Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen toiveet lepäävät yhden naisen harteilla: Kristiina Mäkelä uskaltaa puhua mitalitavoitteesta ääneen – pääseekö hän irti arvokisojen perisynnistään illan finaalissa?

Edellisinä vuosina karsinta on sujunut Kristiina Mäkelältä paremmin kuin finaali.

Yleisurheilun EM 2018
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä kolmiloikan karsinnassa keskiviikkona.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

BERLIINI. Suomen joukkueen mitalitoiveet lepäävät tällä hetkellä Kristiina Mäkelän varassa. Kolmiloikkaaja on viime viikojen aikana esittänyt sen tason tekemistä, että toiveet ovat realistisia.

Euroopan tilastossa seitsemäntenä oleva Mäkelä ylitti Kalevan kisojen loppukilpailussa viisi kertaa 14 metriä. Vakuuttava tekeminen jatkui Berliinin EM-kisojen karsinnassa, kun Mäkelä loikki heti ensimmäisellään 14,24.

– Se ei ollut edes hyvä suoritus. Vähän harpoin lankulle, joten kropassa on paljon reserviä, Mäkelä sanoi.

Mäkelä hyppää naisten kolmiloikan finaalissa tänään perjantaina illalla. Hän lähtee kilpailuun tavoittelemaan mitalia.

– Olen koko ajan tähdännyt mitalille ja uskallan sanoa sen ääneen. Nyt se on entistä kirkkaampana mielessä.

Mäkelä uskoo, että 14 ja puolen metrin tulos riittää kolmen parhaan joukkoon.

– Voi olla, että pronssia tulee, jos loikkii yli 14,30. Karsinnassa aika monella oli pitkiä hyppyjä, joten luulen, että 14,50 tarvitaan.

"Lähden tykittämään niin kovaa kuin irtoaa"

Aikaisemmissa arvokisoissa Mäkelä on loikkinut finaalissa huonommin kuin karsinnassa. Aikuisten arvokisauralla finaali on sujunut karsintaa paremmin vain kaksi vuotta sitten Amsterdamin EM-kisoissa.

Mäkelä ilmoitti jo talvella tämän kauden tavoitteekseen kääntää asetelma toisin päin. Tällä hetkellä hän on ainakin sellaisessa kunnossa, ettei karsintaan tarvinnut ladata kaikkia paukkuja. Joskus aikaisempina vuosina karsinnan läpäiseminen oli se tavoite.

– Finaalissa on aikaa tähdätä ja keskittyä siihen pitkään hyppyyn. Alkuun teen hyvän tuloksen, että pääsen kolmelle viimeiselle kierrokselle ja siitä lähden tykittämään niin kovaa kuin irtoaa, Mäkelä kertasi suunnitelmaansa.

Mäkelä sanoi, että illan finaalissa on eri tunnelma kuin päiväkarsinnassa. Yksi asia pysyy kuitenkin samana. Orimattilasta paikalle saapuu äänekäs ja runsaslukuinen kannattajajoukko, joka sytytti Mäkelän huipputulokseen jo karsinnassa.

– Mietin, että onko täällä muita kuin suomalaisia. Minulla oli ihan jäätävät kannustusjoukot. Se oli mahtavaa.

Naisten kolmiloikan loppukilpailu alkaa perjantaina Suomen aikaa klo 21.07. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat