Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jälkihiessä ihasteltiin parayleisurheilijoita ja hämmästeltiin omavastuuosuuksia

Leo-Pekka Tähti keräsi kehuja Jälkihiessä.

yleisurheilu
Jälkihiki
Jälkihiki

Suomen 11 urheilijan joukkue saavutti parayleisurheilun EM-kisoista 14 mitalia, joista kahdeksan oli kultaisia. Urheiluasiantuntijat Reetta Meriläinen, Bror-Erik Wallenius ja Juha Kanerva nostivat parayleisurheilun EM-kisat Ylen aamu-tv:n Jälkihien pääaiheeksi.

Meriläinen ihasteli Leo-Pekka Tähden ylivoimaa. Tähti kelasi Berliinissä kolme kultaa ja yhden hopean.

– Leo-Pekka Tähti oli varmaan elämänsä kunnossa. Hän oli ylivoimaisempi, mitä osattiin odottaa. Ne olivat aivan loistavia suorituksia. Siinä meillä on ihan oikeasti tähtiurheilija, Meriläinen hehkutti.

Wallenius muistutti, että kuusi urheilijaa toi kisoista Suomelle mitalin.

– Puolet kisoihin lähteneistä toi mitalin mukanaan kotiin, Wallenius sanoi.

Kanerva tiesi, että kisoissa on todella paljon luokkia, mikä tarkoittaa sitä, että joissain luokissa oli vain kourallinen osallistujia.

– Nämä ovat kilpailut, joissa aika moni palkitaan mitalilla. Mukana oli 597 urheilijaa ja mitaleita jaettiin suunnilleen sama määrä. Mitaleita kertyy, kun luokkia on niin mieletön määrä. Tämän takia parayleisurheilun EM-kisojen mitalimäärää ei voi verrata vammattomien EM-kisojen mitalimäärään millään tavalla, Kanerva mietti.

"Mikään mahti maailmassa ei saa minua pitämään tätä nyt tehtyä päätöstä tasavertaisena"

EM-kisojen aikana selvisi, että arvokisoihin valituilta vammaisurheilijoilta on peritty 900 euron omavastuuta, elleivät he voita kisoista mitalia. Jälkihien raadin mukaan ydinkysymys on se, kohdellaanko saman liiton sisällä kilpailevia urheilijoita samalla tavalla?

– Mikään mahti maailmassa ei saa minua pitämään tätä nyt tehtyä päätöstä tasavertaisena. Ei ole oikein, jos vammaisurheilija joutuu miettimään, tuleeko hänelle 900 euron lasku kisojen jälkeen, Meriläinen sanoi.

Wallenius hämmästeli, miksi vasta nyt reagoitiin asiaan, jos omavastuujärjestelmä on ollut Suomessa voimassa jo vuodesta 2011 lähtien.

Katso Jälkihiki klikkaamalla jutun kuvaa. Meriläinen, Wallenius ja Kanerva keskustelivat myös lentopallosta ja e-urheilusta.

Lue myös:

Suomen parajoukkue loisti yleisurheilun EM-kisoissa – "Leo-Pekka Tähden kunnonajoituksesta kannattaa ottaa oppia"

Toimittajalta: Paraurheilijat ja yleisö ansaitsevat parempaa

Urheiluministeri Terho aikoo selvittää paraurheilijoiden omavastuiden tasapuolisuutta

Parayleisurheilijoilla ylimääräinen paine EM-kisoissa – SUL asetti lähes tuhannen euron omavastuun kisamatkasta mitalien ulkopuolelle jääville

Tutkija parayleisurheilijoiden omavastuukohusta – "Tällaiset tapaukset haastavat urheilua tarkastelemaan omia käytäntöjään suhteessa tämän ajan arvoihin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat