Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Kommentti: Näinhän tämän pitikin mennä – Mika Kohosen paluu Happeen paitaan sulkee yhden kaikkien aikojen kauneimmista salibandy-ympyröistä

Elävän salibandylegendan Mika Kohosen näkeminen kasvattajaseurassaan 13 vuoden tauon jälkeen on hieno asia niin pelaajalle, seuralle kuin koko Salibandyliigalle, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Miesten Salibandyliiga
Mika Kohonen
Kaksi edellistä kautta Kohonen pelasi FC Helsingborgin paidassa.AOP

Tämän ei pitänyt enää olla mahdollista, mutta niin se vain on: kaiken nähnyt ja kokenut kolminkertainen maailmanmestari ja viidesti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Mika Kohonen, 41, palaa Ruotsista kasvattajaseuransa Happeen paitaan Salibandyliigassa. Konkari on kirjoitettu ulos salibandyhuipulta jo monta kertaa vuosien varrella, mutta nyt mies vahvisti, että tämän kauden jälkeen homma on lopullisesti paketissa ja kirjan kansi menee kiinni.

Kaudella 2008–2009 lääkäri kysyi Ruotsissa, lopettaako Kohonen polven nivelrikon vuoksi heti vai vasta kauden jälkeen. Vuoden 2010 kotikisojen alla 33-vuotias Kohonen valmistautui haastatteluissa “todennäköisesti uransa viimeisiin MM-kisoihin”. Toisin kävi.

Jo kymmenet kisat vuodesta 1998 lähtien pelanneen Kohosen valintaa lopulliseen joukkueeseen on hämmästelty niin vuosina 2012, 2014 kuin myös 2016. Ja siellä Kohonen on vain aina ollut kritiikistä huolimatta vastailemassa samoihin kysymyksiin iästään, pelikunnostaan ja mahdollisesta lopettamisestaan.

Muistan haastatelleeni kaikkien aikojen parhaana salibandypelaajana pidettyä Kohosta Göteborgissa voitokkaan MM-välierän jälkeen vuonna 2014, ja hän totesi, että kropassa on vielä aika paljon salibandya jäljellä (siirryt toiseen palveluun). Ilmeisesti sitä on edelleen.

Vielä kesällä näytti siltä, että jahti pelipaikasta Prahan joulukuisten MM-kisojen joukkueeseen tyssää siihen, ettei Kohoselle löydy enää seuraa. Kaksi viime kautta FC Helsingborgissa pelannut keskushyökkääjä kertoi, että lähteminen perheen luota Uppsalasta ei suurella todennäköisyydellä ole vaihtoehto.

Jotain kuitenkin tapahtui, ja Happee ilmestyi kuvioihin.

185 ottelussa 253 (86+167) sinivalkoista tehopistettä takonut Kohonen ei ole ollut mukana maajoukkueen kesäleireillä, ja tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä, että hän Prahaan lähtisi, mutta seuran löytäminen on ainakin hyvä alku – ja kuten todettua, myös edellisillä kerroilla paikka on lopulta löytynyt kisajoukkueesta.

Yhdessä taas: Riian MM-kisoissa 2016 kultaa juhlineet Peter Kotilainen ja Mika Kohonen edustavat molemmat ensi kaudella Happeeta.
Yhdessä taas: Riian MM-kisoissa 2016 kultaa juhlineet Peter Kotilainen ja Mika Kohonen edustavat molemmat ensi kaudella Happeeta.AOP

Vaajakoskelta maailmalle ponnistanut “Tölskän Maradona” debytoi Salibandyliigassa Happee-paidassa jo kaudella 1995–1996, kun hirvinuttujen nykytähti Peter Kotilainen potki vielä vuoden vanhana vaipoissa, eikä potentiaalisista tulevaisuuden nimistä esimerkiksi vuonna 2000 syntyneestä Kaapo “Ari-Pekan poika” Siekkisestä ollut mitään aavistusta.

Salibandy pelinä on muuttunut valtavasti yli 20 vuodessa, mutta vuonna 2000 Balrogin paitaan vaihtaneen ja myöhemmin Storvretaan kymmeneksi vuodeksi 2005 siirtyneen Kohosen vahvuudet pelaajana ovat pysyneet samoina: pelikäsitys, pelin rytmittäminen, syöttötaito, silmän ja käden koordinaatio, erikoistilanteet ja yleinen johtajuus niin huonoina kuin hyvinäkin aikoina.

Veljensä Mikon tavoin urallaan vaikeista polvivammoista kärsinyt Kohonen ei ole koskaan ollut mikään raketti, ja jo edellisellä Suomen visiitillä SPV:ssä kaudella 2015–2016 oli nähtävissä, että Ruotsia vauhdikkaammassa suomalaisessa liigassa konkari on ajoittain vaikeuksissa. Seinäjokisten pelitapa ei myöskään tukenut Kohosen vahvuuksia.

Happeessa Kohonen istutettaneen puolustajan paikalle, sillä viime kevään hopeamitalisti menetti takalinjoilta pallollisista pelintekijöistä esimerkiksi Jonne Junkkarisen ja Otto Tikan. Lisäksi Jalo Kouvonen potee polvivammaa vielä pitkälle syksyyn.

Mitä enemmän Kohonen pääsee pyörittämään peliä pallon kanssa, sitä paremmin Happeen pullat ovat uunissa. Pitkissä pallottomissa puolustustilanteissa ja kulmissa voi tulla kiireitä, mutta ulottuvana ja oikea-aikaisena pelaajana hän on myös hyvä katkomaan.

Happeen peli on perustunut viime vuosina etenkin raikkaaseen ja räväkkään kääntöpelaamiseen, ja Kohosella on tietystä verkkaisuudesta huolimatta edelleen erinomainen kyky arvioida, milloin liikuttaa palloa nopeasti ja milloin rauhoittaa.

Maailman kovimman sarjan Ruotsin Superliigan pistepörssin kaikkien aikojen ykkösen (ensimmäisenä pelaajana yli 1000 tehopistettä runkosarjassa ja pudotuspeleissä) arvo joukkueelle, seuralle ja koko liigalle on myös paljon muuta kuin pelillinen. Vaikka ura onkin kulunut pääosin Ruotsissa, hänet tunnetaan edelleen laajalti ja hän tuo paljon johtajuutta Happeen nuorentuneeseen joukkueeseen.

Happeen pitäisi pystyä myymään pääsylippuja Kohosen nimellä, ja siinä mielessä tilannetta voi verrata Hippoksen toiseen päähän, jossa JYP hankki 42-vuotiaan Eric Perrinin kerran vielä takaisin hurrikaanipaitaan.

Lisäksi Kohonen ryhtyi viime keväänä Happeen junioriakatemian lupaavien pelaajien mentoriksi. Nyt yhteys myös juniorien suuntaan tiivistyy entisestään, ja on vaikeaa kuvitella parempaa opastajaa lajin saloihin.

Mika Kohonen on pelannut kymmenet MM-kisat. Tässä syntyy rankkarimaali Sveitsin verkkoon vuonna 2004.
Mika Kohonen on pelannut kymmenet MM-kisat. Tässä syntyy rankkarimaali Sveitsin verkkoon vuonna 2004.Walter Bieri / EPA.

Toivoa sopii, että Jyväskylässä on opittu 2000-luvun puolivälin tapahtumista. Kohonen tuli suorittamaan suurella tohinalla siviilipalvelusta Suomeen kaudeksi 2004–2005, ja tähti nakuttelikin silloiseksi ennätykseksi komeat 103 tehopistettä. Happee selvisi kalliiksi käyneellä joukkueella SM-finaaleihin, mutta hopeakauden jälkiä siivottiin pitkään, ja velkainen seura oli menossa jo kokonaan nurin vuosikymmenen lopulla.

Tällä visiitillä yhteistyökumppanit mahdollistavat Kohosen palkkaamisen, ja se kuulostaa järkevältä. Happeen ei kannata enää leikkiä tulella.

Seitsemän MM-mitalia, viisi valintaa tähdistökentälliseen, eniten maaotteluita, eniten tehopisteitä, kolme Ruotsin mestaruutta, huimaavat tilastot länsinaapurissa. Avoimesti masennuksestaan ja siitä toipumisesta vuonna 2014 kertonut Kohonen on saavuttanut paljon, ja hänen uransa on sisältänyt upeita voittoja sekä katkeria tappioita. SM-kulta kuitenkin puuttuu, ja sen saavuttaminen Classicin hallitsemassa sarjassa on vaikeaa nytkin.

Paluu Jyväskylään kerran vielä on varmasti aidosti koskettava asia, ja se sulkee kauniin ympyrän. Vaikka Kohosta raihnaiseksi ja viimeisiä rahoja lypsäväksi kehäraakiksi haukkuvia vinoilijoita riittää taas yllin kyllin, tilanteessa on vaikeaa nähdä muita häviäjiä kuin se nuorempi pelaaja, kenen paikan Kohonen Happeessa vie.

Jos mies haluaa jatkaa uskomatonta uraansa, saa mahdollisuuden päästä kerran vielä sen alkuperäisen kotiyleisön eteen pelaamaan ja seura on löytänyt rahallisesti mahdollisuuden sen toteuttaa, miten se on keneltäkään pois?

Kova kilpailija ja ikuinen peluri Mika Kohonen on yksi alkavan Salibandyliiga-kauden mielenkiintoisimmista nimistä, oli hänestä sitten mitä mieltä hyvänsä.

Vaatimattomalla lisänimellä “Kuningas” salibandypiireissä tunnettu legenda ei ole vieläkään antanut viimeistä oivaltavaa syöttöään.

Lue myös:

Ruotsalaismedia: Mika Kohonen palaa Suomeen – maailman parhaaksi valittu salibandyikoni siirtyy kasvattajaseuraansa

Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”

Kohonen haluaa lopettaa uransa arvokkaasti – "Olen puhdistanut elimistöni kaikenlaisista myrkyistä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat