Ronja Oja nappasi uransa ensimmäisen arvokisavoiton kovan kohun jälkimylläkässä: ”Olen vähän hämmentynyt, miten siitä tuli niin iso juttu"

Paljon kohua herättäneistä omavastuuosuksista keskiviikkona kertonut Ronja Oja nappasi seuraavana iltana parayleisurheilun EM-kultaa Berliinissä 100 metrillä T11-luokassa.

yleisurheilu
Ronja Oja.
Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Ronja Ojalla on ollut tapahtumarikas vuorokausi. Keskiviikkoiltana Oja synnytti valtavan keskustelun parayleisurheilijoiden tasa-arvosta, kun hän kertoi Twitter-tilillään Urheiluliiton kohtelusta. Ojan olisi pitänyt maksaa 900 euron omavastuuosuus Berliinin EM-kisoista, jos hän ei olisi saanut mitaleita.

Urheiluliitolla on ollut vastaava omavastuukäytäntö mukaan vuoden 2011 MM-kisojen jälkeen. Nyt se kuitenkin pulpahti kunnolla julkisuteen. Käytäntöä kritisoitiin, sillä muutama viikko aiemmin vammattomien yleisurheilijoiden EM-kisoissa suomalaisurheilijoilla ei ollut maksettavana omavastuuta lainkaan.

Oja nappasi kuitenkin kohusta huolimatta uransa ensimmäisen arvokisakultansa 100 metrillä T11-luokassa. Voittoaika oli 13,68.

– Maistuu oikein hyvältä, Oja hekumoi puhelimitse Yle Urheilulle Berliinistä.

Hän oli seurannut kovaa keskustelua omavastuuosuuksista. Alkuperäinen Ojan twiitti omavastuuksista levisi todella pitkälle. Päivän mittaan asiaan ottivat kantaa urheiluministeri Sampo Terho ja selvitykseensä asian ottanut yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Päivällä Paralympiakomitean yhteistyökumppani ilmoitti, että se korvaa mitaleilta ulosjäävien EM-parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet Berliinin kisoissa.

– Olen vähän hämmentynyt siitä, miten siitä tuli niin iso juttu. Mielestäni asia on kuitenkin otettu vastaan hyvin Suomessakin. Totta kai olen tyytyväinen myös JYSKin reaktiosta, Oja totesi asiasta lyhytsanaisesti.

Asia nousi esille vahvasti myös Ruotsissa. Länsinaapurin iltapäivälehdet nostivat suomalaisten parayleisurheilijoiden kohtelun isosti esille. Maan EM-parayleisurheilujoukkueen johtaja Magnus Olsson koki, että Suomen mallia ei nähtäisi koskaan Ruotsissa talousongelmista huolimatta.

Oja kertoi, että hän on saanut twiitistään oikeastaan vain hyvää palautetta Berliinissä ja muuallakin.

– Muutamien kilpakaverien kanssa olen keskustellut. He ovat positiivisella mielellä siitä, että asia nostettiin keskusteluun, Oja totesi ja kertoi, että varsinaista hämmennystä ei ole ollut.

Suomen kaikkien aikojen menestynein parayleisurheilija Leo-Pekka Tähti nousi torstaina dramaattisten vaiheiden jälkeen EM-kakkoseksi 800 metrillä T54-luokassa. Mitali oli hänelle kolmas 200 ja 400 metrin Euroopan mestaruuksien jälkeen. Tähti ei halunnut lähteä kommentoimaan päivän kohukeskustelua.

– En ole uhrannut yhtään ajatusta asialle. Tämä (omavastuu) on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa. Minulla ei ole antaa siihen isompaa kommenttia tässä vaiheessa. Kisat ovat käynnissä. Keskityn omaan tekemiseen, Tähti toteaa Yle Urheilulle.

– Varmaan kabineteissa pyöritellään tätä asiaa kisojen jälkeen.

Lue lisää:

Henry Manni ja Ronja Oja mestaruusvauhdissa – Tähti nousi EM-hopealle diskauksien jälkeen

Suomen Paralympiakomitean urheilijavaikuttaja omavastuukohusta: ”Emme ole lapsia”

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii EM-parayleisurheilijoiden omavastuita: ”Saattavat olla lainvastaisia”

Suomen parayleisurhelijoiden kohtelu saa kritiikkiä Ruotsistakin: ”Sairainta, mitä olen kuullut”

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Yhteistyökumppani riensi apuun – parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet kuitataan

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat