1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. KHL

Jokerit syyttää Helsingin Sanomia logonsa halventamisesta

Jokerit on tuohtunut Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kansikuvasta.

Jokerit ilmoittaa selvittävänsä oikeudellisia seurauksia Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen kansikuvasta, jossa helsinkiläisseuran logon keskelle on muokattu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kasvot. Jokerien omistuskuvioita selvittävä Kuukausiliitteen juttu julkaistiin lauantaina.

Jääkiekkoseura Jokerit julkaisi kotisivuillaan tiedotteen, jonka mukaan se ei ole antanut HS:lle lupaa "käyttää Jokereiden merkkiä sellaisenaan eikä halventavassa tarkoituksessa muokattuna Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä tai missään muussakaan yhteydessä".

– Merkin oikeudeton käyttäminen kaupallista hyötyä tavoittelevassa halventavassa tarkoituksessa loukkaa tavaramerkin omistajan ja käyttöoikeuden laillisen haltijan oikeuksia. Helsingin Sanomien toiminnan tarkoitus on Jokereita halventamalla myydä lehteään, Jokerien tiedotteessa sanotaan.

"Ei voi sekoittaa alkuperäiseen logoon"

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan juttu ja kansikuva menivät huolellisen harkinnan läpi ennen julkaisua.

– Olemme tehneet tutkivaan journalismiin perustuvan perinpohjaisen artikkelin, joka selvittää Jokereiden taustoja. Mitä tulee Kuukausiliitteen kanteen, siinä on selvästi kyse satiirisesta kuvituksesta. Kysymys on siis muuntelun avulla tehdystä riittävän omaperäisestä ja itsenäisestä versiosta, jota ei voi sekoittaa alkuperäiseen logoon.

– En lähde arvailemaan, kuinka kiusalliseksi tutkiva artikkelimme Jokereissa koetaan, mutta uskoisin, että kansikuva-asian nostaminen on vain väline huomion viemiseksi pois jutun varsinaisesta sisällöstä, Niemi kommentoi STT:lle sähköpostitse.

HS olisi kannen oikeusjutussa vahvoilla, arvioi oikeusprofessori

Helsingin Sanomat olisi oikeudessa vahvoilla, jos Jokerit ryhtyisi oikeustoimiin Kuukausiliitteen kansikuvan vuoksi, arvioi Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan immateriaalioikeuksiin perehtynyt professori Taina Pihlajarinne STT:lle.

Kannessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kasvot on kuvankäsittelyllä yhdistetty Jokerien tunnukseen. Pihlajarinteen mukaan journalistiseen tarkoitukseen tehty, yhteiskunnallisesti kiinnostavasta asiasta satiirisesti kertova kansikuva nauttii vahvaa sananvapauden suojaa.

Näin Jokerit kommentoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen artikkelia (siirryt toiseen palveluun)

Linkki Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen (siirryt toiseen palveluun)

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Päivitys kello 13.25: Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan kommentit.
Päivitys kello 18.45: Lisätty oikeusprofessorin kommentit

Lue lisää:

Jokerit harmittelee välirikkoa SM-liigaseurojen kanssa – "Tilanne on surkuhupaisa"

KHL muutti pisteytystä vielä viime metreillä ennen kauden alkua: "Lyö lisäporkkanan jatkoajalle ja rankkareille"