Suora

 • Dota 2: The International -loppuottelu
 • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
 • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta
 • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 2
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Urheiluruutu
 • Kielileikkejä
 • Lentopallon EM, Kreikka - Suomi
 • Johanna Bäcklund: Superäiti joka juoksi MM-kisoihin saakka
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, kisakooste

Paraurheilu alkaa kiinnostaa tukijoita – kuusinumeroinen summa vie urheilijoita kohti Tokiota, ryhmän kapteenina Leo-Pekka Tähti: "Olemme tehneet oikeita asioita"

Leo-Pekka Tähden mukaan uusi yhteistyökumppanisopimus kertoo siitä, että paraurheilussa on tehty viime vuosina oikeita asioita.

vammaisurheilu
Leo-Pekka Tähti
Leo-Pekka Tähti voitti viime viikolla Berliinissä parayleisurheilun EM-kisoissa kolme kultamitalia.Lehtikuva/Jussi Nukari

Suomalainen vammaisurheilu on ollut otsikoissa viime viikot. Parayleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä Suomi saavutti yhteensä neljätoista mitalia, joista kahdeksan oli kultaisia. Kaksi vuotta sitten mitaleita tuli kaksitoista.

Menestystä enemmän kohahduttivat kuitenkin taloudelliset asiat. Ronja Oja kertoi Twitterissä, että hän vältti 900 euron omavastuumaksun mitalin takia.

Asia hämmästytti laajalti, koska aiemmin elokuussa käydyissä yleisurheilun EM-kisoissa suomalaisurheilijoilla ei ollut lainkaan omaavastuuosuuksia. Esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) aloittivat tahoillaan selvityksen omavastuumaksuista.

Parayleisurheilijoiden avuksi tuli pääsponsori Jysk, joka kuittasi kaikkien omavastuuosuudet. Keskiviikkona puolestaan elintarvikkeita valmistava Jalostaja julkaisi yhteistyöprojektin 11 parayleisurheilijan kanssa Tokion vuoden 2020 paralympialaisiin saakka.

– Olemme sitoutuneet kuusinumeroiseen summaan tällä periodilla. Lopullinen summa ratkeaa, kun tiedämme, miten hyödynnämme tätä kaiken kaikkiaan ja millaisia leirityksiä rakennamme. Mutta selvästi olemme jo kuusinumeroisen summan yläpuolella, yhtiön kaupallinen johtaja Jari-Pekka Rautamaa kertoo.

"Olemme tehneet oikeita asioita"

Pääosin nuorista lupauksista koostuvan ryhmän kapteenina toimii moninkertainen arvokisamitalisti Leo-Pekka Tähti. Ammattilaisena urheileva Tähti kertoo, että tuen määrä vastaa hänelle itselleen uutta pääyhteistyökumppanuutta. 35-vuotias Tähti antaa uudessa tiimissä nuorille esimerkiksi oppia pitkältä uraltaan.

– Paraurheilussa välinekustannukset ovat myös aika suuret. Se voi olla monelle aloittavalle iso kynnys, Tähti avaa uuden sopimuksen merkitystä.

– Tämän kaltaisella projektilla annetaan ylipäätänsä mahdollisuus tutustua lajiin sekä paremmat mahdollisuudet päästä huipulle. Ei tullut mieleenkään silloin, kun itse aloitin, että joku alkaisi kyhätä tällaista projektia. Paraurheilussa on tapahtunut paljon. Olemme tehneet oikeita asioita. Näkyvyys on parantunut. Tämä on siitä selkeä esimerkki.

Urheilijaryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa yhdessä keskiviikkoaamuna. Vielä ei ole selvillä, miten tukisummaa käytetään konkreettisella tasolla.

– Tukea on kahdenlaista. Ensisijainen on taloudellinen. Olemme sitoutuneet tukemaan urheilua tietyn verran Tokioon asti. Sen lisäksi uskon, että nuorille urheilijoille tärkein juttu ovat vuoden aikana järjestettävät viikonlopputapahtumat. Siellä heitä koulutetaan muun muassa sosiaaliseen mediaan, ravintoasioihin ja henkilökohtaisten yhteistyökumppanien hankintaan liittyen, Rautamaa kuvailee.

Matkaa vielä Ruotsin tasoon

Helsinkiläisravintolassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa yhteistyösopimuksesta puhuttiin suurin adjektiivein. Muun muassa ennennäkemätön, historiallinen ja kaikkien aikojen parayleisurheilusopimus mainittiin.

Paralympiakomitean pääsihteerin Tero Kuorikosken mukaan kuusinumeroinen summa on samalla tasolla kuin heidän omat pääyhteistyökumppanuudet.

– Yksinkertaisesti sanottuna hyvältähän se kuulostaa, Kuorikoski sanoo nyt julkistetusta parayleisurheiluprojektista.

Tuore parayleisurheilijoiden yhteistyökumppani kertoo, että viime viikkojen kohulla ei ollut mitään tekemistä uuden sopimuksen syntymisessä. Rautamaan mukaan sopimuksen julkaisupäivä päätettiin jo toukokuun lopussa.

Hän pitää vain tuurina sitä, että kohu osui ennen sopimuksen julkaisemista.

Paralympiakomitean Kuorikosken mukaan myöskään viime viikon kohu ei ole näkynyt yhteistyökumppaneiden kasvaneina yhteydenottoina.

– Jos viitataan omavastuukeskusteluun, niin puhelin pirisi lähinnä medialta. Yhteistyökumppaneista puhuttaessa on ollut ihan päivittäistä yhteydenpitoa. On pidempiaikainen trendi, että vain me emme etsi kumppaneita. Myös yrityspuoli on lähestynyt meitä, kun he ovat huomanneet paraurheilun hienon tarinan, Kuorikoski kertoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Paralympiakomitean yhteistyökumppanuudet ovat euroissa kolminkertaistuneet viimeisen vuoden aikana.

Matkaa on kuitenkin naapureihin. Viime vuosina on uutisoitu, että Suomi on jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista urheilusponsoroinnissa. Tilanne on sama myös paraurheilussa.

– Lukemieni tutkimusten mukaan Ruotsissa on nelinkertaiset sponsorimarkkinat Suomeen verrattuna. Siinä määrin, mitä tiedän Ruotsin paraurheilun tilanteesta, niin siellä ollaan ihan samalla lailla edellä meidän Paralympiakomiteaa, Kuorikoski sanoo.

– Olen kyllä vakuuttunut, että ero otetaan kiinni. Vaikka eroa selittäin osittain Ruotsin kymmenen miljoonan kansa, niin se on silti huono tekosyy pidemmässä juoksussa. Kyllä tämä ero tulee tästä kapenemaan.

Lue lisää:

Helpottuneet ja onnelliset paraurheilijat saapuivat Suomeen – "Toivotaan, että ainakin SUL:ssa kaikki urheilijat olisivat jatkossa samalla viivalla"

Suomen parajoukkue loisti yleisurheilun EM-kisoissa – "Leo-Pekka Tähden kunnonajoituksesta kannattaa ottaa oppia"

Urheiluministeri Terho aikoo selvittää paraurheilijoiden omavastuiden tasapuolisuutta

Toimittajalta: Paraurheilijat ja yleisö ansaitsevat parempaa

Tutkija parayleisurheilijoiden omavastuukohusta – "Tällaiset tapaukset haastavat urheilua tarkastelemaan omia käytäntöjään suhteessa tämän ajan arvoihin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat