Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nooralotta Nezirin silmistä paistoi epäuskon ja pettymyksen hetkellä päättäväisyys – hän tiesi, mistä kiikastaa: "Lähdön pitää olla varma, sen pitää tulla aina"

Pika-aituri Nooralotta Neziri oli Berliinissä Euroopan yhdeksänneksi paras urheilija lajissaan. Hänen pitkään himoitsemansa finaalipaikka jäi jälleen saamatta, mutta nyt se ei raastanut samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten.

Yleisurheilun EM 2018
Neziri
Nooralotta Nezirin mielessä ehti käydä toivoa, pettymystä ja epäuskoa muutaman sekunnin aikana.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

BERLIINI. Kun Nooralotta Neziri ylitti maaliviivan Berliinin olympiastadionilla torstai-iltana, hän hoki itselleen "sä tulit kolmanneks, sä tulit kolmanneks, se riittää, se riittää".

Seuraavaksi Neziri vilkaisi tulostaululle, jossa kolmantena luki Puolan Karolina Koleczekin nimi ja aika 12,94. Neziri tiesi, ettei huonompi aika riittäisi jatkoon.

Sekunnin sadasosan ajan hän ehti olla pettynyt, mutta seuraavaksi hänet valtasi epäusko. Sadasosapeli olikin muuttunut tuhannesosapeliksi. Neziri sijoittui välierässään neljänneksi ajalla 12,94 ja putosi EM-kisojen loppukilpailusta neljän tuhannesosan erolla.

– Voitteko te uskoa, Neziri kysyi häntä odottaneelta suomalaiselta toimittajajoukolta.

– En voi uskoa, että olin seitsemänneksi nopein, enkä päässyt finaaliin.

Todellisuudessa Neziri oli välierien kahdeksanneksi nopein, koska Koleczekin aika oli neljä tuhannesosaa nopeampi. Ensimmäisessä erässä toiseksi juossut Valko-Venäjän Alina Talay (12,96) oli Neziriä hitaampi, mutta pääsi eräsijoituksensa ansiosta finaaliin.

Uran paras EM-kisatulos

Hetkeä aikaisemmin Nezirillä oli ollut kiire pois Yle Puheen radiohaastattelusta. Kenties hänen piti päästä salamavaloilta piiloon kokoamaan itsensä kovan pettymyksen jälkeen. Joka tapauksessa hänellä oli kiire nähdä tulokset vielä kerran paperille painettuna.

Kaksi vuotta sitten Amsterdamin EM-kisoissa Neziri jäi välieriin, mikä oli hänelle kenties vielä kovempi pettymys kuin tämä, vaikka hän jäi ulos finaalista niukimmalla mahdollisella tavalla.

– Silloin Amsterdamissa vaan itkin, kun olin niin pettynyt. Lähdin silloin kisaan tilastokutosena, kausi oli ollut kovempi kuin tämä kausi. Suoriuduin tänään mielestäni hyvin, mutta on minulla sellainen kutina, että harmituksen itkun päästän jossain vaiheessa.

Neziri
Kilpailu Euroopan huipulla on tuhannesosapeliä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nezirin olemuksesta kisan jälkeen kuitenkin paistoi, että suuri pettymys tuntui erilaiselta kuin kaksi vuotta sitten. Viime kausi jäi Neziriltä kesken ylikunnon takia.

– Puolessa vuodessa pääsin elämäni parhaaseen EM-kisatulokseen, Neziri muistutti.

– Minusta tuntuu, että olen kasvanut urheilijana. Voi olla, että seuraavat kilpailut ovat vähän nihkeät. Voin kuvitella, ettei minulla ole mikään paras fiilis lähteä Lappeenrantaan, mutta elämä ja ura jatkuvat.

Lappeenrannassa kisataan kotimaisen gp-sarjan seuraava osakilpailu 23. elokuuta.

"Kahden vuoden päästä en ole niin uninen lähtijä"

Loppukauteen Neziri ei oikein osannut vielä suhtautua, mutta seuraavaan kesään hän käänsi katseensa heti.

Voi hieman yksinkertaistaen sanoa, että hän menetti finaalipaikkansa huonoon lähtöön. Neziri ei ole ollut lähdöissä vielä parhaimmillaan, mutta juoksu on muuten kulkenut tällä kaudella erinomaisesti.

– Olen mielestäni kovemmassa kunnossa kuin 12,94 tai 12,86. Kun alku takkuilee, juoksu on aina vähän sellaista takamatkalta tulemista. Se ei ole ihan optimaalisinta.

Lähtöön on kiinnitetty valmentaja Petteri Jousteen kanssa huomiota, mutta oppi ei ole vielä tarttunut mukaan kilpailutilanteisiin.

– Se ei ole vielä alitajunnassa kunnolla. Mitä haastavampi tilanne, sitä vaikeampi sitä on tuoda esiin, koska suorituksen tekee selkärangasta, Neziri sanoi.

– Kahden vuoden päästä en ole enää niin uninen lähtijä, kun olemme saaneet Petterin kanssa tehtyä kunnolla hommia. Lähdön pitää olla varma, sen pitää tulla aina.

Nezirin silmät olivat kovan pettymyksen hetkellä täynnä päättäväisyyttä. Sitä oli melkein liikaa, sillä hän vitsaili lähtevänsä juoksemaan illan finaalin vaikka väkisin.

Hän elätteli ajatuksissaan vielä toivetta, että ajanottolaitteissa olisi joku virhe tai tilanne jotenkin muuten muuttuisi. Samalla hän kuitenkin tiesi, ettei ajatus ollut mitenkään realistinen. Joka tapauksessa hän aikoi pitää itsensä hetken aikaa valmiina kilpailemaan, kaiken varalta.

– Harmittaa erityisen paljon, koska päivän toisella juoksulla juoksen aina noin kymmenyksen paremmin.

Lue myös:

Epäuskoinen Neziri taivasteli tuhannesosien tappiota: En voi uskoa vieläkään, herran jestas!

Neziri jäi neljällä tuhannesosalla aitafinaalin ulkopuolelle!

Kun Nooralotta Neziri palasi ylirasitustilan jälkeen lenkkipolulle, hän jaksoi juosta vain 600 metriä, kunnes oli pakko pysähtyä: "Olin niin väsynyt ja alamaissa, ettei minua kiinnostanut tehdä mitään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat