Suomalaiset superkaksoset lähtevät maailmalle – Oona ja Veera Kauppi ovat ammattilaisia lajissa, jolla vain harva pystyy elättämään itsensä: "Vähän enemmän salibandypiireissäkin alkaa raha liikkua"

Salibandykaksoset Oona ja Veera Kauppi pakkaavat näinä päivinä muuttokuormaansa. Sisarukset muuttavat Ruotsiin, Uumajaan, jossa edessä on uusi, jännittävä elämänvaihe Ruotsin salibandyliigan Iksussa.

Oona (vas.) ja Veera Kauppi ovat kaksoset, joilla yhteinen sävel löytyy myös salibandykaukalossa. Kuva: Erkki Suokonautio

Eteläisen Tampereen omakotialueella piha-aidan välistä kurkistaa pää, pian toinenkin. Sisarukset Oona ja Veera Kauppi ilmestyvät näkyviin naureskellen.

– Tämä on meidän puisto, Oona Kauppi esittelee.

Ja kuin lausetta täydentäen, Veera Kauppi jatkaa.

– Täällä me leikittiin aina pienenä. Meillä oli maalit ja kun oli ruoka-aika, isä vihelsi meidät kotiin.

– Kaksi vihellystä tarkoitti, että nyt on jo kiire, Oona Kauppi lisää.

Kaksosten kanssa keskustellessa on helppo ymmärtää, miksi heistä usein käytetään nimitystä Oonaveera. Toinen kun aloittaa, toinen jatkaa ajatuksen kokonaiseksi.

Sama meininki on ollut vuosien ajan myös pelikentillä. Kaksoset pelasivat junnuvuodet sekä jalkapalloa että salibandyä, polvileikkausten jälkeen kaikki aika on käytetty salibandyyn.

– Meiltä on polvetkin leikattu niin, että ollaan yksi ehjä. Toiselta leikattiin vasen, toiselta oikea, Oona Kauppi nauraa.

Kuva: Erkki Suokonautio

Menetetty opiskelupaikka

Kauppien hervoton huumorintaju nousee esille heidän kertoessaan kesän kulusta. Pääsykoetulokset tulivat samaan aikaan ja voi sitä iloa, kun kumpikaan ei päässyt opiskelemaan. Iloa?

– Taidettiin laittaa aika samaan aikaan meidän perheen whatsapp-ryhmään viestiä, että ei päästy ja sellaisia tuulettavia hymiöitä perään. Tää on tää meidän suhtautuminen, taisi olla muilla vähän erilaista suhtautumista, ketkä eivät päässeet opiskelemaan, Oona Kauppi kertoo.

– Syy on yksinkertainen, nyt pääsee Ruotsin puolelle aika lailla salibandyammattilaisena pelaamaan yhteen maailman parhaista joukkueista. Kyllä siinä aika lailla hymyä irtosi, Veera Kauppi jatkaa.

Kiitos yllättävän vapauden, Tampere vaihtuu Uumajaan suurin odotuksin. Lähtöjännitys on enemmän iloa kuin haikeutta, sellaista positiivista kuplintaa vatsan pohjassa.

– Nyt ensimmäistä kertaa tuli kaiken muun urheilun ulkopuolella olevien asioiden puolesta tuli sellainen mahdollisuus ja tietysti käytettiin tämä tilaisuus. Käytiin kolmessa eri seurassa Ruotsin puolella tutustumassa ja sitten tehtiin päätös kesä-heinäkuun taitteessa. Nyt ollaan sitten kohta muuttamassa, Veera Kauppi kertoo.

– Eiköhän siellä tule välillä vaikeita hetkiä mutta sitten on toi toinen tuolla. Että eihän tässä ole mitään hätää, Oona Kauppi jatkaa.

Toi toinen, Veera Kauppi, nimettiin keväällä maailman parhaimmaksi naispelaajaksi salibandyssä. Huomiota riitti vähäksi aikaa hurlumheiksi asti.

– Yritin jättää sen taka-alalle, kun oli paljon muitakin juttuja siinä urheilun ja arjen osalta meneillään. Se antoi lisäenergiaa ja olihan se niin iso juttu itselle pelaajana mutta tosiaan ei kauheasti muuttanut, Veera Kauppi kertoo nimityksestään.

– Olen erittäin ylpeä, että hänet juuri valittiin, minä saan sanoa, että olen hänen siskonsa. Ei se mitään sillä tavalla muuttanut, ei pelissä eikä pelin ulkopuolella, Oona Kauppi kertoo.

Veera Kauppi Ruotsi-maaottelussa syyskuussa 2017.

Uusi tyyli

Kaksoset ovat tasapainossa niin saavutustensa kuin rooliensa kanssa. Oona Kaupin vahvuudet ovat maalinteossa ja siksi Iksu hänet halusi. Tehoja saa tulla luvan kanssa. Oona Kauppi odottaa erityisesti ruotsalaiskenttien fyysisyyttä.

– Mä olen sellainen, että kun mut saa ärsytettyä, joku yrittää tulla ihon alle, niin mulla vaan peli paranee. Mä odotan sitä, että pääsee sinne, peli on kuitenkin fyysisempää kuin Suomessa, Oona Kauppi kertoo.

– Ruotsissa pallo liikkuu nopeampaa pelaajien mukana. Mun mielestä se sopii myös omaan pelityyliin, pallollinen pelityyli on aika vauhdikasta, siinä mennään aika vauhdikkaasti päästä päähän, Veera Kauppi kuvaa.

Kotipuisto hiljenee tutusta puheen pulputuksesta elo-syyskuun taitteessa, kaksoset muuttavat maailmalle. Ja muuttokuorma pakataan luonnollisesti yhdessä.

– Ei taidettu Veeran kanssa edes käydä keskusteluja siitä, että jos sä menet tonne ja mä menen tonne. Mietittiin ja puhuttiin paljon, mikä meitä molempia kiinnostaisi. Tietenkin, jos olisi ollut sellainen tilanne, että toista kiinnostaa toinen seura niin sitten tietysti olisi ollut eri keskustelut. Mutta kyllä se taisi koko ajan olla tällainen pakettiratkaisu meillä ja kyllä ne ruotsalaisseuratkin taisivat sen aika hyvin tietää. Se oli ehkä meidän onni myös, Oona Kauppi nauraa.

Iksun tekemä sopimustarjous oli helppo hyväksyä. Kaksikon arki keskittyy salibandyyn, jonkun verran luvassa on opiskelua ja työntekoa salibandyseurassa. Rahasta puhuminen on varovaista lauseiden muotoilua, ammattilaisuus on kuitenkin edelleen hyvin harvinaista naissalibandyssa.

– Vähän enemmän salibandypiireissäkin alkaa raha liikkua, mutta ei tulevaisuutta vielä rakenneta sen rahan perusteella, mitä tästä salibandyn pelaamisesta saa. Mutta kyllä sillä elää, hyvä tilanne sinänsä, että seuralla on mahdollista tarjota tällaista meille pelaajina ja
urheilijoina, Veera Kauppi kertoo.

Kaksosilla on roolinsa edelleen myös Suomen maajoukkueessa ja siskosten puheista päätellen yhtälö salibandyammattilaisuuden ja maajoukkueen kanssa vaikuttaa kauteen lähdettäessä suunnitellulta paketilta.

– Nyt ollaan vielä enemmän lisätty yhteistyötä maajoukkueen suuntaan. Lasse Kurrosen ja muiden johdolla keskustellaan tosi usein, seurataan meidän treenaamista ja mietitään sitä myös. Sekin on hieno voimavara, sieltä on saanut tosi paljon apua treenaamiseen ja se on näkynyt testeissä, Oona Kauppi kertoo.

Kuva: Lehtikuva

Lusikat jakoon

Ammattiurheilijaksi kasvaminen on ollut unelma lapsuudesta saakka, pian vanhemmat vilkuttavat tytöilleen hyvää matkaa kohti unelmia.

– On hienoa sanoa, että on tavallaan salibandyammattilainen. Siitä on pienestä asti haaveillut, että on joko salibandy- tai jalkapalloammattilainen, niin nyt on hienoa sanoa, että on näin lähellä sen unelman toteutumista, Veera Kauppi sanoo.

Kaksosten muuttokuorma on jo lähes pakattu, äiti on tehnyt ison työn lajitellessaan vuosien varrella kertyneitä astioita. Kaupin Oona tai Veera kun on käynyt pokkaamassa useammankin kuin yhden kerran parhaan pelaajan palkinnon, mukin, kulhon tai lautasen.

Iksusta oltiin hyvin juonessa mukana myös siinä, kun kaksoset esittivät asuntotoiveensa.

– Seura on auttanut etsimään asuntoa sen mukaan, että molemmilla pitää olla omat huoneet. Siellä on nyt 73,5 neliötä tilaa, että eiköhän siellä just just molempien egot mahdu sinne, Oona Kauppi nauraa.

Vielä toistaiseksi astiat muuttavat samaan osoitteeseen mutta jonakin päivänä lusikat menevät jakoon, Oona Kauppi vannottaa.

– Tällä hetkellä meidän yhteistyö kentällä ja kentän ulkopuolella on yhdessä sitä parasta mahdollista, sen takia ei ole edes ajatellut, että lähtisi eri osoitteisiin vielä tässä kohtaa. Kyllä siskosta saa niin paljon tukea ja turvaa monissa eri tilanteissa, että tämä nyt oli ehkä se ainoa vaihtoehto tässä kohtaa, Veera Kauppi jatkaa.

Lue myös