Hyppää sisältöön

Kommentti: Tässä lajissa me olemme maailman huipulla – Suomi on e-urheilun todellinen suurmaa

Suomi ei tällä hetkellä pärjää keihäänheitossa tai mäkihypyssä, mutta Dotan ja StarCraftin me osaamme. Suomalaiset e-urheilijat ansaitsevat kutsun linnanjuhliin, kirjoittaa Yle Urheilun Otto Rönkä.

OG-niminen joukkue voitti sunnuntaina maailman suurimman e-urheiluturnauksen The Internationalin. Tiimin riveissä pelasi myös kaksi suomalaista: Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen. Kuva: Valve

Suomen maine kansainvälisenä urheilumaana on viime vuosina kokenut kolauksia. Piskuinen valtiomme on joutunut luovuttamaan monessa kisassa kärkisijat isommille ottajille, ja "perinnelajeissammekin" olemme tällä hetkellä pohjalla: keihäs ei lennä eikä mäkikotka liidä.

Mutta yhdessä lajissa voimme ylpeästi sanoa olevamme aivan maailman huipulla – ellemme jopa maailman paras. Suomi on ehta e-urheilun suurmaa.

Viimeisin osoitus tästä saatiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun suomalaiset e-urheilijat Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen voittivat Dota 2 -videopelin The International -suurturnauksen. TV2:n suorassa lähetyksessä nähtyä temppua voi verrata pelin maailmanmestaruuteen.

Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen voittivat OG-joukkueen riveissä The Internationalin mestaruuden sekä lähes 10 miljoonaa euroa. Kuva: Valve

Eikä menestys rajoitu yhteen peliin. Viikko sitten Suomen Overwatch-maajoukkue selvitti tiensä marraskuussa pelattavaan MM-lopputurnaukseen laittaen karsinnassa jopa hallitsevan maailmanmestarin Etelä-Korean ahtaalle.

Elokuun alussa StarCraft 2 -ammattilainen Joona "Serral" Sotala voitti puolestaan Incheonissa pelatun "maailma-vastaan-Korea"-suurturnauksen. Saavutuksen myötä 20-vuotiasta Sotalaa on hehkutettu jopa maailman tämän hetken parhaaksi SC2-pelaajaksi.

Täysin suomalaispelaajista koostuva ENCE on hivuttautunut CS:GO-pelissä maailman kärkijoukkueiden tuntumaan, Erik "Eki" Tammenpään juhliessa puolestaan kesäkuussa NHL-pelisarjan maailmanmestaruutta.

Suomi lähtee yhtenä ennakkosuosikkina Overwatchin MM-kisoihin. Overwatch on yksi maailman seuratuimpia ja suosituimpia e-urheilupelejä. Kuva: Blizzard

E-urheilijat kuuluvat linnanjuhliin

E-urheilun huippumaiden joukkoon lukeutuminen on oikeasti valtavan iso juttu. Miljoonat ihmiset seuraavat peliturnauksia ympäri maailman ja palkintopotit huitelevat jo miljoonissa euroissa. Vanha värssy marginaalilajista ei toimi, kun moni perinteinen urheilulaji alkaa jäädä niin katsojissa kuin harrastajissakin e-urheilun taakse.

Maailman urheiluyhteisökin on alkanut huomioida kilpapelaamisen. E-urheilun kansainvälinen kattoliitto on nykyään Kansainvälisen olympiakomitean jäsen ja videopelejä suunnitellaan osaksi olympialaisia.

Meidän suomalaisten tulisikin olla ylpeitä e-urheilijoistamme. Kilpailu maailman huipulla alkaa kaikessa urheilussa olla niin kovaa, että Suomen kaltaisessa pikkumaassa on satsattava siihen, minkä oikeasti osaamme.

Maailman suuret peliturnaukset ovat vaikuttavia uhreilutapahtumia. Kuva: AOP

E-urheilun legitimointi lajina on tärkeä seuraava askel. Lasse Urpalainen totesi taannoin Yle Urheilun haastattelussa, että kutsu presidentinlinnaan tuntuisi kivalta.

Heitänkin virtuaalipallon nyt tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, ja toivon, että tämän hetken menestyneimmät suomalaiset urheilijat nähdään 6. joulukuuta itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Lue lisää:

.
.