Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Aika nousta siivilleen – Jesperi Kotkaniemi elää unelmaansa päivän kerrallaan: "Kaikkia haaveita ei voi Porissakaan saavuttaa"

NHL-hyväntekeväisyystapahtuma perjantaina, alkuviikosta parit treenit ja sitten matkakassi kasaan. Siinäpä se onkin, Jesperi Kotkaniemen viimeinen kesäviikonloppu koti-Suomessa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jesperi Kotkaniemi, Porin Ässät
Jesperi Kotkaniemi oli Porin Ässien kolmanneksi tehokkain pelaaja viime kaudella.Matti Raivio/AOP

Ässä-kasvatti Jesperi Kotkaniemi lähtee ensi viikolla nuorten maajoukkueen mukaan Ruotsiin. Palatessaan Kotkaniemi vain piipahtaa Helsingissä ennen kuin matka jatkuu Montreal Canadiensin harjoitusleirille. Leiri on näytön paikka. Sitä, missä Kotkaniemi syksyllä pelaa, ei tiedä vielä kukaan.

– Leireille lähden katsomaan, irtoaako paikkaa. Jos ei, on Suomi tietysti yksi vaihtoehto, Kotkaniemi sanoo.

Alkukesän varattavien pelaajien combine-leiri, varaustilaisuus ja Montrealin-reissu. Kaikki ne sotkivat kalenteria ja treenaamista pitkäksi aikaa.

Vasta heinäkuussa löytyi hyvä treenivaihe. Kotkaniemi on harjoitellut sekä Ässien ohjelman että agenttitoimiston toiveiden mukaan. Agenttitoimiston kautta ohjelmaan ovat tulleet esimerkiksi ylimääräiset luistelutreenit.

– Tämän viimeisen pätkän olen mennyt aika hyvällä syklillä. Olen saanut olla rauhassa sekä treenata joukkueen mukana ja itsekseni. Olen saanut kehittää niitä asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä, Jesperi Kotkaniemi jatkaa.

Jesperi Kotkaniemi Montreal Canadiensin leirillä kesällä 2018
Jesperi Kotkaniemi oli jo kesällä Montreal Canadiensin nuorten pelaajien harjoitusleirillä.David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

Ässät pitäisi mielellään Kotkaniemen Suomessa vielä ensi kaudella. Kotkaniemen paikka Porissa olisi ykkösketjussa, niin kuin harjoitusottelut ovat osoittaneet. Tulevaisuus on kuitenkin toisten päätettävissä. Tulevan kauden osoite voi yhtä hyvin olla esimerkiksi AHL:ssä Laval Rocketissa.

– Ei se kauhean pelottavaa ole. Päivittäinen työ sen ratkaisee, mihin päädyn, AHL:ään, NHL:ään vai Suomen Liigaan. On varmaan tärkein asia antaa joka päivä kaikkensa.

– Onhan hän tietenkin tärkeä pelaaja meille. Jesperi olisi varmasti ensi vuoden rosteriin iso palanen, mutta meidän täytyy elää tilanteen kanssa. Katsotaan nyt ensinnäkin, palaako hän Kanadasta. Jos hän ei palaa, meidän täytyy reagoida siihen, Mikael Kotkaniemi kuvaa tilannetta Ässien näkökulmasta.

Isä, poika ja perhe

Jesperin isän, Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemen valmennusura on edennyt samalla kun pojat Kasperi ja Jesperi ovat kasvaneet pikkupojista junnuiksi ja kohti aikuisten sarjoja. Kesäkuinen Jesperin NHL-varaus on ollut mullistus koko perheelle.

Vanhemmat ovat joutuneet kaiken Jesperi-mylläkän keskellä puntaroimaan myös perheen sisäisen tasapainon kanssa.

Kotona on toinen poika, isoveli Kasperi, joka yhtä lailla rakentaa omaa uraansa. Maalivahti Kasperi Kotkaniemi aloittaa kauden Ässien A-junioreiden kanssa, toki liigarinki on tullut kesän aikana hänellekin tutuksi.

– Me olemme pyrkineet olemaan hirveän rehellisiä vaimoni kanssa sekä kasvattamaan arvomaailmaa taustalla ja pyrkineet myös noudattamaan sitä joka päivä. Tietenkin me autamme yhtä lailla Kasperia. Maalivahdilla saattaa kestää kauemman aikaa, että nousee aikuisten sarjaan, Mikael Kotkaniemi sanoo.

Ässien vaihtopenkki.
Mikael Kotkaniemi luotsasi viime kauden loppuun Porin Ässiä. Poika Jesperi Kotkaniemi (keskellä) pelasi ensimmäisen kautensa SM-liigassa.AOP

– Hän on saanut seurata sivusta aikamoista hullunmyllyä velipojan puolesta. Kasperi on kyllä erittäin hienosti suhtautunut ja tukenut, eikä ole tehnyt itsestään minkäänasteista numeroa. Se kertoo hänen suuresta fiksuudestaan, isä-Mikael kehuu veljesten välejä ja Kasperi Kotkaniemen suhtautumista Jesperin uran loikkaan.

