Suora

  • Uinnin lyhyen radan MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Näistä 10 asiasta Berliinin EM-kisat jäävät mieleen – hellepätsistä kaikkien aikojen surkeimpaan Suomen suoritukseen sekä häkellyttäviin Norjan ja Ruotsin teinitähtiin

Berliinin EM-kisoissa nähtiin seitsemän kovatahtista päivää. Yle Urheilu listasi kymmenen EM-kisoista muistettavaa asiaa.

Yleisurheilun EM 2018

1

Jorma Kemppainen
SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sai paljon kritiikkiä Berliinissä.Lehtikuva

Suomelta kaikkien aikojen katastrofi

Suomi teki kaikkien aikojen heikomman tuloksen yleisurheilun EM-kisoissa.

Aiemmin ainoastaan vuonna 1966 Suomi on jäänyt yleisurheilun EM-kisoissa ilman mitalia. Tuolloin tuli kahdeksan pistesijaa, mutta nyt Berliinissä tuli kolme sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon: Antti Ruuskanen keihäänheitossa, Topi Raitanen 3 000 metrin estejuoksussa ja miesten pikaviestijoukkue.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen linjasi vielä ennen kisoja Suomen joukkueelle 3–4 mitalin tavoitteen. Kävi kuitenkin nopeasti selväksi, että se oli liikaa.

Lue lisää:

Kommentti: Ensimmäinen täysi EM-kisapäivä alleviivaa Suomen mitalitavoitteen järjettömyyttä – urheilijoiden kannalta tilanne on kiusallinen

Suomen Urheiluliiton valmennuspomo Berliinin EM-pettymyksestä: "En aio olla kehityksen este"

"EM-kisat menevät pettymyksen puolelle" – Olympiakomitean pomo Lehtimäki haluaa suomalaiseen yleisurheiluun keskittämistä

Suomen kaikkien aikojen heikoimmat EM-yleisurheilukisat saivat sinettinsä – Lipsanenkin ulos pistesijoilta

2

Suomen pikaviestijoukkue
Suomen pikaviestijoukkue, Eetu Rantala, Samuel Purola, Otto Ahlfors, Oskari LehtonenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Järisyttävä viimeisen päivän viestidraama

Suomen pikaviestimaajoukkue säväytti vielä senkin jälkeen, kun oli jo julistettu EM-kisat kaikkien aikojen heikommiksi.

Suomi nimittäin eteni värikkäiden vaiheiden jälkeeen kuudenneksi 4x100 metrillä. Se on Suomen EM-historian kovin saavutus pikaviestissä. Suomi jäi niukasti ensiksi fiinalin ulkopuolelle, mutta nousi protestin myötä loppuhuipennukseen.

Turkin joukkue oli vinkannut Suomen joukkuetta Puolan joukkueen ratarikkeestä. Lopulta valmennusjohtaja Jorma Kemppainen hoiti loppuun protestin, joka hyväksyttiin.

Suomi juoksi finaalissa vielä alkuerissä rikkomansa kaksi vuotta vanhan Suomen ennätyksen alle. Suomen aika oli 38,92, joten se tarkoitti kaikkien aikojen ensimmäistä 39 sekunnin alitusta.

Suomen ankkurina juossut Samuel Purola juoksi todellisessa hurmostilassa. Hän pääsi esittelemään myös suurelle yleisölle tanssiliikkeitään tuulettaessaan komeaa temppua.

– En ole varmaankaan pinkonut ikinä yhtä lujaa vauhtia kuin tänään. Älyttömän hienot fiilikset juosta enkä käsitä vieläkään, mitä on tapahtunut, Samuel Purola hehkutti.

Lue lisää:

Suomen viestimiehet painelivat hurmoksessa hurjat SE-lukemat – "Aika sanaton olo"

Suomen pikaviestijoukkue teki historiaa EM-finaalissa! Uusi rajapyykki tuli Turkin avulla – Kemppainen hoiti protestin loppuun

Viestimiehet tykittivät uuden Suomen ennätyksen EM-kisoissa – eteni protestilla EM-finaaliin

Suomen kaikkien aikojen heikoimmat EM-yleisurheilukisat saivat sinettinsä – Lipsanenkin ulos pistesijoilta

3

Oliver Helander.
Oliver Helander.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keihään 32 vuoden mitaliputki katki

Suomen suurin menestyslaji on ollut viime vuosina keihäänheitto. Berliinissä sieltäkään ei tullut menestystä. Ensimmäistä kertaa 32 vuoteen suomalainen keihäänheittäjä ei ottanut mitalia EM-kisoissa. Arvokisojen menestyjäkonkareista Tero Pitkämäki oli sivussa alkukauden loukkaantumisen takia.

Toinen konkari Antti Ruuskanen on vasta palaamassa pitkän kuntoutumisen jäljiltä huippukuntoon, mutta hän oli suomalaisista keihäänheittäjistä paras kuudennella sijallaan. Naisissa ainoa finalisti oli polvivaivainen Jenni Kangas, joka jäi sijalle 12.

Ennen Berliinin EM-kisoja 21-vuotiaan Oliver Helanderin harteille laitettiin kovia menestysodotuksia. Helander kuitenkin epäonnistui uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan. Tällä kaudella yli 88 metriä heittänyt karjaalainen jäi Berliinin karsinnassa vain tulokseen 76,64.

Helanderin tilanteessa herätti eniten huomiota se, miten hän Ylen TV-haastattelun jälkeen ohitti muun toimittajajoukon sanomatta sanakaan. Valmentaja Glenn Lignellin mukaan Helanderista näkyi kokemattomuus Berliinissä. Nuorella heittäjällä oli ongelmia 70-asteisen alustan pidon kanssa.

– Se olin tänään minä, joka oli liian huono. Huonoja heittoja, tällä kaudella 88,02 metriä kiskaissut Helander tyytyi ainoastaan toteamaan.

Lue lisää:

Polvivaivainen Kangas jäi keihään EM-finaalin viimeiseksi – harmitteli, miten "olematon" vamma sekoitti pään: "Se oli osaksi kipulääkkeiden takia"

Antti Ruuskanen avautui EM-finaalin jälkeen vaikeasta taistelustaan: "Onhan se usko ollut koetuksella"

Saksalaistähdeltä ihmeellistä sekoilua keihään finaalissa – heitti Ruuskasen vuorolla: "Tuumasin monta kertaa, että on väärä mies"

Kommentti: Helander maksoi kalliita oppirahoja Berliinissä – käytös karsinnan jälkeen paljasti, että nuorella urheilijalla on nyt kasvun paikka

Oliver Helander epäonnistui raskaasti arvokisadebyytissään ja ryhtyi mykäksi – pettynyt valmentaja: "Kokemuksen puute näkyi"

Ruuskanen taisteli EM-keihäsfinaaliin – Helander tylysti ulos karsinnassa

4

Aku Partanen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kävelijöiden helteinen kärsimysnäytelmä

Helle toi ongelmia myös toisessa Suomen potentiaalisessa menestyslajissa, 50 kilometrin kävelyssä. Veli-Matti Partaselle ladattiin suuria mitaliodotuksia, sillä hän oli Euroopan tilastoissa kolmen parhaan joukossa. Lisäksi hän oli ennen kisaa hyvässä mitalikunnossa.

Partanen kuitenkin oksenteli yli 30 asteen helteessä, kun neste ei imeytynyt kunnolla. Hän joutui keskeyttämään. Myös Aleksi Ojala keskeytti. Räväkästi liikkeelle lähtenyt Ojala pyörtyi kahdesti ja joutui tiputukseen.

– Ei tässä voi kuin nauraa. Haluaisin taistella vielä tuolla, mutta kroppa sanoi väärin, Ojala sanoi Ylen haastattelussa toivuttuaan.

Suomen paras kävelijä oli Tiia Kuikka 13. sijallaan.

Lue lisää:

Suomalaiskävelijöillä kärsimysnäytelmä Berliinin hellehelvetissä – Ojala pyörtyi kahdesti ja joutui tiputukseen, Partanen ja Kinnunen oksentelivat – ”Tyhjillä jaloilla on vaikea kävellä”

Mitalisuosikki Partasen keskeyttäminen oli kova paikka läheisille – tyttöystävä huusi kannustavat terveiset tiputukseen viedylle murtuneelle miehelle

Nesteen imeytymisongelmat hurjassa kävelykisassa vetivät Kinnusen mielen matalaksi – "Nyt oli oikeasti tuhannen taalan paikka"

Mitalisuosikki Partasen keskeyttäminen oli kova paikka läheisille – tyttöystävä huusi kannustavat terveiset tiputukseen viedylle murtuneelle miehelle

Partanen keskeytti – valmentaja Kononen: Termostaatti hirtti kiinni

5

Jakob Ingebrigtsen
John MacDougall / AFP

17-vuotias Jakob Ingebrigtsen kisojen kuningas

Kansainvälisesti Berliinin EM-kisojen suurimmaksi tähdeksi nousi 17-vuotias kestävyysjuoksija Jakob Ingebrigtsen.

Norjalainen teini voitti EM-kisoissa sensaatiomaisesti peräkkäisinä päivinä 1 500 ja 5 000 metrillä kultaa. Ensiksi perjantaina hänestä tuli EM-kisojen kaikkien aikojen nuorin juoksuvoittaja. Lauantaina hän täydensi tuplavoitollaan taas ennennäkemätöntä yleisurheiluhistoriaa. Kukaan ei ole aikaisemmin voittanut samoissa kisoissa 1 500 ja 5 000 metrillä EM-kultaa.

Huiman Ingebrigtsenin veljeskolmikon nuorimmaista suitsutetiin roimasti. Euroopan yleisurheiluliiton norjalainen puheenjohtaja Svein Arne Hansen nosti hänet seuraavaksi suureksi yleisurheilutähdeksi.

– Kukaan ei kaipaa nyt Usain Boltia. Berliinin stadionilla oli 65 000 ihmistä. He menivät sekaisin norjalaispojan takia. Hän on nyt todellakin juossut itsensä historiaan, Hansen tunnelmoi NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

”Kukaan ei nyt kaipaa Usain Boltia” – 17-vuotias Jakob Ingebrigtsen löi läpi uudeksi yleisurheilun supertähdeksi 10 vuoden tiukan perhekoulutuksen jälkeen, jossa tyttöystävä on elämän ainoa normaali asia

Kakkoseksi jäänyt norjalainen ylisti ennenkuulumatonta 17-vuotiasta mestariveljeään ja kiitti vuolaasti Ylellä: ”Rakastan suomalaisia”

Kommentti: Jakob Kingebrigtsen! Berliinin illassa tapahtui juuri jotain ennennäkemätöntä

Aivan käsittämätöntä! EM-kisojen kaikkien aikojen nuorin juoksuvoittaja voitti perään myös 5000 metrillä, 17-vuotias jätti isoveljensä kakkoseksi

Berliinin EM-lauantai-ilta oli täynnä historiallista yleisurheiluhuumaa – norjalaisteinin näytös juoksuradalla, hurjaa dominointia kiekkoringissä ja puolalaisen hullut tuplakultajuhlat!

6

Armand Duplantis
Andrej Isakovic / AFP

Ruotsin seivästähti teki myytistä paperia

Suomen naapurimaiden ihmeteinien sarjaa jatkoi vielä päätösiltana Ruotsin Armand Duplantis. 18-vuotias Duplantis hyppäsi uuden alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen 605 ja ylitti samalla ensimmäistä kertaa urallaan kuuden metrin haamurajan.

Duplantis rikkoi myyttisen rajapyykin nuorimpana koskaan. Hän päihitti kovatasoisessa kisassa oman ennätyksensä kuuteen metriin nostaneen Timur Morgunovin, joka tuli toiseksi.

Kaksikko jätti seiväshypyn suurtähden Renaud Lavillenien vasta kolmanneksi. Lavillenie jäi tulokseen 595. Hän kuitenkin osasi arvostaa nuoren ruotsalaisen supertemppua.

Yhdysvalloissa kasvanut ihmelapsi Duplantis sai ranskalaiselta kehut jo kesken kisan. 18-vuotias oli selvästi kansainvälisesti päätösillan juhlituin hahmo.

– En oikein tiedä, mitä sanoa. Sanat eivät voi kuvailla tuntemuksiani tänä iltana, Duplantis hämmästeli Yle Urheilun haastattelussa.

Lue lisää:

Kaikkien aikojen nuorimpana myyttisen seiväsrajan ylittänyt 18-vuotias Ruotsin sensaatio meni Euroopan mestaruudesta hämilleen – oli todella vaikeana kilpailusta lajin ikonia vastaan: ”En usko, että tällaista tulee enää koskaan”

Ilmiömäistä! Ruotsin 18-vuotias Duplantis paineli seipään EM-kultaan, haamuraja ja vielä viisi senttiä päälle yli

Yhdysvalloissa kasvanut ruotsalainen seiväshypyn ihmelapsi Armand Duplantis uskoo maagiseen kuuden metrin ylitykseen – ”Se menee ennemmin tai myöhemmin, en ota siitä stressiä”

7

Meraf Bahta
AOP

Dopingkohu Ruotsista

Mitä olisivat yleisurheilun arvokisat ilman dopingkohua?

Sellainen saatiin EM-Berliinissä Ruotsista. Kestävysjuoksija Meraf Bahta oli kohun keskiössä kisojen ajan.

Hän oli jättänyt kolme dopingtestiä väliin vuoden sisällä. Baftaa ei ole tavoitettu paikasta, jossa hänen piti olinpaikkatietojen mukaan olla. Tavallisesti tämä on tulkittu dopingrikkeeksi, mutta tilannetta käsitellään vielä. Bahta saikin Ruotsin liitolta luvan kilpailla.

Bahta juoksikin Berliinissä 10 000 metrillä EM-pronssille. Hän sai silti tyrmäyksen Ruotsissa. Ruotsalaismediassa Bahtan ei toivotttu voittavan mitalia. Aftonbladetissa kirjoitettiin, että Bahtan mitalia ei voi juhlia.

Vuorokausi ennen Bahtan toista mahdollista mitalimatkaa urhelija päätti viheltää pelin poikki. Bahta kertoi vetäytyvänsä pois sunnuntain 5 000 metrin kisasta. Hän olisi ollut matkalla suosikki, mutta Ruotsin yleisurheiluliiton mukaan Bahtalle erityisesti median luomat paineet olivat liikaa.

Bahta menettänee vielä tulevaisuudessa EM-mitalinsa, jos hänet todetaan syylliseksi dopingrikkeeseen. Erikoiseksi tilanteen on tehnyt se, että venäläinen korkeushyppääjä Daniil Lysenko suljettiin EM-kisoista samantyyppisten olinpaikkatietojen rikkomusten vuoksi.

Lue lisää:

Dopingkohussa ryvettynyt ruotsalaisjuoksija jättää EM-kisat kesken: ”Tämä on ollut stressaava tilanne”

Dopingtestit väliin jättäneen kohujuoksijan EM-mitali sai täystyrmäyksen Ruotsissa: “Pahinta, mitä saattoi tapahtua”

Dopingkohun keskellä EM-kilpaan lähtenyt Bahta juoksi pronssille: "Tämä on ollut työlästä"

8

Neziri
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tuhannesosadraamaa aidoissa

EM-kisoissa nähtiin myös useampi tuhannesosiin venynyt draama. Ranskalainen Pascal Martinot-Lagarde vei 110 metrin aitojen Euroopan mestaruuden vain kahden tuhanneosasekunnin erolla ennen venäläistä Sergei Shubenkovia. Naisten 100 metrin pika-aidoissa Suomen Nooralotta Neziri oli kärsijöiden puolella.

Hän jäi uransa ensimmäisestä EM-finaalista ulos vain neljän tuhannesosan erolla.

– En voi vaan uskoa vieläkään, voi herran jestas! Luulin, että tulin sieltä kolmanneksi, aikavertailun kautta ulos jäänyt Neziri taivasteli Yle Urheilun haastattelussa.

– Koko ajan on sellainen olo, että pitäisi tulla tieto, että pääsinkin jatkoon. Huonommalla ajalla päästiin ensimmäisestä erästä, sekin harmittaa.

Neziriin liittyi olennaisesti myös EM-kisoissa puhuttanut sääntö, jonka mukaan tietty määrä urheilijoita pääsi juoksulajeissa suoraan välieriin. Euroopan ja kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski oli yllättynyt, että sääntö oli käytössä Berliinissä. Hänen mielestään se asettaa juoksijat epätasa-arvoiseen asemaan. Toisaalta Pihlakoski ymmärsi, miksi alun perin Amsterdamiin suunniteltu sääntö oli voimassa myös Berliinissä.

Lue lisää:

Kansainvälisen yleisurheilun suomalaispomo yllättyi EM-kisojen kohutusta sääntöpykälästä: ”Ajattelin viimeksi Mörön kohdalla, että tämä systeemi ei ole kovin oikeudenmukainen”

Kommentti: Jos Neziri pääsee eroon välieräpeikostaan, pikakiiturilla voi olla elämänsä sauma seuraavassa EM-finaalissa

Nooralotta Nezirin silmistä paistoi epäuskon ja pettymyksen hetkellä päättäväisyys – hän tiesi, mistä kiikastaa: "Lähdön pitää olla varma, sen pitää tulla aina"

Epäuskoinen Neziri taivasteli tuhannesosien tappiota: En voi uskoa vieläkään, herran jestas!

Neziri jäi neljällä tuhannesosalla aitafinaalin ulkopuolelle!

Nyt oli järisyttävää mestaruusdraamaa! Ranskalaistähti vei pika-aitojen EM-kultaa vain kahden tuhannesosan erolla

9

Marija Lasitskene
EPA

Surullisin EM-voittaja hämmensi

Mutta pelkästään häviäjät eivät hämmentäneet. Myöhään perjantaina nähtiin Berliinin kisojen onnettomin Euroopan mestari, kun naisten korkeushyppy oli ratkennut.

Venäläisurheilija Marija Lasitskene oli jo varmistanut Euroopan mestaruutensa, kun hän lähti viimeiseen yritykseen korkeudesta 204.

Lasitskene kuitenkin epäonnistui yrityksessään. Hyppynsä jälkeen Lasitskene löi kädellään urheilijoiden valmistautumisalueen penkkiä, minkä jälkeen hän heitti varustereppunsa maahan. Lasitskene potki tämän jälkeen vielä tavaroitaan. Tilanne hämmästyttti, sillä jotakuta toista uran ensimmäinen aikuisten Euroopan mestaruus ulkoradoilla voisi ilostuttaa.

Lasitskenen ennätys on 206. Hän on hypännyt tällä kaudella maailman kärkituloksen 204. Kaksi edellistä maailmanmestaruutta vienyt Lasitskene ei ollutkaan tyytyväinen tulokseensa.

– Voitin, mutta olen pettynyt. Odotin parempia hyppyjä ja parempaa tulosta. Jos haluatte onnitella, niin ok. Mutta minä en voi juhlia tämän kisan jälkeen, Lasitskene harmitteli kisajärjestäjien haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

10

Pituus EM Berliini yleiskuva
AOP

Järjestäjien oudot ongelmat

Viimeisenä mieleen jäivät säädöt kisatapahtumien ulkopuolella. Yleinen klisee on, että Saksassa toimii aina kaikki todella varmasti. Berliinin EM-kisoissa mielikuvaan tuli kuitenkin säröjä.

Miesten pituusfinaalin järjestelyt eivät menneet todellakaan odotetusti. Mittausvirheiden takia kolmelle viimeiselle kierrokselle meni yksi ylimääräinen hyppääjä.

Lisäksi Ruotsin Thobias Montler Nilssonin viimeisen kierroksen hypystä tehtiin protesti. Ensiksi hyppy merkittiin 20 senttiä alkuperäistä lyhyeksi. Sitten tulos muutettiin lukemiin 802, joka protestin jälkeen muuttui vielä kahdeksan senttiä pidemmäksi.

Montler nousi tuloksissa neljänneksi.

Lauantaina puolestaan naisten 20 kilometrin kilpailu venyi reitillä olleen kaasuvuodon takia lähes kahdella tunnilla.

– Joku paikallinen komisario Palmu on ilmeisesti löytänyt kaasua, totesi Elisa Neuvosen valmentaja Marko Kivimäki kisan tuoksinnassa.

Lue lisää:

Yllättävä viivästys EM-kisojen kävelyn lähdössä – "Joku paikallinen komisario Palmu on löytänyt kaasua"

Ruotsalaishyppääjän pituusprotesti meni läpi ja tulos parani kahdeksan senttiä – mitali jäi silti haaveeksi

Pituushypyn finaalissa oli useita mittausongelmia – 20-vuotias Tentoglou vei voiton kauden parhaallaan

Suosittelemme