Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Nuoret menestyjät Kähärä ja Leveelahti lähtevät Ruotsi-otteluun intoa puhkuen – ”Silloin tulee hyviä tuloksia, kun kaikilla on hauskaa”

Maaottelussa Suomen edustaminen on urheilijalle kunnia-asia. Urheilijoiden mukaan tiivistunnelmaisessa kisassa myös joukkuehengen ja kannustamisen merkitys korostuu.

yleisurheilu
Helena Leveelahti Berliinissä
Helena Leveelahti oli Berliinin EM-areenalla mukana ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomi lähtee kaatamaan Ruotsia yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelussa joukkueessaan mukana useita nuoria lupauksia.

Heitä ovat muun muassa tämän vuoden alle 18-vuotiaiden kaksinkertainen EM-mitalisti Jessica Kähärä ja alle 20-vuotiaiden kiekonheiton MM-hopeamitalisti Helena Leveelahti.

– On tosi iso kunnia ja minulle iso juttu edustaa Suomea Ruotsi-ottelussa, Leveelahti toteaa.

Ruotsi-ottelun edustustehtävä aikuisten puolella on Leveelahdelle toinen. Nuorissakin Leveelahti on ollut mukana maaottelussa.

Jessica Kähärä
Jessica Kähärä nappasi 17-vuotiaiden EM-kisoissa ensin pronssia kolmiloikassa ja vain reilun tunnin kuluttua hopeaa korkeushypyssä.Vesa Pöppönen / AOP

Maaottelun korkeushypyssä Suomera edustava Jessica Kähärä osallistuu aikuisten otteluun ensimmäistä kertaa. Nuorten puolella Kähärä edusti Ruotsi-ottelussa ensimmäistä kertaa viime vuonna Tukholmassa.

– Tosi hienoa, että pääsin aikuisten otteluun mukaan. Korkeudessa on ollut hyvä taso Suomessa eikä ole itsestäänselvyys päästä edustamaan, toteaa vasta 17-vuotias Kähärä.

Tsemppihengellä kauden parhaisiin

Kuluva kausi on ollut sekä Kähärälle että Leveelahdelle menestyksekäs. Molemmat menestyivät ikäluokkiensa arvokisoissa ja omat ennätykset ovat parantuneet huimasti.

Kähärä otti nuorten EM-kisoissa korkeushypyn hopeamitalin lisäksi pronssia kolmiloikasta.

– Tämä on ollut paras kausi ikinä. Olen saanut EM-mitalit ja ensimmäiset Kalevan kisa -mitalit ja ennätykset ovat menneet kaikissa lajeissa eteenpäin.

Kähärän kausi jatkuu tänä vuonna vielä epätavallisen pitkälle. Ruotsi-ottelun jälkeen ovat edessä vielä SM-viestit Mikkelissä seuraavana viikonloppuna, mutta myös nuorten olympialaiset Buenos Airesissa vasta lokakuussa.

– Se on iso juttu aina, kun pääsee pukemaan sinivalkoista päälle. On erilaista kisata se päällä kuin vaikka seuran asussa.

Leveelahden kokemukset aiemmista Ruotsi-otteluista ovat lämpimät. Hänen mukaansa tunnelma on tiivis ja ryhmähenki on ollut hyvä.

– Lähden otteluun positiivisella asenteella ja yritän pitää hauskaa. Silloin tulee hyviä tuloksia, kun kaikilla on hauskaa, Leveelahti toteaa.

Helena Leveelahti
Helena Leveelahti vetää Suomi-paidan päälle jo kolmatta kertaa tällä kaudella Ruotsi-ottelussa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Leveelahdella uskoisi hyvän vireen löytyvän ainakin kentän puolesta. Nuorten MM-hopea tuli nimittäin juurikin tämän vuoden Ruotsi-otteluareenalla Ratinassa.

– On se hienoa, kun niin harvoin Ratinassa loppujen lopuksi heittelee, että pääsee fiilistelemään ja maistelemaan taas tunnelmaa.

Kiekonheittäjäkolmikko Ruotsi-ottelussa on sama kuin EM-kisoissa Berliinissä. Naisten kiekko olisi menossa tilastojen valossa Suomelle 14–8. Leveelahden mukaan kiekkonaiset lähtevät tekemään kauden parhaitaan ja ottamaan Suomelle kolmoisvoittoa.

– Meillä kiekkolikoilla on hyvä joukkuehenki päällä, Leveelahti kehuu.

Paperimaaottelussa Suomi olisi häviämässä naisten korkeuden Ruotsille 7–15. Ruotsi-ottelussa kaikki on kuitenkin mahdollista. Tilastojen valossa Kähärän olisi viime vuonna pitänyt olla nuorten ottelussa korkeuskisan toinen, mutta hän kuitenkin voitti kilpailun.

– Tsemppaamme jokainen toisiamme ja toivotaan, että pääsisimme tekemään kauden parhaita, Kähärä sanoo.

Yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu kisataan Tampereella 31.8.–1.9. Yle välittää maaottelun TV2:ssa ja Yle Puheessa. Kaikki lähetykset alkavat molempina päivinä kello 18.

Lue myös:

Ella Junnilalla toistaiseksi kipeät muistot maaottelusta, äiti muistelee perinteistä keltanokkien kastetta – "Jotain jäynää siellä aina keksittiin"

Maaottelussa toiveet kääntyvät Suomen naisiin – kilpailukalenteri antaa etua ruotsalaisille: "Intensiteetti ja tavoitteellisuus säilyvät paremmin loppukesään"

Suomalaiset yleisurheilijat kaipaavat muutosta maajoukkueen ilmapiiriin: "Olen todella huolissani"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat