Suora

 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Sardinia, kisakooste
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

"Luojan kiitos ei tehty hätiköityä päätöstä" – Petra Ollin kauhuskenaario vaihtui menestysodotuksiin MM-kisoissa

Petra Olli kilpailee jatkossa 62-kiloisissa.

paini
Petra Olli, arkistokuva
Petra Olli, arkistokuvaEPA

Suomen ykköspainija Petra Olli eli kevään EM-kisojen jälkeen ristiriitaisia vaiheita. Rintakehällä kimmelsi uran toinen EM-kultamitali, mutta samaan aikaan kyynärpäässä vihloi kivuliaasti. Kauhukuvana oli leikkaus ja toinen perättäinen kausi sitä myöten paketissa.

– Luojan kiitos ei lähdetty tekemään mitään hätiköityä päätöstä silloin kisojen jälkeen. Otimme taustatiimini kanssa aikalisän ja konsultoimme paljon myös huippulääkäriä ja entistä huippupainijaa Tuomo Karilaa. Juhannuksen aikoihin kättä tarkisteltiin lisää ja siellä näkyikin toivon merkkejä. Nyt käsi tuntuu paljon paremmalta ja näyttää siltä, ettei mitään leikkausta tarvita edes kauden jälkeen, Olli puhaltaa.

Aikaa uusille leikkauksille ei ole, sillä vuosi 2017 meni pahaa polvivammaa parannellessa ja jo tasan vuoden kuluttua tästä hetkestä jaetaan ensimmäiset liput Tokion olympialaisiin. Viiden renkaan kisoista löytyykin mielenkiintoinen yksityiskohta, sillä nimenomaan Riossa lappajärveläinen on viimeksi paininut omassa painoluokassaan. Sen jälkeen kaikki terveyden sallimat kilpailut ovat olleet 65- tai 67-kiloisissa. Se asia muuttuu lokakuussa, kun painin arvokisajuna etenee Budapestiin, jossa suomalainen vihdoin pääsee mittaamaan oman olympiasarjansa pahimmat kilpakumppanit.

– Rion jälkeen sarjat vaihtuivat hieman ja kisaa edeltävän illan punnitus siirtyi kilpailupäivän aamuun. Oli selvää, että uusi 57 kilon sarja on minulle liian kevyt, joten hyppy Rion 58 kilon sarjasta 62-kiloisiin on täysin luonteva siirtymä. Toki pitää minun sinnekin aika paljon painoja pudottaa, mutta sellaista tämä laji on. Joka tapauksessa Euroopassa on tullut paljon väännettyä, mutta sarjani terävin kärki tulee maailmalta. Näin ollen Budapest on minulle todella tärkeä painillinen testi, mutta ei sinne silti lähdetä mitään painonpudotusta harjoittelemaan vaan menestymään, Olli puuskahtaa.

Tokio mielessä

Vaikka MM-kisat tärkeät ovatkin, niin Ollin valmentaja Ahto Raska ei lähde suurentelemaan Unkarin painoarvoa.
Hänen aivonsa raksuttavat joka treeniviikko myös kohti pyöreitä vuosia.

– Petran vammojen jälkeen meidän on pitänyt tarkastella myös omaa harjoitteluamme. Kohti lokakuun kisoja ollaan edetty pikku hiljaa, vähän kuin ikääntyvän kamppailulaji-urheilijan kanssa, Raska naurahtaa ja viittaa 24-vuotiaaseen painijaan.

– Kyllä joka viikko pitää olla toisena ajatuksena myös vuoden 2019 MM-kisat Kazakstanissa, jossa jaetaan ensimmäiset olympialiput ja tietysti myös vuosi 2020. Mitään uusia vammoja me emme enää halua nähdä, Raska päättää.

Seuraavan vuoden (2019) MM-kisat ovat siis kaikkien maailman painijoiden tähtäimessä. Duo Olli-Raska leireilee paljon Aasian suunnalla vapaapainin kovimmissa maissa. Onkin hauska sattuma, että kun kaksikko majaili muutama viikko sitten Kazakstanissa, niin juuri silloin julkaistiin olympiadin tärkeimmän kilpailun pitopaikka. Kansainvälinen painiliitto veti värikkäästä hatustaan Kazakstanin pääkaupunki Almatyn nimen. Toivottavasti mukava sattuma oli samalla suomalaiselle positiivinen enne. Ainakin se piristi kovasti pitkää yli kahden viikon leiriä.

Vesa-Matti Savinen

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat