Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä

Toimittajalta: Paraurheilijat ja yleisö ansaitsevat parempaa

Paraurheilun suosio ja arvostus ovat nousussa, mutta kisajärjestelyt laahaavat perässä, kirjoittaa Yle Urheilun paraurheilutuottaja Olli-Pekka Lukka.

vammaisurheilu
Leo-Pekka Tähti parayleisurheilun EM-kisojen ratakelauksessa.
Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Suomalaiset paraurheilijat ovat menestyneet loistavasti Berliinin EM-kisoissa. Muutama mitali illassa on mannaa urheiluhullulle Suomelle, etenkin kun vammattomien EM-kisat menivät meikäläisittäin luvattoman kehnosti.

Yle on näyttänyt kisatapahtumat suorana Areenassa ja pääosin koosteina TV2:ssa. Yleisöpalautteessa on kyselty, mikseivät kisat tule televisiossakin suorana ja miksei Ylellä ole omia toimittajia ja kuvaajia Berliinissä paikan päällä. Kysyä toki saa, mutta pitää muistaa, että nyt on ylipäätään ensimmäinen kerta kun para-EM-kisoja Suomessa näytetään. Paraurheilun merkitys ja näkyvyys kasvavat koko ajan ja seuraamme kehitystä voimavarojemme puitteissa. Eteenpäin siis mennään – meillä.

Yle ostaa EM-kisat kisajärjestäjiltä ja viime kädessä Kansainväliseltä Paralympiakomitealta IPC:ltä. Hienoa, että kuvaa on tarjolla, mutta siihen hienoudet loppuvatkin. Kuka tahansa kisoja katsellut on varmaan pannut merkille, että ohjaus on haparoivaa ja koko tuotanto Ylen omiin vastaaviin verrattuna vaatimattomasti ja kunnianhimottomasti tehty. Joistakin kenttälajeista, mm. suomalaisittain tärkeistä miesten ja naisten F34-keihäänheitosta (Marjaana Heikkisen kulta!), emme nähneet vilaustakaan. Tälle me Suomessa emme voineet mitään, palautetta toki annamme.

IPC kamppailee kovasti päästäkseen isonveljen eli Kansainvälisen Olympiakomitean kanssa samaan kastiin. EM-kisojen kuvatarjonnan kaltaiset alisuoritukset eivät tässä auta.

Muitakin esimerkkejä hutiloinnista löytyy. Muutamat parakisat tuottaneena olen jo valitettavasti tottunut siihen, että kisaohjelmat valmistuvat viime tingassa ja niihinkin tulee vielä muutoksia, vaikka esimerkiksi tv:n lähetysajoista olisi pitänyt sopia jo ajat sitten. Aina ei ole tietoa edes siitä, missä seuraavat kisat pidetään: ensi vuoden parayleisurheilun MM-kisojen isäntä Dubai varmistui vasta tänä keväänä, kun vammattomien kisojen järjestäjät tiedetään vuosia etukäteen. Kun olin töissä Rion olympialaisissa, kyselin samalla lisätietoja muutaman viikon päästä häämöttävistä paralympialaisista, mutta sain vastaukseksi olankohautuksia.

Tämä kotikutoisuus varmaan johtuu siitä, että vammaisurheilukisat vaativat paljon avustajia ja kalliita erikoisjärjestelyjä, eikä IPC:llä ole riittäviä varoja? No ei. IPC kerää kansallisilta liitoilta suuret summat EM-ja MM-kisojen osallistumismaksuilla. Niin suuret, että esimerkiksi vammaisurheilun mahtimaa Iso-Britannia ei edes lähetä kaikkia mitaliehdokkaitaan EM-kisoihin vaan säästää mieluummin rahaa MM-kisoja ja paralympialaisia varten. Kovat maksut ajavat myös meillä koetun omavastuufarssin kaltaisiin outouksiin.

Vammaisten urheilijoiden henki ja into ovat vertaansa vailla. Katsojille parakisat tarjoavat parhaimmillaan unohtumattomia elämyksiä. Tätä yhteistä tunnetta ei pidä tukahduttaa amatöörimäisellä puuhastelulla.

Lue myös:

Kolme mestaruutta ja neljä mitalia – Tähti ylitti EM-kisoissa kaikki odotukset: ”Nyt oli kaikkien aikojen vuosi”

Mitalisade jatkuu: Suomalaiset hallitsivat EM-kisojen 100 metrillä – Tähdelle ja Kotajalle kultaa

SUL-pomo Kemppainen selittää parayleisurheilijoiden omavastuuta tasavertaisuudella: "Kustannukset vammattomiin verrattuna huomattavan suuret"

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat