1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Tähdet vaihtamassa maisemaa ja taloustilanne on vaikea – Oulun Lipottaret luopuu naisten Superpesiksen sarjapaikasta

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan Oulun Lipottaret luopuu paikastaan naisten Superpesiksessä.

Lipottarien huippupelaaja Eveliina Lämsä on vaihtamassa naapuriseura Kempeleen Kiriin. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan naisten Superpesiksen runkosarjassa yhdeksänneksi sijoittunut Oulun Lipottaret on päättänyt luopua sarjapaikastaan. Talousvaikeuksien kanssa paininut seura päätti tiettävästi luopua leikistä maanantaina, kun kävi ilmi, että pelaajista moni oli päättänyt siirtyä toiseen seuraan tai lopettaa.

Avainpelaajista Eveliina Lämsä ja Elina Kärsämä ovat Yle Urheilun tietojen mukaan liittymässä Kempeleen joukkueeseen ja sieppari Siri Eskola Jyväskylän paitaan. Lämsä, Kärsämä ja Eskola pelasivat kaikki naisten arvo-ottelussa menneenä kesänä. Kempele saattaa saada Oulusta muitakin vahvistuksia.

– Moni yllättyi, että seuran tilanne oli niin huono. Moni olisi halunnut jatkaakin, jos joukkueen runko olisi säilynyt. Mutta kun viisi pelaajaa lähti, tilanne muuttui aika toivottomaksi, kuvailee Elina Kärsämä tunnelmia.

Kärsämä uskoo, että pelaajien lähdön syynä olivat paremmat pelaajatarjoukset.

– Tietenkin myös menestyksen perässä lähdetään, Kärsämä uskoo.

Vuosi sitten Oulu menetti niin ikään kaksi Itä-Länsi-tason pelaajaa, kun Ella Korpela vaihtoi Jyväskylään ja Emilia Linna Poriin.

Vaikean taloustilanteen vuoksi seuralla ei ole resursseja kasata joukkuetta siirtomarkkinoilta, joten sarjapaikasta oli lopulta pakko luopua.

Isku oululaiselle pesäpalloilulle

Oulun Lipottarien päätös luopua Superpesiksen sarjapaikasta on Lippo Pesis ry:n puheenjohtaja Pasi Salmelan mukaan surullinen ja iso takaisku oululaiselle pesäpallolle.

Myös Salmela uskoo viiden avainpelaajan päätyneen joukkueen vaihtoon saatuaan muilta seuroilta parempia tarjouksia. Lipottarille ei esimerkiksi ole voitu maksaa pelaajapalkkioita.

– Myönteistä on tietysti, että lahjakkaile oululaispelaajille on kysyntää muualla Suomessa, Pasi Salmela lisää.

Oulun miesjoukkueella on niinikään ollut suuria talousvaikeuksia. Lippo, joka on hakenut velkasaneeraukseen, ei päässyt aiemmin keväällä kotikentälleen, koska oli laiminlyönyt kaupungin suuntaan maksuja sekä maksusuunnitelmia. Sanomalehti Kalevan mukaan Lippo on jättänyt valtaosan kenttämaksuista maksamatta myös menneenä kesänä.

Oulussa mies- ja naisjoukkueet ovat kuitenkin erillisiä seuroja.

Edellisen kerran Lipottaret luopui sarjapaikastaan syksyllä 2010. Se nousi takaisin naisten Superpesikseen 2017.

Lue myös:

Kommentti: Liian moni seura voi pahoin – naisten Superpesiksessä on liikaa joukkueita

Suomen suurimman pesisseuran pomo haluaa talvisarjan ja patistaa satsaamaan naispesikseen – ”Bisnesajattelu puuttuu”

Tällaista on karu arki Suomen suosituimmassa naispalloilusarjassa, jossa taloudellinen epätasa-arvo rehottaa: "Vain hulluus ajaa jatkamaan!"

Tahko varmisti Lipon putoamisen, IPV takoi rakoa haminalaisiin

Oulun Lipon tanssi tulisilla hiilillä jatkuu – seura menettänyt kolme avainpelaajaa

Pesäpalloliitto määräsi Oulun Lipolle sanktiomaksun puuttuvista kasvattajaseuramaksuista – uhkana sarjapaikan menettäminen

Lippo Pesis jätti maksamatta palkkoja, vakuutuksia ja veroja – Miksi velkainen seura sai pitää paikkansa Superpesiksessä?