Suomen parayleisurhelijoiden kohtelu saa kritiikkiä Ruotsistakin: ”Sairainta, mitä olen kuullut”

Ruotsin parayleisurheilun EM-joukkueenjohtaja Magnus Olsson sanoo, että Ruotsissa mitaleilta jääminen ei tarkoittaisi koskaan samaa kuin Suomessa tällä vuosikymmenellä.

vammaisurheilu
Bianca Salming.
Bianca Salming.AOP/Rex Features

Suomalaisten urheilijoiden omavastuuosuudet parayleisurheilun EM-kisoissa ovat puhuttaneet laajalti torstaina. Asia nousi esiin, kun pituushyppääjä Ronja Oja kommentoi asiaa Twitter-tilillään. Oja kertoi, että hän säästi pituushypyn pronssimitalilla sievoisen summan. Jos Oja olisi jäänyt ulos mitaleilta, niin hän olisi joutunut maksamaan 900 euron omavastuuosuuden.

Keskustelu omavastuuosuuksista on kohauttanut myös Ruotsissa. Iltapäivällä suomalaisten parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet olivat esimerkiksi Aftonbladetin urheilusivujen pääuutinen. Otsikossa kerrottiin suomalaisten kovasta vaatimuksesta: "Mitali tai maksa 10 000 kruunua."

Maan EM-parayleisurheilujoukkueen johtaja Magnus Olsson hämmästyi suomalaisuutisesta.

– Henkilökohtaisesti uskon, että voisi löytyä parempiakin ratkaisuja, Olsson totesi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

– Urheilijat kokevat valtavaa painetta, jos heillä ei ole rahaa. Sitä ei ole useimmilla.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen mukaan omavastuuosuudet ovat olleet laajemmin käytössä parayleisurheilussa vuoden 2011 MM-kisojen jälkeen.

– Silloin huomattiin, että kustannukset per urheilija olivat huomattavan suuret verrattuna vammattomiin tai jopa nuoriin. Sen jälkeen on pyritty siihen, että kaikki urheilijat olisivat kokolailla samalla viivalla kustannusten suhteen. Siitä eteenpäin on ollut pienempiä tai suurempia maksuja nuorten ja parayleisurheilun MM- ja EM-kisoissa, Kemppainen kommentoi Yle Urheilulle.

Olsson myöntää, että Ruotsin liittokin on kovilla taloudellisesti.

– EM-parakisoissa kyse on ilmoittautumismaksusta kansainväliselle järjestölle, lennoista ja asumisesta. Sitten tulevat monet johtajat, auttajat ja oppaat aktiiviurheilijoille. Arvelen, että kulut liikkuvat noin 12 000 Ruotsin kruunussa per urheilija (noin 1140 euroa), kun ollaan Euroopassa, Olsson sanoo Aftonbladetille.

Mutta Suomen malli ei ole kuitenkaan ajankohtainen Ruotsissa.

– lIman mitalia jäävät eivät tule koskaan maksamaan, Olsson toteaa.

Moniottelija Bianca Salming kritisoi myös suomalaisten kohtelua.

– Tämä on sairainta, mitä olen kuullut. Minulla ei ollut hajuakaan, että asia oli näin. Meitä tietysti kohdellaan samalla lailla kuin paraurheilijoita. Meidän järjestömme maksoi meidän matkamme. Jos tällaista tapahtuisi Ruotsissa, niin kaikki reagoisivat kuin minä. En ymmärrä, kuinka tämä on mennyt läpi. Uskon, että kukaan ei tekisi tätä Ruotsissa, Salming sanoi Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Svenska Finlands Idrottsförbundin urheilupäällikkö Petra Stenmanin mukaan on harmillista, että aikuisurheiljoita kohdellaan eri tavoin. Muutama viikko sitten järjestetyissä yleisurheilun EM-kisoissa suomalaisurheilijoilla ei ollut omavastuuosuutta.

– Jos voisi saavuttaa samanlaisen kohtelun, niin se olisi parempi. Yrittäisin ainakin muuttaa sitä. Järjestön pitäisi miettiä sitä, yleisurheiluvalmentaja Stenman sanoo Yle Sportenille.

Lue lisää:

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Yhteistyökumppani riensi apuun – parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet kuitataan

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat