Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu

"Kisojen jälkeen kävin aika pohjalla" – Uimari Jenna Laukkanen on purkanut EM-kisojen pettymyksiä hevosen selässä

Sotkamolaisuimari aikoo palata altaaseen heti syyskuun alussa. Vajaan kuukauden tauon aikana kisanälkä on vain kasvanut.

uinti
Uimari Jenna Laukkanen satuloi hevosta tallilla.
Olympiauimari on pitänyt taukoa altaasta ja nollannut ajatuksia hevosen selässä.

SotkamoKun uimari nousee ratsaille, voisiko hevosella olla sopivampaa kutsumanimeä kuin "Fisu"?

Olympiauimari ja kaksinkertainen EM-kultamitalisti Jenna Laukkanen, 23, harjaa hevosta tottunein ottein. Uimarin pituudesta on hyötyä, sillä hevosen säkäkorkeus on lähes 170 senttimetriä.

Lapsuudessa ja nuoruudessa ratsastusta säännöllisesti harrastanut Laukkanen palasi hevosten pariin kaksi vuotta sitten Rion olympialaisten jälkeen.

– Totta kai kisakausi ja treenit pitää ottaa huomioon, mutta ainakin tähän saakka ratsastus on ollut hyvä juttu, jolla olen päässyt uintia karkuun. On jotain vastapainoa, mikä ei ole niin vakavalla pohjalla, Laukkanen kertoo ja toruu samalla hieman Fisua, joka tuuppaa uimaria turvallaan.

Uimari Jenna Laukkanen hakee hevosta ulkotarhasta.
Uimari Jenna Laukkanen on hakenut uutta sisua uima-altaaseen ratsastustallilta.Tiia Korhonen / Yle

Laukkanen on pitänyt taukoa altaasta vajaan kuukauden, sillä hän halusi nollata ajatuksia Glasgow'n EM-kisojen jälkeen.

Viikko Skotlannissa oli vaikea. Laukkasen uinnit eivät riittäneet finaaleihin saakka, sillä itseluottamus omaan uintiin ei ollut tallessa. Altaaseen Laukkanen sanoi palaavansa vasta, kun uinti ei pyöri koko ajan mielessä (siirryt toiseen palveluun) (Savon Sanomat).

Tallilla Laukkanen on pystynyt keskittymään aivan muihin asioihin.

– Kun olen yksin hevosen kanssa tai käyn tunneilla, olen unohtanut uintiasiat ja elänyt vain siinä hetkessä. Vaikka se kuinka kuulostaa kliseeltä, joskus on tärkeää pysähtyä ja nauttia siitä, mitä sillä hetkellä tekee, Laukkanen kertoo.

Pohjaan iskeytyy, kun työ ei tuota tuloksia

Laukkanen ratsastaa maneesissa, laskee Fisun ravilta käynnille ja pysähtyy. Mitä EM-altaassa oikeasti tapahtui? Käytännössä koko kisakausi oli mennyt huonosti, joten uinti ei tuottanut tuloksia pääkisoissakaan.

– Kisapaikoilla oli pientä epävarmuutta. Ehkä en ollut vielä valmis kisaamaan kunnon kisoissa, Laukkanen toteaa.

Uimari Jenna Laukkanen hevostallilla.
Sotkamolaisuimari Jenna Laukkanen myöntää, että elokuun alussa käytyjen EM-kisojen jälkeen hän kävi pohjalla. Laukkanen tarvitsi riittävästi aikaa nollatakseen kauden.Tiia Korhonen / Yle

Pettymys oli suuri, mikä välittyi Laukkasen mukaan varmasti monille katsojille jo kisojen aikana.

– Kyllähän se kolahtaa, varsinkin siinä hetkessä, kun tulet seinään ja katsot tuloksen. Näet, ettei se mennyt lähellekään sitä, mitä piti tai mitä odotettiin. Se on yksi pahimpia hetkiä, koska olet tehnyt niin paljon duunia sen eteen ja odotat, että työ tuottaisi aina tulosta.

– Silloin on päätettävä, käytkö asian nopeasti läpi, unohdat ja lähdet eteenpäin vai jäätkö jossittelemaan, mitä olisi voinut tehdä paremmin, Laukkanen jatkaa.

Olen yrittänyt lyödä itselleni järkeä päähän, että otetaan huono kisa mieluummin nyt kuin kahden vuoden päästä Tokiossa.

Jenna Laukkanen

Laukkasen mukaan epäonnistuminen ei ole koskaan helppoa etenkään arvo- tai pääkisoissa, joten pettymyksen läpikäyminen on ollut vaikeaa.

– On pakko myöntää, että kisojen jälkeen kävin aika pohjalla. Siinä ei auttanut muu kuin ajatella, että elämä jatkuu, kävipä kisoissa miten tahansa. Onneksi on tukijoukkoja, jotka ovat osanneet puhua järkeä ja jeesata heikoilla hetkillä, Laukkanen sanoo.

Epäonnistuminen on hyväksyttävä itse

Jokaiselle urheilijalle tulee huonoja kausia lajista riippumatta. Esimerkiksi huippulukkari Topi Kosonen latasi takavuosina itselleen liikaa paineita ja kärsi pelipaikkansa ammattitaudista, lautaskammosta.

Samalla tavalla korkeushyppääjä voi potea rimakauhua ja uimari allaskammoa. Olennaista on, miten urheilija purkaa epäonnistumista tiiminsä kanssa. Muiden ihmisten tuki on todella merkittävässä roolissa suurista epäonnistumisista selviämisessä.

Uimari Jenna Laukkanen ratsastaa maneesissa.
Ratsailla Jenna Laukkanen on pystynyt unohtaamaan uinnin kokonaan ja nauttimaan siitä, mitä juuri sillä hetkellä tekee.Elisa Kinnunen / Yle

Sotkamolaisuimari Jenna Laukkanen kävi Glasgow'n EM-kisojen jälkeen valmentajansa kanssa analyyttisesti läpi, miten kausi oli mennyt ja mitä olisi voitu tehdä toisin. Vielä suurempana apuna oli henkinen valmentaja, jolle Laukkanen pystyi kertomaan kaikesta, mikä kaihersi mieltä.

– Se ei kuitenkaan riitä, että joku toinen sanoo, että sinun on päästävä yli ja mentävä eteenpäin. Asiat on hyväksyttävä myös itse.

– Olen yrittänyt lyödä itselleni järkeä päähän, että otetaan huono kisa mieluummin nyt kuin kahden vuoden päästä Tokiossa. Nyt voi vielä tehdä muutoksia, joten olemme silloin viisaampia eikä epäonnistumisia tule, Laukkanen lisää.

Tärkeintä on löytää oma sisukkuus heti kauden alussa.

Jenna Laukkanen

Vielä 4–6 vuotta sitten Laukkanen oli omasta mielestään raakile. Hän sanoo kasvaneensa urheilijana, joten vastoinkäymisistä on nykyisin helpompaa päästä yli.

– Nyt osaan olla sinut asioiden kanssa paremmin ja ymmärrän, ettei jokainen vuosi voi olla enää tällä iällä nousujohteinen. Jossain vaiheessa on pakko tulla taantumaa, mutta siitä voidaan taas lähteä työstämään eteenpäin ja saadaan mahdollisesti seuraavan parin vuoden aikana tiputettua aikoja alaspäin, Laukkanen kertoo.

Nälkä kasvaa tauon aikana

Laukkanen laskeutuu hevosen satulasta alas. Ratsastustunti on ohi, ja olo on hyvä ja rentoutunut. Ajatus uima-altaaseen palaamisesta tuntuu jo houkuttelevalta.

– Tiedätkö, se nälkä kasvaa tauon aikana. Tarkoitus olisi hypätä altaaseen syyskuun alussa, koska syyskuun lopussa ja lokakuun alussa on taas kisoja. En halua ikinä lähteä kisoihin niin, etten ole tehnyt mitään, Laukkanen naurahtaa.

Kovin tähtäin on edelleen vuoden 2020 Tokion olympialaisissa. Sieltä Laukkanen lähtee hakemaan finaalipaikkaa. Joulukuussa edessä ovat lyhyen radan MM-kisat Kiinassa, joita Laukkanen odottaa jo innolla.

– Lyhyt rata on vahvuuteni, josta olen saanut toistaiseksi urani parhaimmat onnistumiset. Lyhyen radan kauteen on mukava lähteä, koska ei tarvitse jatkaa suoraan siitä, mihin jäätiin. Pääsen hakemaan itsevarmuutta ja luottamusta tekemiseen, Laukkanen kertoo.

Uimari Jenna Laukkanen seisoo hevosen vieressä maneesissa.
Ratsastustunnilta Jenna Laukkanen lähtee hymyssä suin. Olo on hyvä ja rentoutunut.Elisa Kinnunen / Yle

Ratsastustunti käy Laukkasen mukaan treenistä. Maneesissa hän haluaa aina tehdä kaiken täysillä. Aivan kuten altaassakin.

– Olen kuitenkin tosi kova kisailemaan. Tärkeintä on löytää oma sisukkuus heti kauden alussa. Veikkaan, että silloin ensi vuosi tulee olemaan taas hyvä, Laukkanen sanoo.

Hevoset tulevat pysymään Laukkasen sydämessä mukana aina.

– Kun on pienenä ollut heppatyttö, on aina heppatyttö. Tällä hetkellä resurssit eivät riitä siihen, että tätä voisi tehdä totisesti, mutta eihän sitä tiedä joskus uintiuran jälkeen, olisiko se mahdollista, Laukkanen kertoo ja lähtee viemään Fisun takaisin talliin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat