Hyppää sisältöön

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Jorma Kemppaisen mukaan omavastuuosuudet eivät liity SUL:n taloudenpitoon vaan urheilijoiden tasavertaisuuteen.

Kuva: Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Parayleisurheilun EM-kisoihin osallistuvilla suomalaisurheilijoilla on 900 euron omavastuuosuus kisamatkasta. Tämä selviää Suomen Urheiluliiton virallisista valintaperusteista (siirryt toiseen palveluun).

Omavastuuosuudesta vapautuu, jos urheilija sijoittuu lajissaan kolmen parhaan joukkoon. Aihe nousi esiin keskiviikkoiltana, kun pronssimitalin saavuttanut pituushyppääjä Ronja Oja kommentoi asiaa Twitter-tilillään.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen mukaan nuorten yleisurheilun arvokisoissa on ollut omavastuuosuuksia 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Esimerkiksi vuoden 2006 nuorten MM-kisoissa Pekingissä omavastuu oli Kemppaisen mukaan tuhannen euron luokkaa.

Parayleisurheilussa omavastuuosuudet tulivat laajemmin käyttöön Uudessa-Seelannissa järjestettyjen vuoden 2011 MM-kisojen jälkeen.

– Silloin huomattiin, että kustannukset per urheilija olivat huomattavan suuret verrattuna vammattomiin tai jopa nuoriin. Sen jälkeen on pyritty siihen, että kaikki urheilijat olisivat kokolailla samalla viivalla kustannusten suhteen. Siitä eteenpäin on ollut pienempiä tai suurempia maksuja nuorten ja parayleisurheilun MM- ja EM-kisoissa, Kemppainen kommentoi Yle Urheilulle.

SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Yleisurheilun aikuisten arvokisoissa omavastuuosuuksia ei ole. Tämän vuoden valintaperusteissa parayleisurheilun EM-kisojen lisäksi omavastuuosuuksia on kilpakävelyn joukkueiden MM-kisoissa ja yleisurheilun 17-vuotiaiden EM-kisoissa. Kemppaisen mukaan Urheiluliiton taloustilanne ei vaikuta omavastuuosuuksiin.

– Ei tämä varsinaisesti mihinkään taloudenhoitoon liity. Mitä olen vertaillut tilannetta muihin yksilölajeihin, niin kyllä se taitaa olla aikalailla tavallista, että tämäntyyppisiä maksuja on olemassa, valmennusjohtaja perustelee.

Kemppainen ei usko, että omavastuuosuus vaikuttaa urheilijoiden valmistautumiseen tai halukkuuteen lähteä arvokisoihin.

– Siellä aina joku yksittäinen saattaa sitä miettiä (kisareissun väliin jättämistä). Urheilijoilla on kuitenkin omia yhteistyökumppaneita ja seuroja. Tämän tyyppiset asiat on pystytty hoitamaan pääsääntöisesti niin, ettei osallistuminen esty missään nimessä.

Lue myös: