1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. vammaisurheilu

Järkyttävä kunnianhimo siivittää Leo-Pekka Tähteä yhä kovempiin suorituksiin – viisinkertainen paralympiavoittaja urakoi EM-kisoissa neljä matkaa

Jo 17 vuotta arvokisoja kiertäneen pyörätuolikelaajan Leo-Pekka Tähden vauhti vain kiihtyy. Viisinkertainen paralympiavoittaja on tehnyt tällä kaudella kolme Suomen ennätystä. Berliinin EM-kisoissa Tähti urakoi neljä matkaa.

Kuva: AOP

EM-kisavuosi tarjosi Leo-Pekka Tähdelle ja valmentaja Juha Flinkille hyvän mahdollisuuden ottaa pieniä riskejä, muuttaa harjoittelua ja kokeilla pidempiä matkoja. Berliinin EM-kisoissa Tähti kelaa 100, 200, 400 ja 800 metriä.

– Urheilu-urani on alkanut pitkiltä matkoilta. Minulla on valtavan kovat taustat junnuvuosilta kestävyysmatkoille ja kai se edelleen potkii takaraivossa, että olisi kiva kelata myös niitä. Maailmalla näkee kelaajia, jotka pärjäävät pikamatkoilta keskimatkoille, Tähti arvioi.

– Satanen on oma maailmansa, alle 14 sekunnin miehiä on tosi vähän maailmassa ja taso on korkea. Jos liikaa rupeaa kikkailemaan, kärsii nopeus satasella. EM-vuosi on hyvä vuosi kokeilla, katsotaan uudestaan ensi vuonna, kun on MM-vuosi. Satanen on kuitenkin aina päämatka.

Tähti on rikkonut tällä kaudella Suomen ennätykset kaikilla muilla matkoilla paitsi satasella. Kova vire on yllättänyt terveenä pysyneen porilaisen.

– Harjoitusmäärät ovat kasvaneet ja kelausmäärät nousseet. Lisäksi vetojen mitat ovat kasvaneet aikaisempiin vuosiin verrattuna. Näiden tekijöiden kautta tulokset ovat parantuneet. Tietysti myös se, että olen pysynyt terveenä vaikuttaa. Pari edellistä kautta olen kärsinyt vastoinkäymisistä ja ollut ongelmia kyynärpään kanssa. Nyt se on pysynyt kunnossa ja roikkuu mukana, Tähti hymähtää.

Tähdelle urheileminen on ammatti. Eteenpäin ajaa miehen omien sanojen mukaan järkyttävä kunnianhimo.

– Nautin kilpailemisesta älyttömän paljon, ja kun voittaa tärkeitä kisoja, niin antaahan se kiksit. Paraurheilun arvostuksen nouseminen ja se, että yleisö seuraa antaa lisäextraa, Tähti tunnelmoi.

– Olen aina ollut isojen kisojen kelaaja. Arvokisat ovat urheilijan mekka.

Unelmana satasen viides paralympiakulta

Tokion paralympialaisiin on aikaa enää kaksi vuotta. Ainakin sinne asti Tähti jatkaa uraansa varmuudella. Viides paralympiakulta satasella on unelma ja realistinen tavoite.

– Urheilu-uran kesto on tosi yksilöllistä. Trendihän on, että urat kestävät kaikissa lajeissa pidempään. Nykyään osataan kiinnittää paremmin huomiota esimerkiksi urheiluvammojen ehkäisemiseen. Lajin huipulla on muakin vanhempia äijänköriläitä. Pari kolme vuotta on mahdollista pysyä huipulla, jos ongelmia ei tule, Tähti arvelee.

– Eikä tulevaisuudenkuviota ainakaan heikennä se, että kehitystä on tullut pidemmilläkin matkoilla. Se vaan ruokkii ajatusta, että Tokio häämöttää pikkuhiljaa.

Tähden mielestä arvokisojen alusaika on ajoista parhain. Työ on tehty, kroppa herkistyy, kun elämässä asiat ovat mallillaan, voi keskittyä vain tuleviin suorituksiin. Berliinin EM-radalle hän lähtee keräämään onnistuneen harjoituskauden satoa.

– Satasella minimitavoite on ehdottomasti voittaa, siitä ei tingitä. 200 metrillä on herkullinen tilanne, kun kolme eurooppalaista on viiden sadasosan sisällä. Siitä tulee henkien taistelu. 400 metrillä mitali on mahdollinen, jos kaikki natsaa ja muut vetävät vähän alakanttiin. 800 metrillä tavoitteena on finaalipaikka ja muutaman sijan napsiminen. Kaksi mitalia, joista toinen on kultainen, sitten olen kohtalaisen tyytyväinen, Tähti hymyilee lopuksi.

Lue myös:

Suomi suurella joukkueella EM-parayleisurheiluun – Tähti kelaa neljä matkaa

Leo-Pekka Tähti 200 metrin SE-aikaan – "Oli yllätys, että parani noin paljon"

Tähti ei ota paineita Suomen kehnosta yleisurheilukesästä – "Olemme jo tottuneet siihen"