10-ottelun olympiavoittaja Christian Schenk myöntää dopingin – "Me kutsuimme niitä Smartieseiksi"

Christian Schenk käytti DDR:n dopingohjelman perussteroidia.

Christian Schenk vuonna 1993. Kuva: AOP.

Kymmenottelun Soulin olympialaisissa 1988 voittanut saksalainen Christian Schenk myöntää käyttäneensä dopingia. Schenk kertoo kiellettyjen aineiden käytöstä syyskuun kolmantena ilmestyvässä omaelämäkerrassaan, josta saksalainen Sport Bild julkaisi etukäteen otteita.

– Ensiksi kiistin ottaneeni koskaan kiellettyjä aineita. Sitten aloin käyttää juristisesti hieman pehmeämpää vastausta, etten ole koskaan doupannut tietoisesti. Molemmat olivat valheita, Schenk kirjoittaa.

Schenk käytti DDR:n dopingohjelman perussteroidia Oral-Turinabolia. Schenk kertoo, miten harjoitusleirin ruokailuissa urheilijoiden lautasille ilmestyi pillereitä.

– Me kutsuimme niitä Smartieseiksi. En tiedä mitä tarkalleen nielimme. Niiden piti olla vitamiineja ja hivenaineita.

Schenk voitti Euroopan mestaruuden 1990 ja MM-pronssin 1994. Hän lopetti uransa 1994 mutta kärsi sen jälkeen psyykkisistä ongelmista.

– Masennukseni oli niin voimakasta, että ajattelin päättää elämäni, Schenk kertoo.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n sääntöjen mukaan Schenkin dopingrikkeet ovat vanhentuneet ja hän saa pitää olympiakultamitalinsa.

– Vanhentumissääntöjemme mukaisesti KOK ei ryhdy jatkotoimiin. Tervehdimme tunnustusta ja toivomme, että se auttaa tilanteen selvittämisessä ja dopingin vastaisen taistelun vahvistamisessa, KOK:n edustaja sanoi Frankfurter Allgemeine Zeitungissa.

Lue myös: