Suora

 • Taitoluistelun MM: loppunäytös
 • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpaillu
 • Urheilustudio
 • MC-finaali, Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Finaalit
 • Urheilustudio
 • Oslo, naisten yhteislähtö
 • Quebec, naisten 15 km, takaa-ajo
 • Urheilustudio
 • Quebec, miesten takaa-ajokilpailu

Maajoukkueen luottopelaaja Linda Sällström nauttii uransa huippuvuosista vaikeuksien jälkeen – kesällä perässä oli useampi eurooppalainen huippuseura: "Harmittaa, että polvivammat sulkevat ovia"

Hyökkääjä Linda Sällström oli jo luovuttaa jalkapallouransa suhteen, kun 2010-luvun alkupuolella kolmeen vuoteen mahtui kolme polvivammaa. Palo kentälle oli kuitenkin loukkaantumisten jälkeenkin hurja, ja nyt Sällström saa nauttia uransa parhaista pelivuosista.

jalkapallo
Linda Sällström
Linda Sällström Suoomen paidassa kesäkuussa 2018.Nikola Krstic/REX/All Over Press

Vuodet 2013–15 olivat jalkapalloilija Linda Sällströmille kurjaa aikaa. Kolmen vuoden aikana hyökkääjä kärsi kolmesta polvivammasta, mikä oli raskasta erityisesti henkisesti.

Kun polvi meni kolmannen kerran rikki, Sällström alkoi miettiä, onko koko jalkapallon pelaamisessa mitään järkeä, vai kannattaisiko hänen lopettaa pelaajauransa. Hän päätti antaa rakastamalleen lajille vielä yhden mahdollisuuden.

Se kannatti, sillä polvet eivät ole vaivanneet Sällströmiä enää viimeisimmän operaation jälkeen. Kipuja ei ole, ja Sällström on pystynyt ottamaan urallaan askeleita eteenpäin.

– Olen todella onnellinen, etten silloin lopettanut. Olen pelannut elämäni parasta fudista pari viime kautta. En osannut uskoa tai unelmoida, että voisin olla tässä pisteessä kaiken tuon jälkeen. Nyt nautin joka hetkestä, Sällström kertoo Yle Urheilulle.

Vaikka Sällström ei huomaa arjessaan sitä, että polvissa on joskus ollut vikaa, on loukkaantumishistoria kummitellut vielä tänäkin kesänä.

Linda Sällström.
Linda Sällström.AOP

Sällström teki viime vuonna Ruotsin pääsarjassa Vittsjö GIK:n riveissä 15 maalia 22 ottelussa. Huippukausi sai eurooppalaiset huippujoukkueet suomalaisen perään.

– Kiinnostus kosahti taustaani polvivammojen kanssa. Monelta tuli vastaus, että muuten joo, mutta polvien takia ei. Se vähän harmittaa, että polvivammat sulkevat ovia ja minulle on jäänyt sellainen leima, että olisin hirveän loukkaantunut pelaaja, vaikka minulla ei ole jäänyt kahteen vuoteen yhtään peliä välistä. Edellinen polvivamma oli neljä vuotta sitten.

Pariisissa polvista ei kuitenkaan tehty ongelmaa, vaan Sällström otettiin avosylin vastaan Paris FC:n riveihin tänä kesänä.

Syy siirtoon Ruotsista kauemmaksi Eurooppaan oli yksinkertainen. Sällström pelasi Ruotsissa 10,5 kautta. 30-vuotias jalkapalloilija koki, että mikäli hän haluaa vielä lähteä uusiin ympyröihin, sen aika on nyt.

Poskisuudelmat suurin shokki

Sällström ehti pelata yhden ottelun uuden joukkueensa riveissä ennen maajoukkuekutsua. Alku oli terävä, sillä Sällström tykitti pariisilaisten avausosuman Guingampia vastaan ja oli yksi kentän näkyvimmistä pelaajista. Paris FC voitti ottelun lopulta 2–0.

Clara Mateo ja Linda Sällström, Paris FC
Linda Sällström teki maalin heti ensimmäisessä ottelussaan Pariisissa.Imago Sport/AOP

Joukkuekaverit ottivat Sällströmin hyvin vastaan. Joukkueeseen on hankittu täksi kaudeksi Sällströmin lisäksi kaksi ulkomaalaista. Viime vuonna seurassa ei pelannut yhtään ulkomaalaisvahvistusta, mutta tällä kaudella Paris FC haluaa haastaa tosissaan maan mahtiseurat Paris Saint-Germainin ja Lyonin. Siksi joukkueeseen on hankittu lisää tulivoimaa.

– Kun menin Pariisiin ja huomasin, että seuralla on jo omasta takaa ihan hemmetin kovia hyökkääjiä, mietin, että mihin he minua tarvitsevat, Sällström naurahtaa.

Rooli joukkueessa on kuitenkin alkanut muotoutua pikkuhiljaa ja Sällström on siihen tyytyväinen.

Paris FC:llä on lisäksi isot resurssit käytössään. Joukkueelle rakennetaan juuri uutta harjoittelukeskusta, joka valmistuu lähiviikkoina. Toisin kuin Ruotsissa, Pariisissa jokaisissa treeneissä on mukana kaksi fysiikkavalmentajaa.

Kotiutumiseen haasteita Sällströmille on luonut uudenlainen kulttuuri ja ranskan kieli, jota hän ei ennestään osannut sanaakaan.

– Suurin kulttuurishokki henkilökohtaisesti on ollut tämä pussaileminen. Poskipusut pitää antaa kaikille joukkuelaisille ja valmentajalle jokaikinen päivä ennen treenejä.

Sällströmin joukkuekaverit eivät osaa juurikaan englantia. Ainoastaan yksi pelaaja osaa sujuvaa englantia.

Suomalaisen tavoitteena onkin oppia ranskaa mahdollisimman nopeasti, jotta arki helpottuu. Treeneissä toistuvat sanat Sällström on jo oppinut, mutta pitkiä keskusteluja on mahdotonta käydä.

Sällström yrittää totutella elämään ilman stressiä ja huolellista etukäteen suunnittelua, sillä asioita on vaikeaa selvittää, kun yhteistä kieltä ei ole.

– Kommunikointi on ollut aika mielenkiintoista. Elekielellä pärjää aika pitkälle, mutta yritän oppia ranskan kieltä. Osasin jo tässä yksi päivä tilata itse pizzan.

Andrea Pereira #3, ESP, Linda Sällström #18, FIN
Linda SällströmTomi Hänninen

Tavoitteena arvokisat

Kaikkien hankaluuksien jälkeen Sällström on kiitollinen siitä, että saa edelleen pelata jalkapalloa. Maajoukkueessa hän on yksi tärkeimpiä pelaajia.

– Minulle maajoukkue on kunnia-asia. Ylpeänä puen Suomi-paidan päälle. Kiva, että valmentajat ovat uskoneet minuun vieläkin ja on tullut luottoa.

Sällströmin ainoa toive uralle tällä hetkellä on, että hän pääsisi pelaamaan vielä arvokisoissa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue jahtaa MM-kisapaikkaa tällä viikolla, kun Helmarit kohtaa Espanjan perjantaina. Ensi viikolla edessä on vielä Itävalta.

Suomi hävisi aiemmat ottelunsa Espanjalle ja Itävallalle. Nyt Suomen on voitettava molemmat ottelut, jotta se voi edetä lohkostaan jatkoon.

Mikäli MM-kisat jäävät Suomelta haaveeksi, haluaisi Sällström tavoitella paikkaa vielä seuraavista, vuoden 2021 EM-kisoista.

– Seuraavat EM-kisat voisin vielä iän puolesta käydä vetämässä.

Lue myös:

Päävalmentaja haluaa nähdä päättäväisemmän Suomen MM-karsintojen päätöksessä – "Pitää näkyä, että haluamme voittaa"

Helmarit lähtee tavoittelemaan MM-unelmaa ilman ykkösvahtiaan – "Jokaisesta paikasta sisään ja tiukkaa puolustuspelaamista"

Suosittelemme

Tuoreimmat