Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tätä ei odotettu – Ruotsin ihmenuori Duplantis rikkoi kahden maan ennätykset EM-kisoissa, valmentaja joutuu myös syömään kalsarinsa

18-vuotias Armand Duplantis sai nimiinsä Yhdysvaltojen ennätyksen Berliinin EM-finaalin jälkeen. Se ja kuuden metrin ylitys tuo odottamattomia käänteitä.

Yleisurheilun EM 2018
Armand Duplantis
Andrej Isakovic / AFP

Ruotsalainen seiväshyppääjä Armand Duplantis sai sunnuntaina Berliinissä haltuunsa myös Yhdyvaltojen ennätyksen. 18-vuotias Duplantis hyppäsi sensaatiomaisesti voittoon tuloksella 605, joka oli uusi alle 20-vuotiaiden maailmanennätys ja Ruotsin ennätys.

Mutta maanantaina kävi ilmi, että se on myös uusi Yhdysvaltojen ennätys. Amerikassa kasvaneella Duplantiksella on myös Yhdysvaltojen passi. Sitä kautta Duplantis saa nimiinsä Yhdysvaltojen ennätyksiä. Edellinen Yhdysvaltojen ennätys 604 oli Brad Walkerin nimissä vuodelta 2008.

– Ennätys ei vaadi sitä, että kilpailisi Yhdysvaltojen joukkueessa. ”Mondo” on Yhdysvaltojen kansalainen syntymästään. Sääntöjen tekijät eivät ole ajatelleet tätä, Armand Duplantiksen Greg-isä sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Duplantis paransi ennätystään EM-finaalissa 12 sentillä. Hänestä tuli nuorin haamurajan eli kuuden metrin ylittäjä koskaan.

Se tarkoitti myös kovaa tilannetta Ruotsin juniorimaajoukkueen valmnetajalle Jonas Anshelmille. Hän aikanaan houkutteli Duplantiksen nimenomaan valitsemaan Ruotsin joukkueen Yhdysvaltojen edestä.

Nyt hän joutuu myös Duplantiksen kuuden metrin ylityksen takia syömään alushousunsa.

– Viimeisenä ennen kuin Mondo lähti Berliiniin sanoin, jos ylität kuusi metriä ja voitat kultaa, niin minä syön kalsarini. Sain Snapchatissa muistutuksen asiasta eilen illalla, Anshelm kuvaili Radiosportenille (siirryt toiseen palveluun).

Anshelm vakuutti, että lupaus myös toteutuu. Kysymysmerkki on vain tapa.

– Minun täytyy keksiä vain joku hyvä tapa. Aionko kokata ne keitossa vai sekoittaa puuroon, Anshelm mietti.

Lue lisää:

EM-voittaja Duplantikselta mennyt ohi suun jo kymmeniätuhansia euroja, koska yliopistosarja kieltää urheilulla tienaamisen – aikoo silti jatkaa opintoja

Duplantiksen hirmuhypyt saivat SVT:n selostajat hurmioitumaan: "Oijoijoijoi! Hän lentää yli kuudesta metristä!"

Kaikkien aikojen nuorimpana myyttisen seiväsrajan ylittänyt 18-vuotias Ruotsin sensaatio meni Euroopan mestaruudesta hämilleen – oli todella vaikeana kilpailusta lajin ikonia vastaan: ”En usko, että tällaista tulee enää koskaan”

Ilmiömäistä! Ruotsin 18-vuotias Duplantis paineli seipään EM-kultaan, haamuraja ja vielä viisi senttiä päälle yli

Päivitetty kello 18.07. Tieto valmentajan vedonlyönnistä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat