Suora

  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Näin käy naisten puolivälierissä – Yllätykset ovat kortilla, mutta Kempeleellä on siihen mahdollisuus

Naisten Superpesiksen puolivälierät käynnistyvät sunnuntaina. Mielenkiintoisin taisto nähdään todennäköisesti Porin ja Kempeleen välillä.

Naisten Superpesis
Sarita Heikkinen, Kempeleen Kiri
Sarita Heikkinen, Kempeleen KiriTomi Hänninen

Naisten puolivälieräsarjat käynnistyvät sunnuntaina Jyväskylässä, Porissa, Tampereella ja Lapualla. Vaikka ennakkoon kärkijoukkueet ovat sarjoissaan suursuosikkeja, ainakin Porin ja Kempeleen ottelusarjaa kannattaa seurata tarkkaan. Kempele yllätti Jyväskylän viime kaudella, ja on valmis yllättämään myös tänä kesänä.

Loimme katsauksen alkavien sarjojen ennakkoasetelmiin.

Ella Korpela, Jyväskylän Kirittäret
Ella Korpela, Jyväskylän KirittäretTomi Hänninen

Jyväskylän Kirittäret (1) - (8) Lappeenrannan Pesä Ysit

Runkosarjan voittanut Kirittäret ei anna armoa alemman jatkosarjan kautta pudotuspeleihin nousseelle Lappeenrannalle. Tasoerot joukkueiden välillä ovat murskaavat Jyväskylän eduksi, eikä viime vuonna ensimmäisellä kierroksella Kempeleelle taipunut Kirittäret suhtaudu alkavaan sarjaan kevyesti. Ei etenkään, kun se hävisi heinäkuun alussa Lappeenrannassa 1–0-lukemin.

Pelillisesti Kirittäret on valovuoden Lappeenrantaa edellä. Sillä on valtava määrä jalkanopeutta joukkueeseen, mikä jo itsessään tekee joukkueiden välille suuren eron. Yksilötaidon määrässä on niin ikään valtavat erot. Ella Korpela, Eeva Mäki-Maukola, Virpi Hukka, Emma Nieminen ja niin edelleen. Kirittäret leipoo sarjassa valtavat tilannemäärät nopean ja taitavan keulansa kautta. Kotiututtamisesta päävastuun kantavat yli sata kertaa runkosarjassa yhteensä onnistuneet Emma Nieminen sekä Saana Sumen.

Emma Nieminen Jyväskylän Kirittäret
Tomi Hänninen

Lappeenrannan toivo lepää salama-alussa. Sen olisi päästävä välittömästi pelin päälle ja saatava sitä kautta hallinnan tunne. Mitä pidempään se pystyisi aiheuttamaan Kirittärille ahdistusta, sitä paremmiksi sen mahdollisuudet kasvaisivat. Jyväskylässä aiemmin pelannut Pesä Ysi -lukkari Noora Patrikainen tuntee hyvin Kirittärien tavat, mikä auttanee hieman valmistautumisessa sarjaan. Lappeenrannan sisäpeliosaaminen yhdistettynä Kirittärien huippuluokan ulkopeliin ei kuitenkaan lupaa eteläkarjalaisille hyvää.

Runkosarjakohtaamiset:

27.5. Jyväskylä–Lappeenranta 2–0 (5–0, 7–2)
7.7. Lappeenranta–Jyväskylä 1–0 (4–4, 3–2)

Sarjan avainpelaajat:

JKL: Ella Korpela, Virpi Hukka, Emma Nieminen, Eeva Mäki-Maukola, Saana Sumen
LPR: Noora Patrikainen, Inka Pietilä, Marianne Roiha, Anna Hellsten

Arvio:

Jyväskylä helposti jatkoon voitoin 3–0.

Kuvassa Porin Pesäkarhujen Kaisa-Maija Rosvall
Pesäkarhujen Kaisa-Maija Rosvall tuulettaaTomi Natri/AOP

Porin Pesäkarhut (2) - (7) Kempeleen Kiri

Vaikka runkosarjassa toiseksi sijoittunut Pori on lähtökohtaisesti suosikki alkavaan sarjaan, jäät kannattaa pitää voittajaa veikatessa tiukasti hatussa. Ilmassa on etenkin Porin suhteen valtavasti suuria kysymysmerkkejä. Kempele sen sijaan pelasi loukkaantumistenkin vuoksi odotettua rikkonaisemman runkosarjan, minkä vuoksi se valahti monien yllätykseksi seitsemänneksi. Runkosarjasijoitus ei kuitenkaan kerro koko totuutta Kempeleen iskukyvystä.

Kun puhutaan Porista, ilmoilla leijuu monia kysymysmerkkejä. Pori joutuu nimittäin aloittamaan sarjan ilman kahta tärkeää pelaajaansa. Sivussa ovat lukkari Minttu Vettenranta sekä ykköspyssy ja joukkueen henkinen äitihahmo Susanna Puisto. Menetykset ovat Pesäkarhuille valtavia ja muuttavat sarjan dynamiikkaa ennakkoon valtavasti. Nähtäväksi jää, miten naftaliinista repäisty, kaiken kokenut Kaisa Salmela vastaa lukkarihaasteeseen. Ilman laadukasta lukkaripeliä pudotuspeleissä on käytännössä mahdotonta menestyä. Puisto, joka on sarjan kahden parhaan kotiuttajan joukossa, iski runkosarjaan 59 juoksua. Kaiken päälle loukkaantumisista kärsinyt Henna Juka aloittaa jokerina. Pori tulee siis sarjaan vahvasti siipirikkona.

Linda Kukkohovi, Kempeleen Kiri
Linda Kukkohovi, Kempeleen KiriTomi Hänninen

Rikkonaista kautta pelaava Kempele ei sarjaa silti paperilla voita. Pori on taistellut loukkaantumisongelmistaan huolimatta upeasti ja pelannut etenkin ulkona tiiviisti. Ja juuri ulkopeli on se pelin osa-alue, minkä kanssa Kempeleellä on ollut ongelmia. Pudotuspelijoukkueista vain Seinäjoki antoi Kempelettä enemmän juoksuja runkosarjassa. On silti selvää, että syksyn huipennukseen sopivasti tervehtynyt Kempele on juuri nyt vaarallisempi kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Vaikka kausi on ollut rikkonainen, joukkue on edelleen kärkipelaajiensa kautta erittäin laadukas ja myös kokenut. Vuosi sitten se pullautti samassa vaiheessa ulos kestomenestyjä Jyväskylän.

Kempele voitti Porin kahdesti kolmessa runkosarjakohtaamisessa, joten luvassa on kaikilta osin arvaamaton ja upea sarja. Porin loukkaantumishuolet yhdistettynä Kempeleen kykyyn haastaa parhaatkin naisten Superpesiksessä, lupaa sarjalle vain ja ainoastaan hyvää. Vaikka puntit heilahtavat Porin tilanteen vuoksi merkittävästi, tosiasia on, että Pesäkarhut on pelannut kaikista vastoinkäymisistään huolimatta paremmin ja tasaisemmin kuin Kempele. Helpolla se ei siipirikkoisenakaan tule taipumaan.

Runkosarjakohtaamiset:

27.5. Kempele–Pori 2–1 (1–0, 2–6, 1–0)
5.7. Pori–Kempele 2–0 (4–0, 4–1)
27.7. Kempele–Pori 1–0 (4–2, 4–4)

Sarjan avainpelaajat:

Pori: Kaisa Salmela, Emilia Itävalo, Susanne Ojaniemi, Emilia Linna, Milla Lindström
Kempele: Linda Kukkohovi, Essi Kylli, Jutta Myllyniemi, Iiris Puskala

Arvio:

Luvassa on todennäköisesti pitkä sarja, jossa Porin terveystilannekin sanelee pitkälti sen, kumpi sarjasta marssii jatkoon. Molemmilla on alla rikkonainen kausi, joten päivän kunto sanelee yksittäisten otteluiden ja toisaalta sarjan voittajan. Kempeleellä on parempi keskinäinen historia sekä aavistuksen paremmat eväät sarjan voittoon ainakin lähtökohtaisesti. Kempele jatkoon neljässä ottelussa.

Laura Karjalainen, Manse PP
Laura Karjalainen, Manse PPTomi Hänninen

Manse PP (3) - (6) Rauman Fera

Lähtökohtaisesti selkeästi Tampereen eduksi kallistuva ottelusarja. Siitäkin huolimatta, että Rauma on naisten Superpesiksen suurin sensaatio tältä kesältä. Lajiväen jumboksi veikkaama Rauma yllätti monet nousemalla runkosarjassa peräti kuudenneksi. Vielä viimeisillä kierroksillakin se kaatoi Lapuan ja Kempeleen tasoisia joukkueita. Saattaa silti olla, että Rauma on saavuttanut kuntopiikkinsä jo aiemmin.

Jatta Vuorinen, Manse PP
Jatta Vuorinen, Manse PPTomi Hänninen

Tampere tulee sarjaan suurena suosikkina, vaikka senkin runkosarjaa voi hyvällä syyllä kutsua rikkonaiseksi. Loukkaantumisten rikkoma talvikausi on näkynyt joukkueen otteissa vielä kesälläkin, eikä joukkue löytänyt tasaisuutta tekemiseensä missään vaiheessa perussarjaa. Tai löysi heikompiaan vastaan, mutta kärkijoukkueita vastaan (voittosaldo 2–7) kyyti oli kylmää. Raumaa ajatellen Mansen suoritusvarmuus oli kuitenkin vaarallisen kovalla tasolla. Kesäkuun alun jälkeen se hävisi neljän kärkijoukkueen ulkopuolella oleville joukkueille ainoastaan kerran (Seinäjoki 0–2).

Rauma pystyi kauden mittaan kiusaamaan isompiaan, etenkin Poria, mutta syksyä kohden avainpelaajien paras vire on alkanut hiipua. Seitsemästä viime ottelusta vain kaksi päättyi Feran voittoon. Joukkue elää ja kuolee hyvin pitkälti upean kauden pelanneen Meea Lehtisen mukana, mutta tämänkin vire on ollut laskemaan päin. Haaste on sekä sisä- että ulkopelin osalta Raumalle pitkän kauden päätteeksi erittäin kova. Voittaakseen Tampereen sen olisi löydettävä koneestaan nopealla tahdilla yksi lisävaihde. Ja kuten Lappeenrannan, myös Rauman olisi päästävä alusta asti viemään peliä ja ottelusarjaa. Tampereen ilme on ollut pitkään ahdistunut ja siinä piilee Rauman mahdollisuus. Sen ahdistuneisuuden kasvattaminen saattaisi avata oven onneen. Tervosen, Lehtisen, Töyrylän ja kumppaneiden on kuitenkin pelattava kauden parastaan, mikäli Fera haluaa jatkaa sensaatiokauttaan välieriin.

Runkosarjakohtaamiset:

13.5. Tampere–Rauma 2–0 (1–0, 6–3)
13.7. Rauma–Tampere 1–2 (0–6, 2–1, 0–0, 1–2)
27.7. Rauma–Tampere 0–2 (2–7, 0–8)

Sarjan avainpelaajat:

Manse: Henna Peltokangas, Mira Kolehmainen, Kirsi Ala-Lipasti, Jatta Vuorinen, Susanna Kylä-Kause
Rauma: Meea Lehtinen, Miia Tervonen, Tinja Töyrylä, Venla Tanhua

Arvio:

Ei riitä Rauman tankissa bensa yllätykseen. Tampere sen sijaan tulee sarjaan aiemmista kasvukivuistakin johtuen sopivalla nälällä. Tampere jatkoon kolmessa ottelussa.

Silja Syrjälä, Lapuan Virkiä
Silja Syrjälä, Lapuan VirkiäTomi Hänninen

Lapuan Virkiä (4) - (5) Seinäjoen Maila-Jussit

Pohjanmaan paikallinen kuuluu avauskierroksen helmiin. Vaikka Lapua ei ole kuten aiemmin, joukkue pelasi varsin tasaisen perussarjan. Virkiä sai kasaan kaksitoista kolmen pisteen voittoa, kuten sai toiseksi sijoittunut Porikin. Lapua jäi Porista lopulta vain kahden pisteen päähän, Tampereen kanssa se ylsi tasoihin. Seinäjoki sen sijaan pelasi parhaimmillaan hyvin kärkijoukkueitakin vastaan nousten lopulta sarjassa viidenneksi.

Lapua tulee sarjaan selkeänä suosikkina, vaikka se ei mestaruusvuosiensa tasoinen yhdistelmä olekaan. Virkiä on silti edelleen erittäin laadukas ja tasapainoinen joukkue, josta löytyy myös huippuluokan yksilötaitoa. Emmi Viitala on joukkueelleen edelleen lähes korvaamaton palanen, samoin on nuoremman polven huippukotiuttaja Janette Lepistö. Silja Syrjälän, Kaisaleena Rautakorven, Mirka Rintamäen, Eveliina Topparin ja Jenna Kammi-Rahnaston kaltaiset laatupelaajat täydentävät kokonaisuuden. Etenkin Lepistö on pelaaja, joka pystyy ratkaisemaan ja myös ratkaisee pelejä omalla henkilökohtaisella taidollaan. Kokonaisuus on puolivälieriä ajatellen hyvin tasapainossa.

Anu Kiviharju, Seinäjoen Maila-Jussit
Anu Kiviharju, Seinäjoen Maila-JussitTomi Hänninen

Seinäjoki on sinänsä hyvästä sijoituksesta huolimatta joukkue, jonka ulkopeli heittää välierätoiveiden ylle kosolti tummia pilviä. Joukkue ei löytänyt kesän mittaan minkäänlaista suoritusvarmuutta ulkopeliinsä. Pelkästään ylemmässä loppusarjassa sen ulkokentästä revittiin yli kymmenen juoksua jaksossa kolme kertaa – runkosarjassa yhteensä seitsemän kertaa 26 ottelussa. Kun hanat aukeavat, joukkueesta ei ole pysäyttämään lumipalloilmiötä. Eikä se ole pystynyt paikkamaan vuotoa sisäpelillään, joka oli toiseksi tehotonta kaikista pudotuspelijoukkueista. Seinäjoki voitti runkosarjassa Lapuan kertaalleen, mutta siinäkin ottelussa omissa kolisi neljätoista kertaa.

Runkosarjakohtaamiset:

15.6. Seinäjoki-Lapua 1–2 (0–11, 5–4, 0–1)
3.7. Lapua-Seinäjoki 1–2 (12–1, 2–3, 0–0, 2–3)
3.8. Lapua-Seinäjoki 2–1 (0–4, 1–0, 3–0)

Sarjan avainpelaajat:

Lapua: Janette Lepistö, Emmi Viitala, Silja Syrjälä, Jenna Kammi-Rahnasto
Seinäjoki: Niina Härkönen, Laura Kerola, Netta Rummukainen, Aino-Kaisa Mantere, Saara Suomalainen

Arvio:

Seinäjoki voi voittaa jonkin ottelun, mutta kokonaisuus ei riitä missään nimessä Lapuan haastamiseen. Virkiä välieriin neljässä ottelussa.

Lue myös:

Miksi Manse PP ei voita kärkipelejä? – ”Iloisuus ja rentous puuttuu”

Jyväskylä jyräsi ulkopelillä runkosarjan voittoon: ”Voi olla tyytyväinen”

Tässä ovat naisten Superpesiksen runkosarjan parhaat

Viime vuonna pettynyt Kirittäret voitti runkosarjan vakuuttavasti – hallitseva mestari Manse PP mustana hevosena pudotuspeleihin

Kempele palaa Superpesikseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat