Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu

Kolme mestaruutta ja neljä mitalia – Tähti ylitti EM-kisoissa kaikki odotukset: ”Nyt oli kaikkien aikojen vuosi”

Leo-Pekka Tähti on hallinnut T54-luokan kelauksen sprinttimatkoja 2000-luvulla. Vauhti ei tunnu 35-vuotiaalla suomalaisella hyytyvän – päinvastoin.

yleisurheilu
Leo-Pekka Tähti
Leo-Pekka TähtiParalympiakomitea

EM-kisoihin Leo-Pekka Tähti lähti kisaamaan hurjaa yhdistelmää. Hän kelasi Berliinissä 100, 200, 400 ja 800 metrin matkat.

Vuonna 2001 ensimmäisissä aikuisten Euroopan mestaruuskisoissaan Tähti urakoi peräti viidellä eri matkalla, mutta sen jälkeen hän on kisannut arvokisoissa pääasiassa 100 ja 200 metrillä. Joskus Tähti on myös ollut mukana 400 metrillä.

Neljän matkan urakointi kokeneelle Tähdelle oli arvokisoissa siis omalla tavallaan erilainen kokemus. Etukäteen Tähti kertoi tavoittelevansa Berliinistä kahta mitalia, joista toinen on kultainen.

Kotiinviemisiksi tuli neljä mitalia, joista kolme oli kultaisia.

– Valmentajan kanssa tuossa juteltiin, että nyt oli kaikkien aikojen vuosi. Menimme jopa 2012 Lontoon ohi tasollisesti, Tähti kommentoi 100 metrin kilpailun jälkeen Yle Urheilulle.

Kovan urakan jälkeen Tähden tunnelmat olivat iloiset ja helpottuneet.

– Nyt on hyvät tunnelmat. Fyysisesti ja omalla tavalla henkisestikin raskas viikko, kun on monta kertaa radalla. Jokainen onnistuminen ruokki eteenpäin ja joka päivä on ollut kiva lähteä kisaamaan.

"Yksin ei tällaisia tuloksia voi tehdä"

Avausmatka 200 metrillä Tähdelle tuli suuri onnistuminen. Sieltä hän kaivoi sellaisen olotilan, että 400 metrillä tuli uusi Suomen ennätys. Siitä hän sai vielä entisestään lisäintoa 800 metrin kisaan. 800 metrin kisasta hylkäyksien jälkeen tullut hopeamitali vei viimeisetkin paineet paraatimatkalta 100 metriltä.

– Sataselle ei ollut minkäänlaista painetta, pystyi vaan nauttimaan ja tekemään huipputuloksen.

Olosuhteet 100 metrin kilpailuun eivät olleet optimaaliset. Tihkusade ja sivutuuli hankaloittavat kisaa, mutta siitä huolimatta Tähti kertoi saaneensa kisassa uransa kovimman maksiminopeuden sallituissa olosuhteissa.

– Ei ollut teknisesti helppo paikka kisata, se aika mikä tuosta tuli, oli kyllä huippuveto noihin olosuhteisiin.

Vuosien jälkeen edelleen kovempiin tuloksiin ja tasollisesti kaikkien aikojen kauteensa pystynyt Tähti kertoo huippuonnistumisensa salaisuuden olevan kunnon ajoituksessa. Tähti on kisannut pitkin kesää pääasiassa Suomessa ja saanut tehtyä hyvää ja oikeanlaista harjoittelua.

Viikkoa ennen EM-kisoja Tähti tiesi, että on huippukunnossa. Siitä hän sai helppoutta tekemiseen.

Onnistumisistaan hän kiittelee taustatiimiään ja valmentajaansa Juha Flinckiä.

– Tunnen oman valmentajani ja valmentajani tuntee minut. Osaamme vetää oikeista naruista ja siitä se kova yhteistyö ja tulokset tulee. Yksin ei tällaisia tuloksia voi tehdä.

Lue myös:

Mitalisade jatkuu: Suomalaiset hallitsivat EM-kisojen 100 metrillä – Tähdelle ja Kotajalle kultaa

Järkyttävä kunnianhimo siivittää Leo-Pekka Tähteä yhä kovempiin suorituksiin – viisinkertainen paralympiavoittaja urakoi EM-kisoissa neljä matkaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat