Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Sikiöseulonta
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen parajoukkue loisti yleisurheilun EM-kisoissa – "Leo-Pekka Tähden kunnonajoituksesta kannattaa ottaa oppia"

Parayleisurheilun EM-kisat päättyivät Berliinissä suomalaisittain hyvään tulokseen. Kärkiurheilijat lunastivat odotukset ja venyivät kauden parhaisiin suorituksiinsa.

yleisurheilu
Leo-Pekka Tähti parayleisurheilun EM-kisojen ratakelauksessa.
Lehtikuva / Riku Valleala Kihu

Suomen yhdentoista urheilijan joukkue saavutti EM-kisoista 14 mitalia, joista 8 oli kultaisia. Kaksi vuotta sitten saldo oli 12 ja neljä vuotta sitten 16 mitalia. Suomi on tällä hetkellä parayleisurheilussa Pohjoismaiden ykkönen.

– Totta kai se lämmittää mieltä, että mitaleita tulee. Voitot ovat tärkeitä matkalla kohti Tokion paralympialaisia, Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen kommentoi.

– Suomalaisten menestyksen takana on monia tekijöitä. On saatu harjoitella terveinä ja sen kautta kokonaisuus on pysynyt hyvin kasassa. Meillä on toki jo pitkät perinteet ja hyvät valmentajat taustalla. Hyvä ja pitkäjännitteinen työ tuottaa tulosta.

– Euroopan kärkimaaksi nouseminen vaatisi lajirepertuaarin laajentamista useampiin vammaluokkiin. Suomesta puuttuvat lähes kokonaan amputoidut yleisurheilijat. Tilaa olisi, Mustonen jatkaa.

Suomen joukkueen kirkkain tähti oli jälleen kerran Leo-Pekka Tähti. Tähden meno Berliinin hitaaksi mainostetulla radalla oli ylivoimaista. Kolme kultamitalia ja yksi hopea sekä useita ennätysaikoja, ne kertovat viisikertaisen paralympiavoittajan löytäneen urheilijana uuden vaihteen. Tähden valmennusopeista kannattaa ammentaa myös vammattomien urheilun puolella.

– Tähden ja valmentaja Juha Flinckin yhteistyöstä otetaan varmasti oppia ja sitä on onneksi saatavissa. Se, miten heillä kunnonajoitus aina toimii arvokisoissa ja miten hyvin yhteistyö toimii, on uskomatonta, Mustonen hämmästeli.

– Huippu-urheilussa tehdään paljon yhteistyötä lajien sekä vammaisurheilun ja vammattomien kesken. Voidaan ottaa oppia puolin ja toisin. Tärkeintä on viedä koko suomalaistan huippu-urheilua eteenpäin.

Tähti teki EM-vuonna valmentajansa Juha Flinckin kanssa päätöksen kokeilla myös pidempiä matkoja. Tietoinen riski kannatti. Valmennuspäällikkö ei pistä pahakseen, vaikka Tähti panostaisi ratakierrokselle myös tasan kahden vuoden päästä alkavissa paralympialaisissa. 200 metrin matka ei ole Tokion kisaohjelmassa.

– Olen toki jo miettinyt Tokiota. Satanen on siellä Tähdellä tietenkin päälaji, mutta kun nelonen kulkee tuota vauhtia, on mielenkiintoista nähdä mitä ratkaisuja Tähti tekee, Mustonen aprikoi.

Tähden vanavedessä kultamitaleita napsivat keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen, kelaajat Amanda Kotaja, Henry Manni ja Ronja Oja näkövammaisten 100 metrin kisasta. Ennen paralympiavuotta parayleisurheilijat kisaavat MM-mitaleista Dubaissa ensi vuoden marraskuussa. Silloin jaetaan myös ensimmäisiä paikkoja Tokion paralympialaisiin.

– Yleisurheilu tulee olemaan Tokiossa yksi valttikorteistamme. Menestystä lähdetään hakemaan, Mustonen päätti.

Lue myös

Kolme mestaruutta ja neljä mitalia – Tähti ylitti EM-kisoissa kaikki odotukset: ”Nyt oli kaikkien aikojen vuosi”

Manni kelasi kisaennätyksellä EM-kultaan – "Meni niin kuin suunnittelin"

Päivitetty kello 20.52. MM-kisat ovat ensi vuonna Dubaissa, ei Dohassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat