Suora

  • Hiihdon Ski Classics, La Diagonela Engadin
  • Urheilustudio 18.1.
  • Naisten 10 km, Nove Mesto
  • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
  • Urheilustudio 18.1.
  • Miesten 15 km, Nove Mesto

Annimari Korte uskaltaa puhua kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä vasta nyt, kun hän menestyy urheilijana: "Tuolla on ihmisiä, jotka kuvittelevat voivansa tehdä ihan mitä tahansa"

Pika-aituri Annimari Korte kertoi toimittajana kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta tällä viikolla. Hän sai ulostulostaan paljon positiivista palautetta.

Yleisurheilun EM 2018
Annimari Korte
Annimari Korte on työskennellyt toimittajana, mutta nyt hän on urheilijana haastateltavan roolissa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

BERLIINI. Suomalainen aitajuoksija Annimari Korte ei kisapäivän aamuna lukenut itseään koskevia uutisia, mutta hän tiesi, että hänen nimensä oli otsikoissa. Korte oli edellispäivänä Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kertonut joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi työskennellessään toimittajana yleisurheilutapahtumissa.

Korte luki ennen kisaa kaksi sähköpostia, joissa häntä kiitettiin rohkeudesta, kun hän oli tullut vaikean asian kanssa julkisuuteen. Sen enempää hän ei asiaa sillä hetkellä miettinyt.

Korte juoksi keskiviikkona naisten sadan metrin aitajuoksun alkuerissä ajan 13,31, joka ei riittänyt välieriin. Kisan jälkeen palautetta ja kyselyitä aiheesta tulvi Kortteelle eri viestintäkanavia pitkin.

Muutamaa päivää myöhemmin Korte kertoo Yle Urheilun haastattelussa, ettei ollut suunnitellut etukäteen puhuvansa aiheesta.

- Satuin vahingossa haastattelussa mainitsemaan, että lopetin Timanttiliigassa työskentelemisen juuri sen takia, etteivät toimittajat saa tehdä työtään siellä rauhassa. Seksuaalisesti häiritsemässä ovat urheilijat, kisajärjestäjät ja managerit, Korte sanoo.

Kortteen mukaan useampi mieshenkilö ahdisteli häntä seksuaalisesti, kun hän työskenteli toimittajana yleisurheilun kansainvälisessä huippusarjassa Timanttiliigassa.

Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Korte kertoi, että häntä on esimerkiksi puristeltu takapuolesta. Hän ei halua mennä sen tarkemmin häirintätapauksien yksityiskohtiin, mutta sanoo, että kyse on fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta.

- Myöhemmin saatan kertoa tapauksista yksityiskohtaisemmin ja paljastaa häirintään syyllistyneiden henkilöiden nimiä, mutta nyt ei ole sen aika, Korte sanoo.

Annimari Korte
Annimari Korte jäi Berliinin EM-kisoissa alkueriin.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Korte on saanut ulostulonsa jälkeen pääasiassa positiivista palautetta.

- Varsinkin miehiltä on tullut paljon viestejä, että kauheaa, kun olet joutunut kokemaan tällaista. Siellä on ehkä kaksi negatiivista kommenttia, joissa kysyttiin, miksi tällaisesta pitää avautua ennen kisaa.

Kortteen mukaan asiasta tullut julkisuus ei vaikuttanut millään tavalla hänen suoritukseensa Berliinin EM-kisoissa.

Olympiavoittaja ahdisteli vuosia

Korte alkoi tehdä toimittajan töitä, kun hänen urheilu-uransa oli tauolla terveysongelmien vuoksi. Hän oli ensimmäistä kertaa arvokisoissa toimittajana vuonna 2012 Helsingin EM-kisoissa, joissa hän työskenteli brittiläiselle yleisurheilusivustolle.

Korte kertoo, että pisimpään jatkunut häirintätapaus alkoi noissa kisoissa.

- En ollut tavannut kyseistä henkilöä koskaan ennen. Seksuaalinen häirintä alkoi siellä. Se on siitä asti jatkunut joka paikassa ja kisassa. Vuoden 2016 jälkeen en ole nähnyt häntä.

Kortteen mukaan kyseinen mieshenkilö on yleisurheilun olympiavoittaja, mutta hän ei halua kertoa henkilöstä sen enempää.

Vuoden 2012 jälkeen Korte kertoo joutuneensa monta kertaa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi kansainvälisissä urheilukisoissa. Suomessa hän ei ole kokenut häirintää. Korte korostaa, että häirintää on tapahtunut, kun hän työskenteli toimittajana, ei silloin, kun hän on ollut kisoissa mukana urheilijana.

- Joskus on tullut jotain kommentteja, mutta ei mitään sellaista, mitä olen joutunut kokemaan toimittajana. Urheilijana ihmisellä on enemmän arvostusta. Olemme kaikki samalla tasolla ja kisaamassa, niin se on erilaista.

Annimari Korte
Annimari Kortetta pidettiin nuorempana huippulupaavana, mutta terveysongelmat ovat hidastaneet uraa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

"Vasta jälkeenpäin olen ymmärtänyt, kuinka väärin se on"

Korte on tällä kaudella palannut suomalaisen aitajuoksun huipulle usean vuoden tauon jälkeen. Korte, 30, pääsi vihdoin uransa ensimmäisiin arvokisoihin, kun hän puki Suomen sinivalkoiset edustusasut ylleen Berliinissä.

Hän kokee, että huippu-urheilijan statuksella hänen on helpompi puhua kokemastaan häirinnästä.

- Nyt on sellainen olo, että pystyn puhumaan asiasta, ja se otetaan myös tosissaan. Se helpottaa tästä puhumista, että olen urheilijana täällä.

Toinen puhumista helpottava asia on Me too -kampanja, joka on rohkaissut ihmisiä kertomaan kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä maailmanlaajuisesti.

- Kun aiheesta ei puhuttu aikaisempina vuosina niin paljoa, en tuntenut, että häirintä olisi niin väärin. Vasta jälkeenpäin olen ymmärtänyt, kuinka väärin se on. Ei noin saa käyttäytyä. Ihmiset luulevat, että he voivat tehdä mitä tahansa, Korte sanoo.

Me too -kampanjan yhteydessä on puhuttu paljon siitä, että seksuaalista häirintää on ollut aina, mutta vasta nyt naisten ääniä kuunnellaan aidosti. Korte on samaa mieltä. Hän ei usko, että asian nostaminen julkisuuteen esimerkiksi neljä vuotta sitten olisi auttanut mitään.

- En tiedä, olisiko ketään kiinnostanut siinä vaiheessa.

Kortteen mielestä osassa tapauksissa häirintä voi johtua kulttuurieroista, kun naisen asema on joissain kulttuureissa heikompi kuin länsimaissa. Toisaalta hän sanoo, että pahimpaan hänen kokemaansa häirintätapaukseen syyllistyi länsimainen henkilö.

- Tämä liittyy valtaan. Tuolla on ihmisiä, jotka kuvittelevat voivansa asemansa takia tehdä ihan mitä tahansa.

Yleisurheilupiirien valtarakenteet ovat yksi syy, miksi Korte ei tässä vaiheessa halua tai uskalla nimetä henkilöitä, jotka ovat ahdistelleet häntä seksuaalisesti.

- En ole varma, haluanko kertoa nimiä ennen kuin olen lopettanut kisaamisen kokonaan, koska se vaikuttaa kilpailuihin pääsyyn. Jos kerron jonkun häirintään syyllistyneen kisajärjestäjän nimen, ei sen jälkeen ole varmasti asiaa kyseisen järjestäjän kisoihin.

Lue myös:

Viikon kipeänä ollut Annimari Korte kilpaili nuhaisena EM-kisoissa, vaikka varaedustaja Lotta Harala olisi ollut terveenä – valmennusjohtaja perustelee päätöstä: "Oli kuitenkin vain vähemmän sairas"

Annimari Korte kiittelee espanjalaisvalmentajaansa uskomattomasta tasonnostosta – "Hän muutti harjoitteluni painopisteitä"

Annimari Kortteen paluu alkoi vitsinä, mutta nyt aituri on tosissaan – puhuu jo Suomen ennätyksestä

Yhden miehen sikailun paljastamisesta se alkoi: Näin #metoo-tviitti on ravistellut maailmaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat