Suora

  • Dota 2: The International

Jarkko Nieminen iloitsee: "Suomi-tenniksen tulevaisuuden näkymät valoisammat kuin pitkään aikaan"

Suomen miesten tennismaajoukkue kohtaa syyskuussa vieraskentällä Egyptin. Kapteeni Jarkko Niemisellä on käsissään joukkueellinen kehityskelpoisia nuoria pelaajia, jotka ovat vasta kypsymässä huippupelaajiksi.

urheilu
Jarkko Nieminen.
Heidi Koivunen/STL

Nuorten suomalaispelaajien parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin.

– Olen vahvasti sillä kannalla, että Suomi-tenniksen tulevaisuuden näkymät ovat valoisammat kuin moniin vuosiin. Maajoukkueen nuorisokaarti Patrik Niklas-Salminen, Eemil Ruusuvuori sekä joukkueen kuopus Otto Virtanen kehittyvät koko ajan iän ja kokemuksen myötä paremmiksi ja paremmiksi pelaajiksi. Jokaisella heistä on mahdollisuudet edetä urallaan pitkälle, näkee Jarkko Nieminen.

– Maajoukkueen kokeneemmasta kaartista Harri Heliövaara pelaa tällä hetkellä ehkä uransa parasta tennistä ja Henri Kontinen tietysti joukkueen kruunun jalokivenä. Vaikka olemme jo saaneet maajoukkueen kanssa menestystä, näen silti, että nykyisen maajoukkueen parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin, sanoo Jarkko Nieminen Yle Urheilulle.

Nieminen pistää jäitä hattuun niille, jotka ovat sitä mieltä, että esimerkiksi 2015 Wimbledonissa poikien kaksinpelin välieriin yltäneen Patrik Niklas-Salmisen ja samaan US Openissa 2017 yltäneen Eemil Ruusuvuoren kehitys olisi pysähtynyt, kun toivottua pikaista loikkausta ammattilaistenniksen terävimmälle huipulle ei menestyksekkäiden juniorivuosien jälkeen ole tapahtunut.

– En koe ollenkaan, että näiden pelaajien kohdalla kehitys olisi pysähtynyt – päin vastoin. Patrik että Eemil ovat vielä nuoria tennispelaajia. Molemmilla on potentiaalia nousta vaikka mihin. Tämä ottaa vain oman aikansa. Täytyy olla kärsivällinen, muistuttaa Nieminen.

Otto Virtasella on riittävät raamit ja vipuvarsi

Jarkko Nieminen on seurannut tarkasti myös maajoukkueen kuopuksen, 17-vuotiaan poikien Wimbledonin nelipelimestaruuden tänä kesänä voittaneen Otto Virtasen otteita.

– On ollut ilo katsoa, miten hän on koko ajan kehittynyt. Olen maajoukkueen kapteenina seurannut Oton tekemistä Davis-cup viikkojen aikana ja nähnyt tietysti pelejä niin koti- kuin ulkomailla. Viimeisen vuoden aikana olen myös sparrannut Ottoa verkon toisella puolella, joten minulla on hyvä käsitys, missä vaiheessa hän on kehityksessä. Otolla on hyvä raamit tennispelaajaksi, erinomaiset lyönnit ja riittävästi vipuvartta tehokkaaseen syöttöön. Liikkuminen eli jalkatyö kehittyy automaattisesti iän myötä, kunhan fysiikka paranee.

Virtasella on peräti kolme eri valmentajaa; Isä-Pasi, joka on ammattivalmentaja ja entinen ammattipelaaja sekä Antti Tuomi ja trion nimekkäin jäsen, ruotsalainen Peter Carlsson, joka aikanaan valmensi muun muassa Robin Söderlingin kaksikertaiseksi Ranskan Avointen finalistiksi ja yhdeksi niistä harvoista, joka ovat voittanut Rafael Nadalin Ranskan avoimissa.

Carlsson valmensi myös Henri Kontista tämän siirtyessä juniorisarjoista aikuisiin, eli samassa vaiheessa, johon myös Virtanen on pian matkalla urallaan.

– Tunnen heistä jokaisen. Tiimin yhteistyö sujuu erinomaisesti. Kolmen valmentajan systeemi on varmasti tässä tapauksessa toimiva, eikä sotke Virtasen kehitystä. Oton pelaaminen on koko ajan mennyt eteenpäin, joka kertoo vain siitä, että siellä on tehty asioita oikein, korostaa Jarkko Nieminen.

Niemisen luotsaama Suomen Davis cupin joukkue pelaa syyskuun puolivälissä vieraskentällä maaottelun Egyptiä vastaan. Nieminen on ollut kapteenina kahdessa Davis cup -ottelussa, joista molemmat maaottelut Suomi on voittanut. Tunisia ja Liettua kaatuivat lukemin 3-2.

Jos Niemisen johdolla voittokulku jatkuu Kairossa, niin silloin on mahdollisuuksien rajoissa päästä jopa pelaamaan sellaisia maita vastaan, joilla on rivissään maailman ehdottomia huippupelaajia. Miltä kuulostaisi kohdata Roger Federerin ja Stan Wavrinkan tähdittämä Sveitsi tai sitten Novak Djokovicin johtama Serbia?

Lue myös:

Kontinen ja Peers niukasti katsomoon – "Olemme pelanneet hyvää tennistä"

Otto Virtanen hävisi ensimmäisen ammattilaisturnauksen finaalinsa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat