Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Urheiluruutu

Suomen joukkueen 32-vuotias debytantti oli luopunut unelmastaan seitsemän vuoden vammakierteen jälkeen, mutta Euroopan mestari Jukka Keskisalo käänsi pään: "Äsken katsoin telkkarista ja nyt olen täällä"

Janica Rauma on jaksanut kaikista vaikeuksista huolimatta jatkaa uraansa, koska hän on uskonut, että arvokisoihin pääseminen on mahdollista. Tänään Berliinissä hänen tavoitteensa toteutuu.

Yleisurheilun EM 2018
Janica Rauma
Janica Rauma Suomen joukkueen lehdistötilaisuudessa torstaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

BERLIINI. Harva urheilija debytoi 32-vuotiaana arvokisoissa, mutta silloin kun näin käy, voi olettaa, että taustalla on mielenkiintoinen tarina.

Suomalainen estejuoksija Janica Rauma, 32, (omaa sukua Mäkelä) kilpailee ensimmäistä kertaa urallaan arvokisoissa tänään perjantaina, kun hän starttaa 3000 metrin esteiden alkueriin Suomen aikaa kello 13.41.

– En olisi nuorempana osannut arvata, että debyytti tulee tällä päivämäärällä, mutta sitä varten olen tähän asti jatkanut, että uskoin tämän päivän joskus tulevan, Rauma sanoo vajaa vuorokausi ennen starttia.

Rauman on vaikea uskoa todeksi, että vuosikausien tavoite arvokisoista on vihdoin toteutunut. Hän on saapunut edellisenä iltana Berliiniin, ja ihmeteltävää riittää.

– Pari päivää sitten katselin telkkarista kisoja ja nyt olen täällä. Onhan se aika outoa.

Seitsemän vuoden vammakierre

Rauma ansaitsi EM-kisapaikkansa heinäkuun alussa Unkarissa, kun hän juoksi alle EM-rajan uudella ennätyksellään 9.51,88. Edellinen vuonna 2011 juostu ennätys parani yli kahdeksan sekuntia.

Näin suuri ennätysparannus on kova suoritus, mutta Rauman kohdalla sille on luonnollinen selitys.

– Olisi se tullut aikaisemmin, jos ei olisi ollut niin rikkonaisia kausia. Minulla on takana seitsemän enemmän tai vähemmän rikkonaista kautta. Viime joulukuusta lähtien olen pystynyt tekemään ehjää harjoittelua. Se on minulle paljon, Rauma kertoo.

Hänelle runsaan puolen vuoden mittainen pätkä terveenä on suorastaan luksusta. Seitsemän vuoden vammakierteen aikana Rauma on kärsinyt monenlaisista loukkaantumisista.

– Molemmat sääriluut ovat olleet koetuksella. Niihin on tullut muutaman kuukauden välein rasitusosteopatiaa eli rasitusmurtuman esiastetta. Kun niistä on päästy eroon, tilalle on tullut jotain muuta. Akillesten kanssa oli ongelmaa puolitoista vuotta, Rauma luettelee.

– Seitsemään vuoteen mahtuu kaikenlaista.

Richardssonin ja Keskisalon houkuttelu tuotti tulosta

Rauma on ollut viime vuosina tutumpi näky muilla kestävyysmatkoilla kuin estejuoksussa. Viime kauden jälkeen hän oli jo valmis panemaan pillit pussiin esteiden suhteen. Rauma halusi jatkaa uraansa, mutta lopettaa estejuoksun loukkaantumisriskin takia.

Mieli muuttui talvella, kun hän oli Yhdysvalloissa harjoitusleirillä yhdessä Camilla Richardssonin ja Jukka Keskisalon kanssa.

– Jukka ja Camilla yrittivät joka päivä houkutella, että jos juoksisin Berliinissä esteet. Ajatus jäi kytemään tuonne takaraivoon, että ehkä sitä rajaa voisi kokeilla, Rauma sanoo.

Richardsson on Suomen tämän hetken paras nainen 3000 metrin estejuoksussa, mutta Berliinin EM-kisat jäivät häneltä väliin loukkaantumisen takia. Keskisalo on nykyisin Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentaja, mutta suomalaiset muistavat hänet ennen kaikkea vuoden 2006 Euroopan mestaruudesta.

Alisa Vainio, Janica Rauma ja Kristiina Mäki naisten 5000 metrin finaalissa Kalevan kisoissa Jyväskylässä
Kalevan kisoissa Janica Rauma (vas.) kilpaili 5 000 metrillä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Aikansa asiaa harkittuaan Rauma päätti antaa esteille vielä yhden mahdollisuuden. Kauden ensimmäinen 3000 metrin estejuoksukilpailu Espoossa sujui sen verran hyvin, että hän uskalsi yrittää EM-rajaa seuraavassa kilpailussa.

– Unkarissa laadin aikataulun EM-rajan alle ja sitten vain toteutin sen, Rauma myhäilee.

Projektitutkijan työ toi rytmiä myös harjoitteluun

Raumaa voi luonnehtia myös jonkin sortin oman tien kulkijaksi. Viimeiset vuodet hän on valmentanut itse itseään.

– Vammojen aikana olen oppinut kuuntelemaan itseäni aika hyvin. Nykyään yritän ennakolta tunnustella, että onko jotain tulossa. Jos on pientäkin oiretta, kevennän heti. Harjoitusta on helpompi muuttaa kesken treenien, kun valmentaja on samassa kehossa.

Voisi kuvitella, että valmentajaa kaipaisi huonoina päivinä tsemppaamaan tai vaatimaan lenkille, mutta Raumalle työ ajaa saman asian.

Hän on työskennellyt Turun yliopistossa projektitutkijana. Koulutukseltaan Rauma on filosofian (biokemia) ja humanististen tieteiden (suomen kieli) maisteri.

– Projektitutkijana olen tehnyt ihan täyttä työpäivää, mutta on helppo tehdä aamulla ja illalla treeni, kun työ tasapainottaa ja aikatauluttaa päivän, Rauma sanoo.

Syksyllä Rauma aloittaa opettajan työt yliopistossa. Sitä ennen fokus on kuitenkin uran ensimmäisten arvokisojen alkuerissä.

Tavoite perjantain juoksuun on selkeä.

– Odotan, että pystyn roikkumaan hyvin porukassa mukana ja napsimaan sen verran sijoituksia, että pääsen ehkä finaaliin. Turha lähteä liikkeelle ilman tavoitetta finaalipaikasta, Rauma sanoi.

Lue myös:

Kristiina Mäkelä ja Jenni Kangas finaaleissa, seiväsmiehet karsinnassa – katso tästä viidennen EM-kisapäivän ohjelma

Lähes tuntematon opiskelijatyttö ampaisi tähteyteen sysäämällä lajilegendan valtaistuimeltaan – opiskelu on etusijalla ja harjoituskenttä joskus lumen peitossa, mutta odotukset ovat silti valtaisat

Yhdysvalloissa kasvanut ruotsalainen seiväshypyn ihmelapsi Armand Duplantis uskoo maagiseen kuuden metrin ylitykseen – ”Se menee ennemmin tai myöhemmin, en ota siitä stressiä”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat