1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Jari Litmanen: ”Kirppu jatkoi siitä mihin jäi”

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen näkee, että Barcelona on selvä suosikki uusimaan viime kauden Espanjan mestaruutensa. Haastajatkin ovat Litmasen papereissa tutut madridilaiset. Lauantaina Litmasen ja monen muun mestarisuosikki aloitti kautensa 3–0-voitolla Alavesista.

Kuva: AOP

Leo Messi jatkoi Espanjan La Ligan avauskierroksella siitä, mihin hän viime keväänä jäi. Tietysti välissä olivat suurten pettymysten MM-kisat, mutta seurajoukkuetasolla nähtiin heti, ettei ”Kirppu” ole kadonnut mihinkään. Kaksi maalia, pari tolppaa ja koko joukko oivalluksia kentällä osoittivat koko repertuaarin: Messi vain jatkaa monipuolistumistaan, mutta on silti suuri suosikki uusimaan viime kauden maalikuninkuutensa.

Barcelona vaikuttaa erittäin vahvalta. Joukkue teki siirtomarkkinoilla pari harkittua liikettä, ehkä näkyvimpänä Arturo Vidalin tuonti joukkueeseen tuomaan tilannekovuutta.

Isoin hankinta tapahtui kuitenkin jo viime keväänä, kun Philippe Coutinho tuli joukkueeseen. Brasilian maajoukkueen avauksen pelaajalla on ollut aikaa opiskella Barcelonan tapoja viime kevään ja koko pre-seasonin. Sama pätee oikeastaan viime syksyn päähankintaan: Ousmane Dembelen viime syksy meni loukkaantumisten vuoksi ohi, mutta nyt mies kilvoittelee avauspaikasta.

Valmentaja Ernesto Valverden alaisuudessa viime kaudella myös puolustus oli varmempi kuin vuosiin. Tämä johtui pitkälti siitä, että Valverde veti pari napsua Barcan yltiöpäisen hyökkäämisen kustannuksella puolustuksen suuntaan koko joukkueen osalta sekä myös siitä, että Samuel Umtitin kautta Gerard Pique löysi erinomaisen toppariparin. Valverden resepti toi ylivoimaisen mestaruuden eikä ole mitään syytä, miksei Barcelona olisi suurin suosikki tälläkin kaudella.

Ykköshaastaja Atletico Madrid

Barcelonan haastajat tulevat Madridista. Juuri tällä hetkellä nostan ykköshaastajaksi Atletico Madridin. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että he pystyivät vihdoin karistamaan Real -peikkonsa euro-finaaleissa harteiltaan vaan siitä, että seura pystyi kuin pystyikin pitämään kaikki haluamansa palaset kasassa.

Eri siirtospekulaatioissa olivat valmentaja Simeone, Griezmann, Oblak ja loppumetreillä Diego Godinkin. Ainakin näiden herrojen tulevaa työnantajaa arvuuteltiin laajasti eri siirtohuhuissa. Kaikki lopulta jäivät. Tämä tuo taas kerran tärkeää jatkuvuutta ja helpottaa uusien pelaajien, kuten mainion Thomas Lemarin, sopeutumista joukkueeseen.

Atletico on yksi Euroopan vaikeimmin voitettavista joukkueista. Tappioiden vähäisyyden vuoksi joukkue voisi tapella jopa mestaruudesta, mutta muutamat hölmöt tasapelit ovat sijoitusta pudottaneet. Jos he pääsevät tästä helmasynnistään eroon, voi joukkue oikeasti haastaa Barcelonan.

Kun nostin Atleticon Barcan ykköshaastajaksi, lisäsin, että ”juuri tällä hetkellä”. Viittaan tällä siihen, että en usko toisen haastajan, Real Madridin, olevan vielä valmis. Jotenkin tuntuu siltä, että siirtomarkkinoilla tapahtuu vielä jotain suurta. Realille Supercupin häviäminen ei ole mikään maailmanloppu, mutta muistutus kuitenkin siitä, että jopa he voivat näitä otteluja hävitä. Edellisestä merkittävästä tappiosta olikin kulunut jo vuosia.

Pelaajilla on halu näyttää, ettei Real ollut yhden miehen show

Ilman Cristiano Ronaldoakin Realin nimilista on todella kova. Pelaajilla on halu näyttää, ettei Real ollut yhden miehen show ja uudella valmennuksella on tilaisuus osoittaa, ettei voittaminen lopu Zinedine Zidanen myötä. Mutta kuinka kylläinen joukkueen runko sitten on? He ovat voittaneet kaiken mahdollisen seurajoukkuetasolla jo nyt. Tämä näkyi viime vuonna ”pienemmissä” La Liga -otteluissa, joihin lähdettiin selvästi puutteellisella asenteella.

Uusi valmennus saattaa löytää tähän ratkaisut, sillä ainakin sillä puolella nälkää riittää: Julen Lopetagui ei päässyt nauttimaan MM-kisojen huumasta erinomaisten karsintojen jälkeen. Valmennusportaan tuovat uudet näkemykset ja voitontahto saattavat olla juuri se mauste, jolla Real haastaa perivihollisensa Barcan ja osoittaa, että jopa ”ronaldotonkin” Real voittaa.

Sevilla ja Valencia haastajia

Kärkikolmikon suurimmat haastajat – ja omalla tavallaan mestaritaistelun sekoittajat – ovat Sevilla ja Valencia. Kumpikin näistä pystyy napsimaan kärkikolmikkoon povatuilta joukkueilta pisteitä ja jopa parhaana päivänään voittaa kenet tahansa sarjassa.

Sevilla on ollut kärjen tuntumassa jo jonkin aikaa, joten tiettyä jatkuvuutta on löytymässä. Uusi valmennus saattaa tarvita hieman aikaa, mutta uskon silti Sevillan tason riittävän sijoitukseen terävimmän kärjen takana.

Valencia puolestaan nousi takaisin parrasvaloihin VIHDOIN viime kaudella. Takavuosien menestysseura vajosi ”ynnä muihin” ja seurajohto yritti kaikenlaisia temppuja, lähinnä jatkuvia valmentajavaihdoksia ja epäonnistuneita pelaajakauppoja, noustakseen takaisin kärkipäähän. Viime kaudella asiat napsahtivat kohdalleen ja veikkaan Valencian pystyvän pitämään asemansa.

Jari Litmanen

Lue myös:

Messin loistokas vapaapotkumaali hämmensi – "Minulla ei ollut aavistustakaan siitä"