1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

”Herttileijaa, älkää viekö minun kisoja” – Suomen olympiamitalitoivot ovat tottuneet sekoiluun, mutta menestyslaji uhkaa edelleen pudota Tokiosta

Tämän kesän Euroopan mestarit Mira Potkonen ja Elina Gustafsson eivät halua stressata, vaikka nyrkkeily edelleen uhkaa pudota pois Tokion olympialaisten ohjelmasta. Johtoportaassa ollaan tilanteesta enemmän huolestuneita.

Mira Potkonen ja Elina Gustafsson voittivat kesäkuussa Euroopan mestaruudet. Kuva: Lehtikuva

Kun Tokion olympialaisiin on aikaa hieman vajaat kaksi vuotta, ollaan useassa lajissa jo kovalla tohinalla matkalla kisoihin. Esimerkiksi purjehduksessa ja judossa on jo aloitettu olympiapaikkojen menestys.

Suomen menestyslajiksi viime vuosina nousseessa nyrkkeilyssä tilanne on kuitenkin täysin auki.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach ilmoitti Pyeongchangin talviolympialaisten yhteydessä helmikuussa, että nyrkkeily uhkaa pudota Tokion kesäkisoista. Bach oli erittäin huolissaan kansainvälisen nyrkkeilyliiton AIBA:n toiminnasta. Tilanne ei ole edennyt siitä paljoakaan. Uhkaus on edelleen voimassa. Tietoa mahdollisesta karsintajärjestelmästäkään ei ole.

AIBA ja KOK ovat tukkanuottasilla, vaikka AIBA onkin joitain vaadittuja parannuksia hallintoonsa ja taloudenpitoonsa tehnyt.

Riossa kaksi vuotta sitten Suomelle ainoan olympiamitalin pronssillaan ottanut nyrkkeilijä Mira Potkonen myöntää, että KOK:n ukaasi hätkähdytti aluksi.

Kuva: Lehtikuva

– Kyllä se järkytti. Olin herttileijaa, älkää viekö minun kisoja. Ne ovat minulle viimeinen tavoitteeni ja unelmien tavoittelupaikka, Potkonen toteaa Yle Urheilulle.

Johdossa mietityttää

Suomen urheilujohdossa myönnetään, että tilanne huolestuttaa. Potkosen lisäksi tuore Euroopan mestari Elina Gustafsson on Suomen suuria olympiatoivoja.

– Ensinnäkin olemme tietenkin huolissamme, mikäli nyrkkeily putoaisi olympiaperheestä pois. Toisaalta on tosi asia, että, kansainvälisessä liitossa on ollut taloudellisia ja muita ongelmia. Ainoa tapa on selvittää ne. KOK on nostanut ongelmat esiin. Sitä kautta kansainvälinen liitto on lähtenyt tervehtymään, Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine toteaa.

Olympiakomitean lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen näkee valtavan vaikutuksen sille, jos nyrkkeily putoaa olympiaohjelmasta. Nyrkkeily on ollut moderneissa kesäolympialaisissa mukana vuodesta 1904 lähtien yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

– Putoaminen olisi todella iso isku meidän huippu-urheilun ja Tokion menestyksen kannalta. Ennen kaikkea meidän naisurheilijat ovat todella hyvässä iskussa ja menestysodotukset ovat korkealla, Sarkkinen toteaa.

– Jos ajatellaan myös nyrkkeilyä lajina, niin se on todella iso ja merkittävä kansainvälinen laji. Kaikilta mantereilta tulee kovia urheilijoita.

Rikollispomoksi epäilty hämmentää

Yksi kipupiste vaikeassa tilanteessa on kansainvälisen nyrkkeilyliiton AIBA:n puheenjohtaja Gafur Rahimov.

67-vuotias uzbekistanilainen liikemies on Yhdysvaltojen pakotelistalla. Yhdysvaltojen viranomaiset syyttävät Rahimovia kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Yhdysvaltojen mukaan Rahimov on yksi Uzbekistanin johtavista rikollisista ja tärkeä henkilö heroiinikaupassa.

Gafur Rahimov Kuva: AOP/Itar-Tass

Jo vuonna 1998 AIBA:n varapuheenjohtajaksi nousseelta Rahimovilta kiellettiin vuonna 2000 pääsy Australiaan ja Sydneyn olympialaisiin epäiltyjen mafiakytkösten takia. (siirryt toiseen palveluun)

Uudet puheenjohtajavaalit ovat luvassa marraskuussa. Suomen nyrkkeilyliiton mukaan vaaleihin ei ole toistaiseksi tullut vastaehdokasta Rahimoville.

– Suomen Nyrkkeilyliitto kannattaa avoimuutta, reilua peliä ja dopingvapaata urheilua. Varsinkin monet muut länsieurooppalaiset maat ovat varmasti samaa mieltä. Haemme siihen muita lajiliittoja, jotka ovat valmiita viemään nyrkkeilyä puhtaampaan suuntaan, toiminnanjohtaja Laine sanoo.

Urheilijat tottuneet sekoiluihin

Kaikista epäselvyyksistä huolimatta Potkonen ja Gustafsson eivät tällä hetkellä stressaa tilanteesta. He ovat tottuneet, että nyrkkeilyssä tilanteet voivat muuttua nopeastikin. Tänäkin kesänä EM-kisat vaihtoivat paikkaa Puolasta Bulgariaan juuri ennen rupeamaa.

– En takerru olympia-asiaan sen enempää. Koko ajan tulee kaikennäköisiä huhuja. Tokio on edelleen päätavoite. Sinne ja sitä varten treenataan. Uskon, että nyrkkeily pysyy ohjelmassa, Gustafsson sanoo..

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

– Jotenkin olemme kasvaneet epävarmuuteen. Ei tule mitään sellaista tunnetta, että apua. On vain rauhallinen, tekee töitä ja on aina valmis.

Seuraavaksi Potkonen ja Gustafsson ovat kovan paikan edessä marraskuun puolivälissä MM-kisoissa Intiassa.

Lue lisää:

Tokion olympialaisiin on kaksi vuotta aikaa, mutta kisapaikoista käydään jo raastavaa taistelua

Kultasankarit Potkonen ja Gustafsson palasivat Suomeen hymy huulilla ja riemu rinnassa: ”En tiedä, onko tässä vielä sisäistänyt, mitä tuli tehtyä”

Nyrkkeilyä uhkaa putoaminen Tokion olympialaisista 2020