Jos Montreal päättää, että Jesperi Kotkaniemen on hyvä kasvaa vielä Porissa yhden kauden ajan, se ei ole Jesperin mielestä ollenkaan huono juttu. Kotona odottaa perhe, kaikki tutun turvallinen ja mikä parasta, huolenpito ruoka-aikana.

– Perhe on täällä, omat kaverit jääkiekon ulkopuoleltakin löytyvät, miksei tPorissa olisi hyvä jatkaa. On aina hyvä istua äidin ruokien äärelle, Jesperi Kotkaniemi nauraa.

Pitkä kuuma kesä

Tämä kesä on ollut hullunmyllyä. Kesä, jolloin nuorukainen täyttää 18 vuotta, saa ajokortin ja jolloin kesän pitäisi olla kuuma ja nuori. Kesä on ollut kuuma, mutta Jesperi Kotkaniemen kalenterissa on ollut niin paljon merkintöjä, eikä hän ole päässyt nauttimaan nuoruuden kesästä ihan kaikkina päivinä.

Nuorukaisesta on tullut julkkis, naama on ollut lehtijuttuissa ihan pyytämättä. Isä on joutunut toppuuttelemaan kalenterin täyttymistä, tänä kesänä on oikeasti pitänyt raivata tilaa pojan omalle olemiselle.

– Välillä olisi toivonut, että olisi ollut vähän enemmän rauhaa, aikaa olla niiden ei-pelikavereiden kanssa. Onneksi hän on jonkin verran kuitenkin saanut olla rauhassa, mutta se on hinta, joka tästä kumminkin on maksettava, Mikael Kotkaniemi sanoo.

Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres), Andrei Svetshnikov (Carolina Hurricanes), Jesperi Kotkaniemi (Montreal Canadiens)
Jesperi Kotkaniemi (oik.) poseeraamassa muiden kesän 2018 kärkivarausten Rasmus Dahlinin (vas.) ja Andrei Svetshnikovin kanssa.Icon Sportswire/AOP

Jesperi Kotkaniemi ei ole hätkähtänyt huomiosta. Hän kokee kesän olleen vain mukavaa vaihtelua tavallisen uimisen ja jäätelönsyönnin sijaan.

– En minä oikein ajattele tätä julkisuutena. Lätkää pelaan työkseni, se on ammattini, pyrin olemaan parhaimmillani. Julkisuus tulee siinä mukana, se kuuluu jääkiekkoilijan ammattiin nykypäivänä, ja se pitää hoitaa samalla tyylillä mukana. Jääkiekkoon keskitytään ja ladataan kaikki, mitä löytyy, Jesperi Kotkaniemi pudottelee.

Alkuviikosta on se hetki, jota jokainen äiti, isä ja velipoika odottaa sekavin tuntein. Silloin Kotkaniemen perusperhe hajoaa, ainakin hetkeksi. Yksi lähtee koettelemaan siipiensä kantavuutta, toiset jäävät toivomaan rakkaimmalleen parasta.

– Kyllä se varmaan aika haikea hetki on. Pitkä matka on tehty tässä.., Mikael Kotkaniemi yrittää sanoa, muuta lause jää kesken.

Lähdön hetkellä moikkaaminen on taatusti tunteellinen ja totinen paikka, sillä jo pelkkä ajatus murtaa isä-Mikaelin kyyneliin.

– Kyllä se vähän pistää miettimään. Ei isä kauhean usein herkisty, en ainakaan ole nähnyt. Tietysti lähden omia unelmia tavoittelemaan, ei kaikkia haaveita voi Porissakaan saavuttaa. Välillä täytyy lähteä pois, poika-Jesperi sanoo, selvästi hämillään isän reaktiosta.

Lue myös:

Ässien jättilupaus Kotkaniemi sai NHL:stä luvan pelata Pitsiturnauksessa – lentokone tullut kesällä tutuksi

Kotkaniemi teki vaikutuksen tulokkaiden leirillä ja palaa syksyllä Pohjois-Amerikkaan antamaan lisää näyttöjä, Kupari pelaa ensi kauden Kärpissä

Kotkaniemi haluaa NHL:n parhaaksi ja liigamestaruuden Ässissä – kumpaa tavoitellaan ensin?

Jesperi Kotkaniemen NHL-sopimus julkistettu

NHL:n varaustilaisuus oli monella tapaa historiallinen, vaikka suomalaisittain jäätiin parhaista vuosista

Kolmantena varattu Kotkaniemi nauratti mediaa: ”Pelipaikasta jutellaan aamupalapöydässä”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat