Suora

 • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 5.12.
 • Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Urheilustudio 5.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Kontiolahti
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 9. osakilpailu, Sonoma
 • Urheiluruutu
 • Monza, päiväkooste

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Paralympiakomitean mukaan yksi syy vammaisurheilun korkeisiin kustannuksiin ovat Kansainvälisen paralympiakomitean tuhdit kilpailumaksut.

yleisurheilu
Leo-Pekka Tähti parayleisurheilun EM-kisojen ratakelauksessa.
Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Parayleisurheilun EM-kisojen aikana puheenaiheeksi ovat nousseet omavastuuosuudet, joita urheilijat joutuvat maksamaan kisamatkoistaan. Suomen Urheiluliitto perii 900 euron omavastuuosuuden, josta urheilija vapautuu, jos hän sijoittuu kolmen parhaan joukkoon.

SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen mukaan vammaisurheilijoiden kisamatkojen kustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin vammattomilla urheilijoilla. Tällä perustellaan omavastuuosuita, jotka ovat tulleet laajempaan käyttöön vuoden 2011 parayleisurheilun MM-kisojen jälkeen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari painottaa, että omavastuista päätettäessä on noudatettava yhdenvertaisuuslakia (siirryt toiseen palveluun). Ministeriö edellyttää kaikilta valtionavustusta saavilta liikuntaa edistäviltä järjestöiltä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tämä koskee myös SUL:a.

– Urheiluliitolla on esimerkiksi erittäin hyvä ja ansiokas yhdenvertaisuussuunnitelma. He itse ovat kirjanneet sinne, että heillä on tavoitteena edistää yhdenvertaisuutta, ehkäistä syrjimistä ja parantaa syrjityn oikeusturvaa yleisurheilua harrastavien keskuudessa, Kivisaari kommentoi Yle Urheilulle.

– Ehkä tässä on sellainen kohta, että Urheiluliitossakin täytyy palata miettimään. On hyvä, että on hieno suunnitelma, mutta sen on toimittava myös arjessa ja käytännön teoissa. Itse näkisin asian niin, että omavastuita saatetaan tarvita, mutta sääntöjen pitäisi olla kaikille samat, Paralympiakomitean ex-pääsihteeri jatkaa.

Ronja Oja.
Ronja oja on yksi mitalin parayleisurheilun EM-kisoissa saavuttaneista urheilijoista.Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Kansainvälinen paralympiakomitea kerää tuhteja kisamaksuja

Paralympiakomitean nykyisen pääsihteerin Tero Kuorikosken mukaan vammaisurheilijoiden arvokisoihin osallistumisen kustannuksia nostaa Kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) toimintapolitiikka.

– Vammaisurheilu ja vammaisyleisurheilu on kalliimpaa kuin yleisurheilu, koska kilpailuissa tarvitaan avustajia, ja koska IPC kerää aika tuhteja maksuja arvokisoista. Voi kysyä, onko siinä järkeä, että IPC kerää niin ison osan budjetistaan kilpailuista tulevilla maksuilla, Kuorikoski sanoo Paralympiakomitean tiedotteessa.

Kuorikoski ei pidä IPC:n toimintatapaa oikeana. Hänen mukaansa Paralympiakomitea nostaa tätä näkemystä aktiivisesti esille vammaisurheilun kansainvälisillä foorumeilla.

– Samaan aikaan pyrimme kansallisesti toimimaan niin sanottujen integraatiolajiliittojen, kuten SUL:n kanssa, yhteistyötä syventämällä niin, ettei omavastuita tulevaisuudessa tarvittaisi.

Paralympiakomitean yhteistyökumppani on ilmoittanut korvaavansa parayleisurheilun EM-kisoihin osallistuville urheilijoille asetetut omavastuuosuudet.

Parayleisurheilijoiden lisäksi omavastuuosuuksia on asetettu 2000-luvulla muun muassa nuorten arvokisoihin matkanneille urheilijoille. SUL:n mukaan esimerkiksi vuoden 2006 Pekingin nuorten MM-kisoissa urheilijoiden omavastuuosuus oli tuhat euroa.

Lue myös:

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Yhteistyökumppani riensi apuun – parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet kuitataan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat