Olympiavoittajan hämmästyttävä tempaus kuohuttaa uintimaailmaa – video näyttää, miten tanskalaistähti tuhosi kilpailunsa yrittäessään ME-aikaa

Pernille Blumen itsekästä maailmanennätysyritystä EM-uinneissa luonnehditaan epäurheilijamaiseksi. Tanskan uintiliitto pohtii nyt sanktioita.

Super-EM 2018
Pernille Blume

Tanskan uintimaailma kohisee. Olympiavoittaja Pernille Blume teki tiistaina EM-altaassa itsekkään tempun.

Blume ei tehnyt 100 metrin vapaauinnin välierässä altaan päädyssä tavallista käännöstä, vaan kurotti päätykaakeliin kädellään. Tämän seurauksena lajin ennakkosuosikkeihin kuulunut Blume hyytyi toisella 50 metrillä, jäi eränsä kuudenneksi ja putosi finaalista.

Voit katsoa Blumen välieräuinnin jutun pääkuvana olevalta videolta.

– Tavoitteenani oli katsoa, jos pystyisin parantamaan 50 metrin maailmanennätystä, Blume selitti Tanskan yleisradioyhtiö DR:n haastattelussa.

Uinnissa viralliseksi maailmanennätykseksi hyväksytään myös se, jos ensimmäisen altaanmitan väliaika alittaa edellisen ME:n. Blume ei onnistunut yrityksessään. Väliaika 23,98 jäi yli kolme kymmenystä Ruotsin Sarah Sjöströmin nimissä olevasta ennätyksestä.

Blume on 50 metrin vapaauinnin hallitseva olympiavoittaja. Lauantaina hän hävisi päämatkansa sadasosalla Sjöströmille. Ilmeisesti häviö oli jäänyt kalvamaan Blumea, ja siksi hän päätti pilata oman 100 metrin vapaauintikilpailunsa maailmanennätysyrityksensä kustannuksella.

24-vuotias Blume kertoi tehneensä päätöksen itsenäisesti, eikä hän ollut kertonut aikeistaan edes valmentajalleen.

Tanskan uintiliitto on ollut tapahtuneesta pöyristynyt. Tapahtuma on ollut Tanskan urheilumediassa kovassa pyörityksessä.

Asiaa ei helpota se, että Blume olisi ollut 100 metrin vapaauinnissa ehdoton mitalisuosikki – jopa voittajasuosikki. Perjantaina uidussa 100 metrin vapaauintiviestissä Blumen aika oli kovempi kuin Sjöströmin keskiviikkona 100 metrin vapaauintifinaalissa uima voittoaika.

Yle Urheilun asiantuntijan Vesa Hanskin mukaan tapaus on hyvin merkillinen ja poikkeuksellinen.

– Kyllä yleensä arvokisoissa uidaan mestaruuksista, eikä tehdä tällaisia ratkaisuja, Hanski pohtii.

Asia on ollut Tanskassa sen verran iso asia, että niin Hanskia kuin Ruotsin uintiasiantuntijaakin on haastateltu asiasta.

– Nuorten kisoissa saattaa joskus nähdä tällaista, muttei koskaan tällä tasolla.

Tanskan mediassa on spekuloitu, antaako maan uintiliitto Blumelle sanktioita. Hanskin mukaan on jopa väläytelty, että olympiavoittaja ei saisi kilpailla syksyllä maajoukkueessa. Uintiliitto ei ole kuitenkaan tehnyt vielä päätöksiä seuraamuksista.

Lue myös:

Super EM -kisoissa ratkotaan naisten triathlonin mestaruus

Hulkko ja Jallow tykittivät Suomen ennätyksiin – "Pilke silmäkulmassa ja minun tyyliseni meininki tekivät uinnista hyvän"

Lähteet: dr.dk

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat