1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

HJK aloittaa Eurooppa-liigan karsinnat Sloveniassa, tällainen on jatkuvassa kriisissä oleva vastustaja Olimpija Ljubljana – ”Saavat jatkuvasta muutoksesta energiaa”

Klubin päävalmentajan Mika Lehkosuon mukaan Olimpija on laadukas joukkue, jonka prässin alle ei saa jäädä.

Vihreäpaitainen Olimpija kohtasi Vaasan Palloseuran Eurooppa-liigan karsinnoissa vuonna 2017. Kuva: AOP

Helsingin Jalkapalloklubi aloittaa Eurooppa-liigan karsinnat kolmannelta kierrokselta vierasottelulla NK Olimpija Ljubljanaa vastaan. Viime viikolla HJK tippui Mestarien liigan karsinnoista häviämällä kotonaan BATE Borisoville 1–2.

Nyt vastaan tulee Slovenian hallitseva mestari, jolla aiempaa euromenestystä ei käytännössä ole. Parhaimmillaan se on edennyt Eurooppa-liigan karsinnoissa kolmannelle kierrokselle, kuten tänäkin vuonna. Kesällä 2011 Austria Wien tiputti slovenialaiset kolmoskierrokselta maalein 4–3.

Olimpija on noussut nopeasti maansa huipulle. Se perustettiin nimellä NK Bežigrad vasta vuonna 2005. Slovenian pääsarjaan, PrvaLigaan, se nousi kaudeksi 2009–2010. Edeltävänä vuonna se oli ottanut nimekseen NK Olimpija Ljubljana, jonka se omi vuonna 1945 perustetulta, vuonna 2005 konkurssiin menneeltä perinneseuralta.

Nykyinen Olimpija pitää itseään alkuperäisen seuran perinnönjatkajana, mutta kaikki slovenialaiset eivät ole samaa mieltä. Alkuperäisellä Olimpijalla oli vuosikymmenten perinteet valtataistelusta NK Mariborin kanssa. Kaksikon välistä kamppailua nimitettiin, ja nimitetään yhä uuden seuran aikana, Ikuiseksi derbyksi (Večni derbi).

Olimpijassa kytee jatkuva kriisi

HJK kohtaa Olimpijan tänään Stožice Stadionilla, joka on vuonna 2010 valmistunut noin 16 000 katsojaa vetävä Slovenian suurin jalkapalloareena. Olimpija on voittanut Slovenian mestaruuden viime kevään lisäksi vuonna 2016. Tällä hetkellä se on vasta liigansa kuudentena. Se on pelannut kolme ottelua ja saanut kasaan vain kaksi tasapeliä ja tappion.

Joukkue on kriisissä. Olimpijaa valmentaa nyt tilapäisesti serbialainen Aleksandar Linta, joka on joukkueen kolmas valmentaja kahden kuukauden aikana. Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi lisäksi keskiviikkona, että seura on slovenialaisten lehtitietojen mukaan myynnissä.

HJK:n päävalmentajan Mika Lehkosuon mukaan kriisi ei anna HJK:lle iskuasemaa, sillä Milan Mandaricin vuodesta 2015 asti omistamassa seurassa muutos on toinen luonne.

Vuoden 2009 jälkeen Olimpijalla on ollut 18 eri päävalmentajaa.

– Joukkueen pelaajat ovat tottuneet jatkuvaan muutokseen ja uskon, että he saavat siitä jopa energiaa, Lehkosuo sanoo.

Vaasan veri ei vapissut Olimpijaa vastaan

Suomalaiset muistavat Olimpijan hyvin viime kaudelta. Vaasan Palloseura pudotti Olimpijan Eurooppa-liigan karsintojen avauskierroksella voittamalla sekä vieras- että kotiottelun maalein 1–0.

– Olen käynyt keskusteluja Vaasan kanssa. Olemme jutelleet VPS:n päävalmentajan Petri Vuorisen ja hänen valmennustiiminsä kanssa, Lehkosuo sanoo.

– Vaasa käytti kuitenkin otteluparissa omia vahvuuksiaan, kun taas meidän täytyy luoda itsellemme sopiva suunnitelma kaikissa pelin vaiheissa.

HJK:lla on Olimpijasta sisäpiiritietoa. Klubin slovenialainen ongelmapelaaja Filip Valencic pelasi kotikaupungissaan Ljubljanassa kaudet 2011–2015.

– Juttelin Olimpijasta Filipin kanssa ja hän sanoi muutaman kommentin myös joukkueen edessä. Hän ei kuitenkaan ole ollut seurassa moneen vuoteen, Lehkosuo muistuttaa.

– Tarkempaa informaatiota saamme heidän edellisistä peleistään.

Klubi ei ottanut kiukuttelevaa pelintekijää mukaan Sloveniaan. Valencic ei ole pelannut yhdessäkään HJK:n europelissä tällä kaudella eikä ole ollut kokoonpanossa viime aikoina edes Veikkausliigassa.

Lehkosuo odottaa samanlaista iltaa kuin Barysaussa

Lehkosuo uskoo, että Klubia odottaa samanlainen alku kuin BATEa vastaan vierasottelussa Barysaussa. Silloin HJK oli ottavana osapuolena ensimmäiset 20 minuuttia, kunnes pääsi paremmin peliin mukaan ja pystyi hakemaan 0–0-tasapelin.

– Yritämme tällä kertaa myös hakea vaarallisuutta pelin alkuun vastahyökkäyksillä ja pallonhallintajaksoilla, mutta tärkeintä on olla alussa päästämättä maalia, Lehkosuo valottaa suunnitelmaa.

Valmentajan mielestä Olimpija on hyvä ja laadukas joukkue, joka on käyttänyt paljon pelaajia kauden avauksessaan. Kentällä on käynyt esimerkiksi kuusi eri keskushyökkääjää seitsemässä pelissä.

– Heillä on erittäin mielenkiintoinen tapa hyökätä. Heidän vasen puolustajansa tulee toppareiden eteen auttamaan ensimmäisessä ja toisessa hyökkäysvaiheessa. Sitten he rakentavat kolmella alhaalta. Laitapakki juoksee välillä myös pystyyn, Lehkosuo sanoo.

– He tulevat vasemmalta kaistalta ja välikaistalta eteenpäin ja hakevat kombinaatioilla, laukauksilla tai keskityksillä paikkoja.

Lehkosuon mukaan Olimpijan laitapeli antaa HJK:lle mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin

Olimpija prässää valmentajan papereissa paljon aktiivisemmin kuin BATE Borisov.

– Prässin alle ei kannata jäädä, mutta kun siitä pääsee läpi, kentällä on paljon tilaa jopa läpiajoon asti.

Lue myös:

Kommentti: Valmentaja Mika Lehkosuon Bana-palloa on parjattu Veikkausliigassa – tilastojen perusteella Lehkosuon vaikutus sarjaan on kiistaton

Olimpija Ljubljana jatkoon – HJK saa Eurooppa-liigan karsinnoissa vastaansa Slovenian mestarin, jonka VPS yllätti viime kesänä eurokentillä