röhler olivat vakuuttavia, kuten oli myös Viron Magnus Kirt.

Finaaliin pääsi myös moni ennätyksiään lähennellyt tai ylittänyt heittäjä, kuten puolalaiskaksikko Marcin Krukowski ja Cyprian Mrzyglod.

– Moni heitti kauden parhaansa tai oman ennätyksensä jo karsinnassa. Se oli heille pääkilpailu. Me lähdemme Antin kanssa siitä, että meillä on pääkilpailu vasta finaalissa, Blom totesi.

Lue myös:

Ruuskanen taisteli EM-keihäsfinaaliin – Helander tylysti ulos karsinnassa

Ruuskanen tukalassa tilanteessa – "Yritin puhkaista kentän ensimmäisellä heitollani"

Sairastuvalla pitkään kärvistelleen Antti Ruuskasen iskukyky on täysi arvoitus ennen keihäänheiton EM-karsintaa: "Minulle sopii pieni epävarmuus ja levottomuus ennen näitä tärkeitä koitoksia"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat