Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Yhdistetty ja Parude
  • Rallin MM, Ruotsi, Power Stage -kooste

Janica Rauma teki seitsemän vuoden vammakierteen jälkeen huikean ennätysparannuksen arvokisadebyytissään – "Pitää kiittää itseäni siitä, että olen jaksanut yrittää"

Janica Rauma juoksi komean ennätyksen 3 000 metrin esteissä ja jäi loppukilpailupaikasta ainoastaan kolmisen sekuntia.

yleisurheilu
Janica Rauma.
Janica Rauma.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Janica Rauma on tähän mennessä yksi Suomen EM-joukkueen suurimmista ellei peräti suurin venyjä. 32-vuotiaana arvokisadebyyttinsä tehnyt Rauma paransi 3 000 metrin esteiden ennätystään 10 sekuntia aikaan 9.41,70 ja jäi ainoastaan kolmisen sekuntia loppikilpailupaikasta.

Rauman aika on samalla kotimainen kärkiaika, ja vie hänet kaikkien aikojen listalla kolmanneksi.

Rauma odottikin juoksustaan ennätystä, mutta korkeintaan 4–5 sekunnin parannusta. Näin suuri ennätys sai hänet tyytyväiseksi, mutta finaalin karkaaminen harmitti. Projektitutkijana työskentelevä Rauma oli ennen kisaa tutkinut tarkkaan muiden kilpailijoiden aikoja ja ennakoinut aikaa, jolla loppukilpailuun pääsisi.

– Odotin, että 4-5 sekunnin parannus voisi tulla, ja se riittäisi finaaliin. Olin laskenut tilastoista, että 15:nneksi parhaan aika oli 9.39. Se meni nyt ihan tilastojen mukaan, Rauma totesi Yle Urheilun haastattelussa ja viittasi viimeisenä finaaliin päässeen Unkarin Viktoria Gyürkesin aikaan 9.38,56.

Vaikka Rauma myönsi, ettei hän välttämättä olisi kovempaa voinut juosta, jäi hänelle myös hieman jossiteltavaa: jos hän olisi ohittanut kaksi juoksijaa omassa erässään, olisi finaalipaikka ollut varma. Hänen mukaansa edellä olevien laskeminen oli kuitenkin vaikeaa.

– Harmittavan lähelle jäi se finaalipaikka. Jäi nyt pientä korjattavaa, sitten kun seuraavan kerran tulen näihin kisoihin.

Richardssonille ja Keskisalolle kiitos "pakottamisesta"

Vaikka Rauma (o.s. Mäkelä) teki arvokisadebyyttinsä vasta nyt, on hän ollut tuttu näky ja nimi juoksuradoilla jo vuosikausia. Seitsemän vuoden vammakierre, johon on kuulunut niin rasitusmurtuman esiastetta kuin akillesongelmiakin, on hidastanut hänen menestymistään.

Rauma ei aikonut enää edes juosta esteitä tällä kaudella, mutta tämän kauden esteiden ykkösjuoksija ennen EM-kisoja ollut Camilla Richardsson ja esteiden vuoden 2006 Euroopan mestari Jukka Keskisalo liki puoliksi pakottivat hänet jatkamaan.

– En tiedä, oliko pakottamisesta kyse, mutta ehkä voisin kiittää heitä, Rauma nauroi.

– Molemmat omalla tavallaan rohkaisi siihen, että näitä esteitä voisi vielä kokeilla. Tietysti siihen tarvittiin se, että jalkani tuntuvat siltä, että niitä pystyy vetämään. Tuo on kuitenkin aika riskialtis laji.

Rauman kausi jatkuu vielä EM-kisojen jälkeenkin, ja komeasta ennätyksestään huolimatta hänellä on ollut tunne, että hänen kuntonsa on vielä vähän kesken. Rauma totesikin osaavansa arvostaa sitä, että hän on nyt tässä pisteessä.

– Pitää kiittää myös itseäni siitä, että olen jaksanut yrittää. Ei ole tullut sellaista oloa, että tämä oli nyt tässä, hän totesi.

Lue myös:

Suomen joukkueen 32-vuotias debytantti oli luopunut unelmastaan seitsemän vuoden vammakierteen jälkeen, mutta Euroopan mestari Jukka Keskisalo käänsi pään: "Äsken katsoin telkkarista ja nyt olen täällä"

Jälleen yksi suomalaisurheilija rikkoi EM-kisarajan – Rauma paranteli esteiden ennätystään

Suosittelemme

Tuoreimmat