1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tähden toivo oli loppua 400 metrin kilpailuihin Lontoossa – nyt hän juhlii Euroopan mestarina: "Kisa oli täydellinen napakymppi"

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti vei täysin ylivoimaisen Euroopan mestaruuden myös 400 metrillä. Lontoon paralympialaisissa Tähdestä tuntui jo, että neljäs sija matkalta on hänen maksiminsa.

Tähti kelasi jälleen Euroopan mestaruuteen
Tähti kelasi jälleen Euroopan mestaruuteen

Leo-Pekka Tähti jatkoi dominointiaan parayleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä. Tiistaina Tähti vei EM-kultaa näytöstyyliin 200 metrillä. Keskiviikkoan hän toisti tempun 400 metrillä, kun Tähti voitti kisan kakkosen Kenny van Weeghelin yli kahdella sekunnilla.

EM-kulta oli Tähden ensimmäinen T54-luokan 400 metriltä. Hänellä oli luokan neljänneksi nopein aika tältä kaudelta. Kilpailuun jätti tosin starttaamatta Iso-Britannian Richard Chiassaro, jolla on hallussaan matkan Euroopan ennätys.

Tähti hehkui kilpailun jälkeen onnea. Matkalla syntyi uusi Suomen ennätys ja kisaennätys 46,73.

– Se, että Chiassaro ei kilpaillut, ei yhtään himmennä tätä omaa suoritusta. Aikani oli todella kova, Tähti kommentoi Yle Urheilun puhelinhaastattelussa.

Kuva: AOP

Suomalainen otti paikkansa kisan kärjessä heti alkutaipaleella. Haastajaa ei löytynyt missään vaiheessa.

– Itseäni voittomarginaali hämmentää. Jo kakkosella se oli älyttömän iso. Ilmeisesti kaikilla ei ole mennyt kunnon ajoitus niin putkeen kuin meikäläisellä.

Entistä makeamman voitosta tekee se, että Tähti oli jo lähes luovuttanut 400 metrin kanssa. Hän sijoittui neljänneksi Lontoon paralympialaisissa vuonna 2012. Tuolloin Tähdestä tuntui, että se on hänen maksiminsa matkalla.

Tulos syntyi kovalla työllä. Tällä kaudella Tähti on treenannut pidempiä harjoitusmatkoja ja vetojen määrää on lisätty.

– Aika mahtavat tunnelmat on. Kisa oli täydellinen napakymppi. Olen erittäin tyytyväinen.

Upeat tulokset EM-kisoissa ovat antaneet uskoa myös ensi vuoden MM-kisoihin ja kahden vuoden päässä häämöttäviin Tokion paralympialaisiin.

Kovin kisapäivä torstaina

Tähti urakoi EM-kisoissa neljä matkaa. Torstaina hänellä on edessään 800 metrin kilpailu. Päivästä tulee kisaurakan kaikista raskain, sillä aamupäivällä Tähti kelaa alkuerissä. Matkan finaali on edessä illalla.

– Tämä antaa itseluottamusta kasille. Mutta se on eriluontoinen kisa. Taktisella pelisilmälläkin on iso merkitys.

Tältä kaudelta Tähdellä on allaan vain yksi 800 metrin kilpailu, sillä hänen kelaustuolinsa runko hajosi Sveitsissä, ja starttien määrä jäi yhteen. Tämän vuoksi taktiikan löytyminen on pieni kysymysmerkki.

Tähti korostaa, että mitalikamppailun kannalta oleellista on, ettei jää kisassa pussiin.

– Sinne ei voi lähteä pelkäämään, vaan pitää uskaltaa mennä.

Tilastollisesti suomalainen ei ole järin korkealla 800 metrin kelaajissa. Tähti on kuitenkin jo nyt todistanut, ettei tilastoilla ole mitään merkitystä EM-areenalla. Hänen kuntonsa on ainakin kohdallaan. Kahden startin jälkeen Tähti myös tuntee itsensä edelleen energiseksi.

Lue myös:

Mitalisade jatkui parayleisurheilun EM-kisoissa – Tähti taas mestaruuteen, Mannille hopeaa

Euroopan mestari Tähti hämmästyi ylivoimaisuuttaan 200 metrillä: "Olen tottunut siihen, että kaverit tulevat lopussa ohitse, mutta nyt ei näkynyt ketään"

Tähti täysin ylivoimaisesti EM-kultaan – Suomeen neljä mitalia Berliinin tiistai-illasta

Tähti ei ota paineita Suomen kehnosta yleisurheilukesästä – "Olemme jo tottuneet siihen"

Järkyttävä kunnianhimo siivittää Leo-Pekka Tähteä yhä kovempiin suorituksiin – viisinkertainen paralympiavoittaja urakoi EM-kisoissa neljä matkaa

Milloin Tähti ja Kotaja kelaavat? – Näin seuraat parayleisurheilun EM-kisoja