Suora

  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut

Suomen Paralympiakomitean urheilijavaikuttaja omavastuukohusta: ”Emme ole lapsia”

Suomen Paralympiakomitean urhelijavaliokunnan puheenjohtaja Sini Pyy on iloinen siitä, että parayleisurhelijoiden omavastuuosuus on koettu yhdenvertaisuusongelmaksi. Pyyn mukaan valiokunnassa aiotaan selvittää eri lajien omavastuita.

vammaisurheilu
Kelkkahiihtäjä Sini Pyy
Maija-Liisa Juntti / Yle

Suomen Paralympiakomitean urhelijavaliokunnan puheenjohtaja Sini Pyy on seurannut ilolla kohua parayleisurheilijoiden omavastuista Berliinin EM-kisoissa. Hän on ollut tyytyväinen siihen, että ihmiset ovat kokeneet omavastuut yhdenvertaisuusongelmaksi.

Kohu lähti liikkeelle, kun Ronja Oja kertoi Twitterissä säästyneensä 900 euron omavastuumaksulta ottaessaan pituushypyssä mitalin. Lasku olisi tullut, jos Oja olisi jäänyt ilman mitalia. Yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä suomalaisurheilijoilla ei ollut puolestaan omavastuuta.

26-vuotias Pyy oli mukana helmikuussa Pyeongchangin paralympialaisissa. Pyy tunnetaan maasto- ja ampumahiihtäjänä, mutta hän on tänä kesänä myös kisannut käsipyöräilyssä MM-kisoissa ensimmäistä kertaa. Pyy on kokenut maksamansa omavastuut hyväksyttäviksi omissa lajeissaan, mutta näkee Urheiluliiton mallissa ongelmia.

– Mitali poistaa omavastuut, eikä tiedä etukäteen, miten paljon tämän ja toisen tason urheilija maksaa. Se on minusta todella erikoisen kuuloinen systeemi. Tämä oli todella rohkea veto Ronjalta tuoda esiin ja huomauttaa, että ei ole ehkä ihan reilu systeemi, Pyy miettii Urheiluliiton mallista.

Omavastuut aiheuttivat ihmettelyä länsinaapuri Ruotsissakin. Maan EM-parayleisurheilujoukkueenjohtaja Magnus Olsson sanoi Aftonbladetille, että Suomen mallia ei nähdä Ruotsissa koskaan.

Pyyn mukaan Suomen Urheiluliiton kohtelua parayleisurheilijoille pitäisi katsoa kriittisin silmin erityisesti nuorten urheilijoiden kannalta. Paraurheilussa on Pyyn mukaan nuorten vaikeampi nousta, koska heille ei ole välttämättä olemassa kunnon tukea. Paraurheilussa ei ole joka lajissa nuorten maajoukkueita samassa mittakaavassa kuin vammattomien puolella.

– Mitaliehdokkaista suurin osa on apurahaurheilijoita. He lähtevät muutenkin erilaisesta taloudellisesta tilanteesta kisoihin, Pyy vertailee.

Keskustelu omavastuista on kuohuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Pyy on iloinen siitä, että keskusteluissa on asetettu huippuparaurheilijat samalle viivalle kaikkien muiden urheilijoiden kanssa. Osa keskustelijoista on kuitenkin myös muistuttanut, että omavastuita ovat maksaneet Urheiluliitolle myös nuoret yleisurheilijat. Pyy kritisoi näkemystä.

– Emme ole lapsia. Olemme aikuisia urheilijoita, jotka tekevät huipulla töitä, Pyy sanoo.

Pyyn mukaan Suomen paralympiakomitean urheilijavaliokunnassa tullaan varmasti keskustelemaan omavastuiden aiheuttamasta kohusta.

– Minun kohdallani on ollut itsestään selvää, että omavastuita on. Voimme valiokunnassa kuitenkin vertailla, mikä on tilanne eri lajien välillä ja miten omavastuita voi saada tasaisemmaksi, Pyy sanoo.

Suomen Paralympiakomitean ensimmäinen urheilijavaliokunta valittiin heinäkuussa. Pyy oli ääniharava.

Lue lisää:

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii EM-parayleisurheilijoiden omavastuita: ”Saattavat olla lainvastaisia”

Suomen parayleisurhelijoiden kohtelu saa kritiikkiä Ruotsistakin: ”Sairainta, mitä olen kuullut”

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Yhteistyökumppani riensi apuun – parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet kuitataan

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

Paralympiahiihtäjä Sini Pyylle ehdotettiin eläkettä 17-vuotiaana – kahdeksan vuotta myöhemmin Pyeongchangiin lähtevä urheilija ihmettelee tapaa, jolla yhteiskunta suhtautuu vammaisiin

Paralympialaisiin valmistautuva Sini Pyy on lajinsa ainoa kilpaurheilija Suomessa – kelkkahiihtoon piti hakea vauhtia Coloradosta asti: "Ainakin on paljon isompi hauis"

Suomalainen paralympiahiihtäjä saa merkittävän tunnustuksen – ”Haluan omalla esimerkilläni näyttää, ettei vammaisuus ole este mihinkään”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat