Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

Kohonen palaa Jyväskylään päättämään uransa hymy huulilla: "Aion nauttia ja antaa kaiken, mitä tästä kropasta vielä irtoaa"

Salibandyliigassa pelaavan Happeen paitaan 13 vuoden tauon jälkeen palaava Mika Kohonen myöntää Yle Urheilulle, että tuleva kausi on pitkän uran viimeinen.

Miesten Salibandyliiga
Mika Kohonen
Mika Kohonen on virtaa täynnä uran viimeisen kauden alla.AOP

Happee julkisti keskiviikkona viidesti maailman parhaaksi pelaajaksi valitun Mika Kohosen vuoden mittaisen sopimuksen. 41-vuotias salibandylegenda saapuu päättämään menestyksekkään uransa sinne, missä se syksyllä 1995 alkoikin.

Kohonen on täynnä intoa paluustaan.

– Mahtavaa olla kotona. Perheen koti on muodostunut Ruotsiin, mutta oma koti on ollut täällä Keski-Suomessa. Tässä on jotain aika kaunista, että täältä, mistä se alkoi, tänne se myös päättyy. Tämä tulee olemaan viimeinen kauteni, ja aion antaa seuralle ja kaupungille kaiken, mitä vain tästä kropasta vielä löytyy.

Vielä kesällä näytti siltä, että Uppsalassa perheineen asuva Kohonen ei pelaa ainakaan Suomessa. Jopa uran jatkuminen oli auki, kun sopivaa seuraa ei tuntunut löytyvän. Happee astui kuitenkin kuvioihin, ja lopulta asiat tapahtuivat yhteistyökumppanien avulla muutamassa viikossa.

– Asioilla on tapana järjestyä, ja kohtalokin on jollain tavalla mukana. Kesällä olin käymässä täällä, ja kävin muutamissa Happeen treeneissä. Kävimme kokonaispakettia läpi, ja perheen kanssa puhuimme, että tankissa on vielä tavaraa ja ajetaan ne kilometrit nyt loppuun. Tästä tulee mahtava vuosi, ja aion nauttia kaudesta.

Kohonen valmistautuu Jyväskylässä myös uranjälkeiseen aikaan, sillä hänelle on hankittu työharjoittelupaikka henkilöstöpalveluyrityksestä.

– On todella kiitollinen ja nöyrä olo, miten Happee on järjestänyt asiat ja miten moni ystävä ja läheinen on auttanut. Asiat tapahtuivat nopeasti, ja sponsorit halusivat nähdä tämän tapahtuvan. Lämmöllä ja rakkaudella ajattelen kaikkea tätä.

Maajoukkue kiinnostaa edelleen

Kohonen edusti aiemmin Happeeta kausilla 1995–2000 sekä hopeakaudella 2004–2005. SPV:n riveissä Seinäjoella hänet nähtiin muutama vuosi sitten kaudella 2015–2016. Silloin kauden avausottelu pelattiin Jyväskylässä, ja siitäkin ottelusta on lämpimät muistot.

– Kun tulin Monitoimitalolle, olin kävelemässä Happeen koppiin, eikä se ihan normaalilta tuntunut. Peli on toki aina peliä, urheilu urheilua ja kilpailu kilpailua, mutta on iso tunnearvo tulla kotiin. Näitä voi kuitenkin muistella sitten myöhemmin, kun pelit on pelattu.

Maajoukkueen kaikkien aikojen pisteykkönen (86+176=253) on pelannut kaikki MM-kisat vuodesta 1998 lähtien. Kuluneen kesän leirityksissä hän ei ole ollut mukana, sillä uran jatko oli vielä auki. Prahan MM-kisat pelataan joulukuussa, ja siellä haluaa olla vielä myös Kohonen hakemassa neljättä maailmanmestaruutta.

Petteri Nykyn (päävalmentaja) kanssa olemme puhuneet kyllä koko ajan. Kesällä näytti siltä, että ei ole seuraa ja pelit ehkä loppuvat. Ei se maajoukkue ole mikään luokkaretki, ja sinne valitaan ne, ketkä ovat edellä siinä kohtaa.

– Se on reilu peli, ja valmennusjohto valitsee parhaan mahdollisen joukkueen. Tehtäväni on olla siinä kunnossa, ettei voi jättää valitsematta. Pari kuukautta on tullut treenattua kovaa, ja kun arki alkaa rullata ja treenit pyöriä, asioita tapahtuu nopeasti. Töitä maajoukkuepaikan suhteen on paljon, mutta aikaa on myös riittävästi, Kohonen pohtii.

Nuorentunut Happee lähtee sanomaan sanansa

Viime kaudella Superfinaalissa Classicille 2–6 hävinnyt Happee on nuorentunut, ja puolustuksesta joukkue on menettänyt muun muassa Sveitsiin siirtyneen Jonne Junkkarisen sekä peliuransa lopettaneen Otto Tikan. Kohonen tietää, mihin on tulossa. Seurassa on niin taustoilla kuin joukkueessakin tuttuja ihmisiä, ja 41-vuotiaana tarjolla on ainakin aimo annos kokemusta.

– Yritän kokonaisvaltaisesti auttaa, miten vain pystyn. Vaikka en ehkä itse edusta sitä linjaa, joukkue on nuorentunut. Uskon, että meillä on sarjassa oma sanansa sanottavana, mutta keväällähän se sitten nähdään, kuka on paras ja kuka toinen.

– On selvää,että kun ikää tulee, joissain asioissa on huonompi ja joissain parempi kuin mitä aiemmin. Olen yksi pelaaja joukkueessa ja tuon sen oman parhaani, mitä vain löytyy. Ei se ole sen kummempaa.

Happeen päävalmentaja, Kohosen entinen joukkuekaveri Mikko Lehto iloitsi keskiviikon tiedotustilaisuudessa Kohosen liittymisestä joukkueeseen.

– Muutama vuosi sitten tämä oli lähellä, mutta silloin hän meni toiseen leiriin. Olemme todella iloisia ja ylpeitä, että Mika on nyt meillä. Sellaista joukkuetta ei ole maailmassa, joka ei ottaisi Mikaa pelaamaan ylivoimaa.

Vaikka ikää on mittarissa, Kohonen ei suostu antamaan omasta tai joukkueen vaatimustasosta pisaraakaan periksi. Kun kaukaloon mennään, pitää haluta menestyä.

– On ne sitten peli tai treenit, menen joka päivä hallille kilpailemaan. Joukkue ja valmennus asettavat tavoitteet yhdessä, ja sen haluan, että me katsomme meidän rajamme.

Kohosen perhe jää Uppsalaan, mutta heitä tullaan näkemään myös Jyväskylässä kauden mittaan. Perheen pää asettuu asumaan lapsuudenkotiin Vaajakosken Tölskään, ja edessä on jälleen tuttu ja sangen mieluisa matka harjoituksiin.

– Ei olla katsottu päiviä vielä kalenterista perheen kanssa, mutta asiat kyllä järjestyvät, kun niiden halutaan järjestyvän. Vaajakosken ja “Monnarin” välinen treenimatka on paras, mitä ikinä on ollut. Hymyssä suin mennään koko kausi.

Lue myös:

Jyväskylän jymypaukku varmistui: Mika Kohonen palaa Salibandyliigaan ja Happee-paitaan

Kommentti: Näinhän tämän pitikin mennä – Mika Kohosen paluu Happeen paitaan sulkee yhden kaikkien aikojen kauneimmista salibandy-ympyröistä

Ruotsalaismedia: Mika Kohonen palaa Suomeen – maailman parhaaksi valittu salibandyikoni siirtyy kasvattajaseuraansa

Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat