1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Englannin Valioliiga

Jari Litmanen: ”Suosikit jyräsivät – mikä on Hazardin kohtalo?”

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pohtii tekstissään, onko kesän yksi siirtomarkkinoiden isoimmista vonkaleista vielä siirtymässä? Kyseessä on Chelsean Eden Hazard, jonka huhutaan siirtyvän Real Madridiin.

Kuva: AOP/imago sport

Huhut ovat arkipäivää jalkapallossa. Siirtoikkunoiden ollessa auki huhujen määrä luonnollisesti kasvaa ja monet niistä saavat rutkasti värikynää. ”Varmoja siirtoja” uutisoidaan jatkuvalla syötöllä, mutta vain harva näistä ennakoiduista siirroista toteutuu. Yksi eniten siirtospekulaatioissa esiintynyt pelaaja on Chelsean Eden Hazard.

Hazardin siirtohuhuissa on tietty logiikka. Jo pari vuotta sitten Hazard kertoi itsekin julkisesti, että hän haluaa jonain päivänä pelata jossain muussa suurseurassa, esimerkiksi Real Madridissa.

Kesällä antamassaan haastattelussa hän toisti halunsa pelata vielä jossain muualla kuin Lontoossa. Tämä ei tietysti vielä riitä siirtoa toteuttamaan, mutta se, että Real tarvitsee kipeästi vielä siirtomarkkinoilta jotain suurta, voi niin tehdä.

Real Madrid on ollut viime vuosina siirtomarkkinoilla hämmästyttävän maltillinen. Los Galacticos tunnettiin vielä reilut kymmenen vuotta sitten siitä, että jos joukkue halusi jonkun pelaajan, se sen pelaajan myös sai. Poikkeuksena toki Barcelona.

Kun katsotaan taaksepäin, viimeinen Realin toteuttama suursiirto oli James Rodriguezin siirtyminen Brasilian MM-kisojen jälkeen Realiin. Sen jälkeen joukkue on harrastanut vain hienosäätöä eikä muuhun ole tietysti ollut suurtakaan tarvetta. Mestaruuksia on tullut ennätyksellisesti jo olemassa olleilla pelaajilla.

Tilanne muuttui, kun Cristiano Ronaldo lähti. Jo oman uskottavuutensa vuoksi seuran on tehtävä siirtomarkkinoilla jotain. Pelkän Thibaut Courtoisin hankkiminen maalivahdiksi ei seuran vaativille faneille riitä.

Sisään täytyy saada vähintään yksi kiistaton hyökkäyspään maailmantähti. Mutta mistä? Kylian Mbappe ja Neymar ovat tukevasti kiinni PSG:n riveissä. Robert Lewandowskin tähti on menossa aavistuksen alaspäin. Jäljelle jää supernimistä oikeastaan vain Hazard.

Chelsean ei tietystikään ole pakko pelaajaansa myydä. Mutta seuraavien viikkojen aikana eteen isketty puntapino saattaa kasvaa niin isoksi, että on puhtaasti järkevää tehdä kaupat. Eden Hazard on jo tehnyt Chelsean eteen niin paljon, että hän ansaitsee lähteä, jos halua on.

Kun vielä muistetaan, että Chelsea hankki Hazardin ”halvalla” – arvio noin 40 miljoonaa euroa – olisi ihan järkevä liiketoimi napata todennäköinen siirtohintojen maailmanennätys Lontooseen. Ja käyttää niitä rahoja Maurizio Sarrin johtamaan uudelleenrakennukseen ja kenties stadionhankkeeseen.

City vahva avauskierroksella

Englannin Valioliiga alkoi suosikkien osalta hyvin. Tottenham otti ison vierasvoiton vaikeasta vierasottelusta Newcastlea vastaan. ManU taas teki tarvittavan kotonaan Leicesterin isäntänä.

Tässä ottelussa Paul Pogba kantoi ManU:n kapteeninnauhaa normaalikipparien oltua poissa. Pogba oli toki kapteenina jo viime kaudella, mutta nauha ei ainakaan perjantaina esitystä haitannut – päinvastoin. Kausi alkoi maailmanmestarin osalta vahvasti.

Liverpool teki West Hamista odotetusti selvää Anfieldilla. Tutut nimet Sane ja Salah pääsivät maalitilastoon, samoin parin vuoden takainen ykköstykki Daniel Sturridge, josta voi muodostua pienimuotoinen ässä Jürgen Kloppin hihaan. Liverpool -faneja ilahdutti varmasti myös se, että Naby Keita näytti siltä, että olisi pelannut Valioliigaa koko uransa. Keita voi olla yksi tämän kauden suuria onnistujia.

Arsenal ei pystynyt kiusaamaan hallitsevaa mestaria kotonaan. Manchester City hallitsi peliä lähes mielin määrin vaikka joukkueen nimipelaajia oli kohtuullisen monta poissa kentältä. City voitti 2-0, mutta tasoero oli suurempi. Ainakaan avauskierroksen perusteella ei ole mitään syytä sille, että Manchester City olisi valtikasta luopumassa.

Jari Litmanen

Lue lisää:

Kommentti: Englannin tämän hetken kuumin jalkapalloseura löytyy Mestaruussarjasta – Bielsa räjäytti tekosyyt ja paljasti huippujoukkueiden puutteet