Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Yhdistetty ja Parude

Suomen voimistelijat jäivät ulos EM-finaaleista – Oskar Kirmes varasijalla

Suomen telinevoimistelijoiden urakka päättyi jo karsintoihin Glasgow'n EM-kisoissa.

voimistelu
Oskar Kirmes kuvassa
Oskar Kirmes.Lehtikuva / Jussi Nukari

Telinevoimistelija Oskar Kirmeksellä on runsas vuosi aikaa saada sarjoihinsa huippuvoimistelun vaatima itseluottamus. Kirmes, 22, on vaikeuttanut sarjojaan Rion 2016 olympialaisten jälkeen, eikä ole vielä täysin sinut uusien vaikeusosien kanssa.

Vuoden määräaika liittyy Tokion olympiakarsintoihin. Kuusiottelijoiden olympiapaikat ratkeavat ensi vuoden lokakuussa Saksan Stuttgartissa voimisteltavissa MM-kisoissa.

– Sarjoissa ei ole vielä varmuutta. Kun nostaa käden tuomareille ennen omaa vuoroa, on vähän tärisevä olo, Kirmes kuvasi Glasgow'ssa EM-kisojen alkukilpailun jälkeen.

Torstaina aamuryhmässä voimistelleiden suomalaisten päivä ei ollut paras mahdollinen. Suorituksissa oli pieniä virheitä, ja Suomi jäi 21. sijalle pistein 228,260.

Kuusi telinettä voimistellut Kirmes oli iskussa juuri niillä telineillä, joilla hänellä on paras itseluottamus. Permanto toi telinefinaalin toiveita nostattaneet 14,066 pistettä ja hyppy tasan 14 pistettä. Kirmes jäi lopulta permannon finaalin varasijalle eli 11:nneksi.

– Kolme vuotta sitten olin yhdeksäs, kaksi vuotta sitten 14:s. Totta kai tavoite oli päästä finaaliin, Kirmes sanoi permannosta.

Espoon Telinetaitureita edustavan Kirmeksen lisäksi joukkueessa voimistelivat kuusi telinettä urakoinut Voimisteluseura Helsingin 18-vuotias Elias Koski, kolmella telineellä taituroinut Kirmeksen seurakaveri Franz Card, hypyn ja permannon tehnyt Jyväskylän Voimistelijoiden Heikki Saarenketo ja viimeiseen telineeseen hevoseen osallistunut Turun Urheiluliiton Juho Kanerva.

Varmuutta ja vaikeutta

Olympiapaikan hankkiminen on jo Kirmeksen mielessä, mutta tavoiteltavaa riittää tänä syksynä. Telinevoimistelun maailmanmestaruuksista kisataan kahden ja puolen kuukauden kuluttua Qatarin Dohassa. Kirmes haluaa voimistella siellä kuusiottelun finaalissa ja auttaa joukkuettakin pärjäämään.

– Meillä on MM-kisoihin hyvä joukkue, mutta sarjoihin pitää saada varmuutta. EM-kisan sarjat eivät Kirmekselle kelpaa, vaan Dohassa pitää olla parempi. Glasgow'n aloitustelineellä renkailla tuomarit rokottivat Kirmestä liian lyhyestä voimaosasta, koska "pito" ei kestänyt vaadittua kahta sekuntia. Vain 11,366 pistettä tuoneella rekillä pistevähennystä tuli huonoista irrotuksista.

– Rekille pitää saada itseluottamusta, että uskaltaa tehdä irrotukset isosti, Kirmes kuvasi. Voimistelijan vuosi on tiukkaa harjoittelua ja ahkeraa kilpailemista. Kirmeksen mukaan tahti on ollut maaliskuusta alkaen niin tiivis, että EM-kisojen jälkeen pitää hengähtää hetki ennen kuin aloittaa kovan treenin kohti MM-Dohaa.

Työkseen voimistelevalla Kirmeksellä olot ovat nyt kohdallaan, sillä espoolaisseura sai hiljattain uudet harjoitustilat. Sarjojaan Kirmes hioo maailmancupien ohella kilpailemalla Saksan Bundesliigassa.

Lue lisää:

Miesten karsinta pettymys: EM-finaalipaikka karkaamassa Kirmekseltä

Sani Mäkelä ylitti odotukset: Suomen joukkue sijalle 16 EM-telinevoimistelussa

Suosittelemme

Tuoreimmat