Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii EM-parayleisurheilijoiden omavastuita: ”Saattavat olla lainvastaisia”

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan tällä hetkellä on vaikea sanoa, että Urheiluliiton nykyinen omavastuumalli tukisi yhdenvertaisuuden edistämistä.

vammaisurheilu
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.Markku Ulander / Lehtikuva

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan kohua herättäneet EM-parayleisurhelijoiden omavastuumaksut selvitetään. Pimiän mukaan on tarkoitus tutkia, onko yhdenvertaisuuslakia rikottu.

Omavastuuosuuksista nousi myöhään keskiviikkona kohu, kun pituushyppääjä Ronja Oja kertoi 900 euron maksettavasta summasta ilman EM-mitalia jääneille urheilijoille. Muutama viikko sitten myös Berliinissä järjestetyissä yleisurheilun EM-kisoissa suomalaisurheilijoilla ei ollut omavastuuta.

Pimiä sanoo, että ei halua ottaa vielä tarkemmin kantaa mahdolliseen lakirikkomukseen ennen kuin kaikki yksityiskohdat ovat selvillä.

– Mutta jos voi ajatella verrokkiryhmiksi vammattomat yleisurheilijat EM-kisoissa ja paraurheilijat EM-kisoissa, jos heidän välille asetetaan erilaisia määreitä ja toimintatapoja, niin ne saattavat olla lainvastaisia, Pimiä toteaa Yle Urheilulle.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen selitti omavastuuosuuksien eroja tasavertaisuudella. Kemppaisen mukaan parayleisurheilussa omavastuuosuudet tulivat laajemmin käyttöön Uudessa-Seelannissa järjestettyjen vuoden 2011 MM-kisojen jälkeen.

– Silloin huomattiin, että kustannukset per urheilija olivat huomattavan suuret verrattuna vammattomiin tai jopa nuoriin. Sen jälkeen on pyritty siihen, että kaikki urheilijat olisivat kokolailla samalla viivalla kustannusten suhteen. Siitä eteenpäin on ollut pienempiä tai suurempia maksuja nuorten ja parayleisurheilun MM- ja EM-kisoissa, Kemppainen kommentoi Yle Urheilulle.

Pimiän mukaan aiheessa on kyse siitä, kuka kustannuserot korvaa.

– Ovatko ne erot urheilijan itsensä vai SUL:n maksettavissa. Jos ajattelee, että yhdistys tukee urheilijoita, niin tukiperiaatteet eivät saa olla syrjivät. Siinä mielessä kohtelu ei ole tasavertaista, Pimiä sanoo.

– Suomi on myös sitoutunut valtiona YK:n vammaisyleissopimukseen. Se edellyttää, että mahdollistamme vammaisten osallistumisen kaikilla elämänalueilla mukaan lukien urheilussa, Pimiä toteaa.

Pimiä kertoo Yle Urheilulle, että huolestunut kansalainen on myös tehnyt yhdenvertaisuusvaltuutetulle kantelun Suomen Urheiluliiton toiminnasta. Se ei kuitenkaan vaikuta sinällään yhdenvertaisuusvaltuutetun toimintaan. Selvitys omavastuuosuuksista oli jo ennen kantelua ehditty aloittaa.

Nyt Pimiä ja hänen toimistonsa odottaa Urheiluliiton vastausta kysymyksiin yhdenvertaisuusperiaatteista. Vielä torstain aikana yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistolla ei oltu saatu kiinni Urheiluliiton toimitusjohtajaa Harri Aaltoa. Pimiän mukaan tällä hetkellä on aika vaikeaa sanoa, että nykyinen Urheiluliiton malli tukisi yhdenvertaisuuden edistämistä.

– Olimme yhteydessä Urheiluliittoon ja jatkamme asiasta heidän kanssaan. Katsotaan, voidaanko yhteistyössä löytää malli, joka olisi lainmukainen ja edistäisi urheilijoiden yhdenvertaisuutta, Pimiä sanoo.

Myös Invalidiliitto on pyytänyt Suomen Urheiluliitolta selvitystä omavastuuosuuksista.

– Tämä on erittäin huolestuttava tieto. Omavastuumaksu ei aseta paraurheilijoita ja urheilijoita samalle viivalle, eikä todellakaan edistä yhdenvertaisuutta, Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

Suomen parayleisurhelijoiden kohtelu saa kritiikkiä Ruotsistakin: ”Sairainta, mitä olen kuullut”

Yhteistyökumppani riensi apuun – parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet kuitataan

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat