Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia

Henry Manni kelasi EM-kultaan taktiikalla, jota lainasi ainoalta Leo-Pekka Tähden kukistajalta Berliinissä: ”Erittäin hyvä fiilis”

Henry Manni päätti urakkansa parayleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä 800 metrin kultaan. Manni kertoi, että oli lainannut taktiikkaa kisaan T54-luokan Euroopan mestarilta Sveitsin Marcel Hugilta.

vammaisurheilu
Henry Manni Dohassa 2015
Lehtikuva

Henry Manni kruunasi mainion suomalaismenestyksen parayleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä voittamalla päätöspäivänä 800 metrin kisan T34-luokassa. Manni pokkasi Suomelle kahdeksannen kultamitalin. Yhteensä Suomi otti mitaleita 14.

Manni kelasi 800 metrin EM-kultaan uudella kisaennätyksellä 1.52,26. Hän kukisti lähes seitsemällä sekunninkymmenyksellä toiseksi tulleen Britannian Ben Rowlingsin.

Manni kertoi Yle Urheilulle puhelimitse Berliinistä, että kisa oli mennyt suunnitellusti. Hän tiesi pystyvänsä kiristämään, vaikka Rowlings tuli rinnnalle 200 metriä ennen maalia.

– Olihan se erittäin hienoa päättää kisat kahteen EM-kultaan, Manni makusteli.

26-vuotias lohjalalainen oli ottanut mallia päätöskisaansa ainoalta kelaajalta, joka loppujen lopuksi EM-Berliinissä päihitti Leo-Pekka Tähden T54-luokassa. Tähti otti kisoissa nimittäin kolme kultaa ja protestien jälkeen 800 metrillä hopeaa. Edelle ehti vain Sveitsin Marcel Hug.

– Katselin, miten Hug kelasi Leo-Pekan luokassa. Näköjään se toimi minullakin. Erittäin hyvä fiilis, Manni taustoitti.

– Päätin ottaa hyvän lähdön ja mennä suoraan kärkeen. Rinnalle sai tulla, mutta en halunnut päästää ketään ohi. Sillä tavalla se menikin. Tilanne oli koko ajan hallussa.

Manni on kehunut kisojen läpi 3D-tulostettuja lyöntikapuloitaan. Hän käytti niitä ensimmäistä kertaa arvokisafinaalissa jo torstaina 400 metrin finaalissa. Silloin tuli kultaa. Nyt tuli sama tulos samoilla kapuloilla.

– Väitän, että ne olivat tosi iso apu. Perinteisten hanskojen kanssa puhti olisi loppunut kesken, Manni kertoi.

– Kapula on kova. Voima siirtyy paremmalta prosentilla kelauskehään. Lopussa rannevipin pystyy tekemään tehokkaammin. Kapuloissa pystyy myös käyttämään kyynärvarren lihaksia. Hanskoilla käyttäisi enemmän peukalon ja kämmenen lihaksia. Kapuloilla pystyy painamaan isommilla lihaksilla kovempaa vauhtia.

Kaiken kaikkiaan Mannin tulos Berliinistä oli siis kaksi EM-kultaa ja 100 metrin EM-hopea. 100 metrin EM-hopea harmitti, mutta tulos meni Mannin mukaan plussan puolelle. Yhteensä Mannilla on urallaan jo EM-kisoista yhdeksän kultaa ja kaksi hopeaa.

MM-kisoissa on tullut toistaiseksi neljä pronssia ja yksi hopea. Mannin mukaan mitalit antavat uskoa vielä kovemmasta ensi vuoden MM-kisoihin Dubaihin ja vuoden 2020 paralympialaisiin Tokioon.

– Olen ollut kolmissa MM-kisoissa, mutta kirkkain puuttuu. Kenenkään tavoite on tuskin hopea. Kyllähän suurena tavoitteena kiiltää, että kultamitalin saisi kaulaan, Manni sanoo.

– Rion 100 metrin pronssin jälkeen en voi myöskään asettaa hopeaa tavoitteeksi. Sinnekin on aika selkeä tavoitteen asettaminen.

Lue lisää:

Manni kelasi kisaennätyksellä EM-kultaan – "Meni niin kuin suunnittelin"

Suomen parajoukkue loisti yleisurheilun EM-kisoissa – "Leo-Pekka Tähden kunnonajoituksesta kannattaa ottaa oppia"

Kolme mestaruutta ja neljä mitalia – Tähti ylitti EM-kisoissa kaikki odotukset: ”Nyt oli kaikkien aikojen vuosi”

Leo-Pekka Tähti kuvaili dramaattista nousuaan EM-hopealle: ”Olen todella yllättynyt”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat