Helpottuneet ja onnelliset paraurheilijat saapuivat Suomeen – "Toivotaan, että ainakin SUL:ssa kaikki urheilijat olisivat jatkossa samalla viivalla"

Berliinin nelinkertainen mitalisti Leo-Pekka Tähti oli onnellisissa tunnelmissa hienosta kisaviikostaan saapuessaan Suomeen. Amanda Kotajalle EM-kisojen menestys oli helpotus vaikean kauden jälkeen.

yleisurheilu
Amanda Kotaja
Amanda Kotaja nappasi Berliinin EM-kisoista kultaa 100 metriltä ja pronssia 200 metriltä.AOP

Berliinistä Suomeen maajoukkueen kanssa maanantaina palanneella Leo-Pekka Tähdellä oli EM-kisaviikosta päällimmäisenä ”valtavan onnistunut fiilis”.

Nelinkertainen mitalisti ei ole vielä pystynyt syvemmin analysoimaan kisojen antia. Tähti kertoo kuitenkin, että 400 metrin matka on ehdottomasti mukana jatkossakin. 800 metrin tulevaisuudesta hän ei ole vielä varma.

– Täytyy ensi kauden alussa kokeilla 800 metriä muutaman kerran Euroopan kovissa kisoissa. Se antaa osviittaa siitä, kannattaako siihen satsata Dubain MM-kisoissa. Nelonen oli Berliinissä kova. Jos menee noin hyvin, niin mitalikin MM-kisoista on mahdollinen, Tähti kertoo Yle Urheilulle Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaina.

Tähden huimaava neljän EM-mitalin saalis herätti jonkin verran kansainvälistä huomiota. Myös kansainvälinen paralympiakomitea IPC oli Tähden mukaan entistä kiinnostuneempi hänen tekemisistään.

– Suomessa on oltu tosi kiinnostuneita ja tuntuu, että menestyksen myötä on tullut lisää ihmisiä vammaishuippu-urheilun pariin, mikä on hienoa.

Nyt Tähti lepää hetken, ennen kuin peruskuntokausi alkaa lokakuun alussa. Suunnitelmissa on myös hakea uusi kelaustuoli Tanskasta. Pyörätuolikoripalloilun olisi tarkoitus jatkua talvella. Kausi alkaa Espanjassa lokakuun puolessavälissä.

Viime viikolla paraurheilijoiden omavastuuosuudet arvokisareissuista nostivat vammaisurheilun aseman puheenaiheeksi osana tasa-arvoista yhteiskuntaa. Urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho haluaa selvittää, onko SUL menetellyt omavastuuosuuksien osalta tasa-arvoisesti.

Tähden mukaan on hienoa, että asiaa käsitellään korkealla tasolla.

– Itse olen tiedostanut asian jonkin aikaa, enkä ole ajatuksia sen enempää sille uhrannut. Mielenkiintoista, mitä tämä keskustelu tuo tullessaan, hän tuumii.

Henry Manni, Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja Hki-Vantaalla
Suomen menestyneet pyörätuolikelaajat Henry Manni (vas.), Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja saapuivat Berliinistä takaisin Helsinkiin maanantaina.Mikko Stig / Lehtikuva

"Tippui harteilta sellainen pahin paine ja huoli"

Kaksi EM-mitalia ottaneella Amanda Kotajalla oli Helsinki-Vantaan lentokentällä helpottunut olo. Tavoitteena ollut 100 metrin EM-kulta tuli otettua ja 200 metrin pronssiinkin hän oli lopulta tyytyväinen.

– Erittäin hyvältä tuntui, kun satasen maaliviivan ylitin enismmäisenä. Harteilta putosi sellainen pahin paine ja huoli, mikä on ollut tällä kaudella, Kotaja kertoo.

Kotaja aloitti yhteistyön uuden valmentajansa Jussi-Pekka Kurtin kanssa helmikuussa, ja harjoitteluun on tullut paljon uusia asioita.

Nyt Kotaja odottaakin, että he pääsevät paneutumaan harjoitteluun rauhassa. Talvella Kotajan on tarkoitus jatkaa kovaa harjoittelua, mutta myös viedä opiskeluita eteenpäin.

Paraurheilijoiden tasa-arvokeskustelua Kotaja ei ole ehtinyt seurata tarkasti, koska hän keskittyi omiin suorituksiinsa EM-kisoissa. Hänen mielestään yhdenvertaisuuskeskustelua on kuitenkin tärkeä käydä ja on hyvä, että se nostettiin puheenaiheeksi.

– Joukkueen sisällä tämä asia oli meille tiedossa. Olen iloinen, että se tuli esille ja otetaan selvitykseen. Toivotaan, että asiat paranevat tästä, että ainakin SUL:ssa kaikki urheilijat olisivat jatkossa samalla viivalla, Kotaja toteaa.

Lue myös:

Urheiluministeri Terho aikoo selvittää paraurheilijoiden omavastuiden tasapuolisuutta

Jälkihiessä ihasteltiin parayleisurheilijoita ja hämmästeltiin omavastuuosuuksia

Suomen parajoukkue loisti yleisurheilun EM-kisoissa – "Leo-Pekka Tähden kunnonajoituksesta kannattaa ottaa oppia"

Tutkija parayleisurheilijoiden omavastuukohusta – "Tällaiset tapaukset haastavat urheilua tarkastelemaan omia käytäntöjään suhteessa tämän ajan arvoihin"

Leo-Pekka Tähden isä kaipaa Suomen urheiluliitolta toimia paraurheilijoiden omavastuukäytäntöön – "Ei tullut yhteiskunnan tukea, vaikka aina sanotaan, että vammaisia pitäisi tukea"

Ronja Oja nappasi uransa ensimmäisen arvokisavoiton kovan kohun jälkimylläkässä: ”Olen vähän hämmentynyt, miten siitä tuli niin iso juttu"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii EM-parayleisurheilijoiden omavastuita: ”Saattavat olla lainvastaisia”

Suomen parayleisurhelijoiden kohtelu saa kritiikkiä Ruotsistakin: ”Sairainta, mitä olen kuullut”

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat