Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Dopingtestit väliin jättäneen kohujuoksijan EM-mitali sai täystyrmäyksen Ruotsissa: “Pahinta, mitä saattoi tapahtua”

Pronssille 10 000 metrillä Berliinin EM-kisoissa yltäneen Meraf Bahtan kohtalo ratkennee lopullisesti lähiviikkoina.

Yleisurheilun EM 2018
Meraf Bahta

Yleisurheilumaailman polttopisteessä viime päivinä ollut ruotsalaisjuoksija Meraf Bahta oli kolmas keskiviikkoillan 10 000 metrin juoksussa Berliinin EM-kisoissa. Vuoden 2014 Euroopan mestari ja kahden vuoden takainen EM-hopeamitalisti 5000 metriltä sai osallistua kilpailuun, vaikka hän on jättänyt kolme dopingtestiä väliin vuoden sisällä.

Häntä ei ole tavoitettu paikasta, jossa hänen piti olinpaikkatietojensa perusteella olla. Tavallisesti se tulkitaan dopingrikkeeksi, mutta tilanteen käsittely on vielä kesken ja Bahta juoksee Berliinissä.

Erikoiseksi tilanteen on tehnyt se, että venäläinen korkeushyppääjä Daniil Lysenko suljettiin EM-kisoista samantyyppisten olinpaikkatietojen rikkomusten vuoksi.

Ruotsin yleisurheiluliiton päätös päästää Bahta juoksemaan epäselvästä tilanteesta huolimatta on saanut ruotsalaismedian tuohtumaan. Bahtan ei toivottu voittavan mitalia.

– Tämä oli pitkälti pahinta, mitä saattoi tapahtua. Tämä on mitali, jota ei voi juhlia. Mielestäni on edelleen todella noloa, että hän ylipäätään oli mukana juoksussa. Liitto ampuu itseään jalkaan, Aftonbladetin Mats Wennerholm sivalsi (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsiin vuonna 2012 Eritreasta muuttanut Bahta on vedonnut muun muassa kielitaidottomuuteensa ja kertonut, että hänet on testattu 19 kertaa puolentoista vuoden sisällä. Wennerholm ei selityksiä usko.

– Ei ole mitään selityksiä sille, että hän on tehnyt kolme dopingrikettä. Kaikki kolme on tarkistettu, eikä niitä ole poistettu. Viimeisin tuli vasta maanantaina.

Pronssi jälkikäteen ei maistuisi

Expressen (siirryt toiseen palveluun) haastatteli kisassa neljänneksi sijoittunutta saksalaista Alina Rehiä, joka hävisi pronssimitalin Bahtalle yhdeksällä sekunnilla. Hän ei tiennyt Bahtan tilanteesta etukäteen.

– En tiennyt siitä, mutta kun olet starttilinjalla, tiedät että joku juoksijoista voi käyttää kiellettyjä aineita. Olen täällä kuitenkin juostakseni itselleni, enkä kenellekään muulle. Kun kuulin siitä, olin vihainen.

Kotiyleisön edessä juossut Reh sanoi, ettei voi tilanteelle mitään, eikä se hänelle kuulukaan. Pronssimitalin saaminen jälkikäteen ei kuitenkaan tuntuisi hyvältä.

– Se olisi todella ikävää. Kaikki tuntuu vähän sekavalta, mutta tiedän vain, että olen puhdas ja hoidan omat dopingkontrollini.

Ruotsin urheiluliittojen kattojärjestö aikoo käsitellä Bahtan tapausta EM-kisojen jälkeen.

Bahta osallistuu Berliinissä vielä 5000 metrin matkalle sunnuntaina.

Lue myös:

Dopingkohun keskellä EM-kilpaan lähtenyt Bahta juoksi pronssille: "Tämä on ollut työlästä"

Dopingista syytetty ruotsalaisurheilija kommentoi tilannettaan: "Olen erittäin pahoillani"

Ruotsalaisjuoksija Bahtan tapausta puidaan EM-kilpailujen jälkeen

Lähteet: Aftonbladet, Expressen.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat