1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. olympialaiset

Tokion olympialaisiin on kaksi vuotta aikaa, mutta kisapaikoista käydään jo raastavaa taistelua

Suomella on jo kaksi maapaikkaa olympialaisiin. Molemmat paikat ovat purjehduksesta.

Kuva: AOP

Tokion olympialaisten alkuun on kaksi vuotta ja ensimmäiset maapaikat kisoihin on jo jaettu. Purjehduksen MM-kisoissa oli tarjolla lähes puolet Tokion paikoista – tänä vuonna maapaikkoja on jaossa vielä neljässä muussakin lajissa.

Suomi varmisti Aarhusin vesiltä paikat laser- ja laser radial-luokkiin. Purjehtijat ovat tottuneet siihen, että ensimmäiset olympiapaikat jaetaan jo hyvissä ajoin ennen kisoja, ja he ovat tyytyväisiä tilanteeseen.

– Kyllä se tekeminen on ihan sitä samaa perustreeniä, mutta ylimääräinen stressi on nyt pois, laser-luokan maapaikan MM-kisoista tuonut Kaarle Tapper sanoo.

Tapper on luokassaan tällä hetkellä selvästi paras suomalainen. Todennäköisesti hän pääsee Tokion olympialaisiin itse, ilman kovaa kilpailua.

Tapperin suunnitelmiin se ei kuitenkaan vaikuta, sillä hän haluaa menestyä myös ennen olympialaisia käytävissä arvokisoissa. Samalla valmistaudutaan kuitenkin myös jo olympialaisiin.

– Nyt olemme lähdössä Japaniin harjoittelemaan olympiavesille ja sen jälkeen on vähän taukoa. Vuoden lopussa lähtee sitten uusi kausi käyntiin.

Kuva: Suomen Purjehdus ja Veneily ry

Tukku maapaikkoja jaossa vielä syksyn MM-kisoista

Purjehduksen lisäksi maapaikkoja on jaossa vuonna 2018 ratsastajille ja voimistelijoille syksyn MM-kisoista. Ratsastuksessa niin esteisiin, kouluun kuin kenttäratsastukseen jaetaan paikat kuudelle joukkueelle eli kuhunkin lajiin 18 ratsukolle. Voimistelussa syksyn MM-kisojen kolme parasta rytmisen voimistelun joukkuetta sekä kolme telinekisan parasta joukkuetta saavat paikat Tokioon.

Myös lentopallon MM-kilpailuissa taistellaan paikasta Tokioon. Kisapaikka on kuitenkin tiukassa, sillä vain syksyllä kruunattava maailmanmestari lunastaa paikan tuleviin kesäolympialaisiin. Muut lentopallon kisapaikat jaetaan myöhemmin.

Ennen ratsastuksen, voimistelun ja lentopallon MM-kisoja maapaikkoja jaetaan elo-syyskuussa, ammunnan MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

Suomen joukkuee tavoittelee olympialajeista kahta aikuisten mitalia ja kahta joukkuemitalia. Henkilökohtaiset mitalit toisivat myös olympiapaikat. Joukkuekisassa sen sijaan pitäisi sijoittua kahden kärkeen, sillä olympiapaikkoja on jaossa neljä jokaisessa henkilökohtaisessa kisassa ja parikilpailujen kahdelle parhaalle.

Kuva: SRL / Satu Pirinen

Olympiaranking auki jo muutamassa lajissa

Maapaikkojen lisäksi olympiapaikkoja jaetaan erilaisilla ranking-järjestelmillä. Valtaosassa lajeja ranking-pisteiden keruu ei ole vielä käynnissä, mutta muutamassa olympialajissa onnistumiset tuovat jo pisteitä olympiarankingiin.

Golfissa pisteitä on kerätty heinäkuun alusta lähtien. Lajin ranking sulkeutuu kesäkuussa 2020, jonka jälkeen kaikkiaan kisapaikat jaetaan 60 miehelle ja yhtä monelle naiselle. Tällä hetkellä Tokion kisalipussa on kiinni neljä suomalaisgolfaria.

Rankingpisteitä kerätään jo myös jalkapallossa, karatessa, triathlonissa, beach volleyssa ja judossa. Myös kansainvälisen pyöräilyliiton lajeista ratapyöräilyssä olympiapisteiden keruu on aloitettu. Maantiepyöräilijät aloittavat oman pistejahtinsa lokakuussa ja bmx-lajien urheilijat marraskuussa. Maastopyöräilussä ranking avataan vasta toukokuussa 2019.

Lue myös:

”Herttileijaa, älkää viekö minun kisoja” – Suomen olympiamitalitoivot ovat tottuneet sekoiluun, mutta menestyslaji uhkaa edelleen pudota Tokiosta

Suomen nuori skeittitähti on jo säväyttänyt todennäköisiä olympiamitalisteja vastaan, mutta häntä harmittavat muutokset uutuuslajin perinteeseen: ”Tuo tapa on tyhmä"