Hyppää sisältöön

Entinen kymmenottelijahuippu ja nuori tohtori on jo käärinyt hihat, haluaa nyt SUL:n puheenjohtajaksi – "Epäkohtiin täytyy puuttua vakavasti"

Kauppatieteiden tohtoriksi väitellyt Sami Itani aloitti alkuvuodesta Urheiluliiton hallituksen jäsenenä ja pyrkii nyt liiton puheenjohtajaksi.

Sami Itani edusti Suomea yleisurheilun EM-kisoissa 2012. Kuva: Tomi Hänninen

Entinen kymmenottelija Sami Itani sai kesällä suosituksen. Suosituksia hän on saanut työurallaan ennenkin, mutta tällä kertaa hänellä oli rakkautta mukana. Rakkautta yleisurheiluun. Lajiin, jonka parissa Itani on viettänyt lähes koko elämänsä. Itania, 31, suositeltiin Suomen Urheiluliiton hallituksen puheenjohtajaksi, Vesa Harmaakorven seuraajaksi.

– Urheiluliiton ehdollepanovaliokunta lähestyi asiasta. En ollut missään vaiheessa aktiivisesti kertonut kiinnostuksestani, Itani kertoi Yle Urheilulle viikonloppuna yleisurheilumaaottelussa.

– Heillä oli hyvät perustelut ja ilmeisesti kannatusta on. Hetken harkittuani päätin lähteä täysillä mukaan. Haluan olla vahva vaihtoehto.

Nykyinen SUL:n puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi on ollut pestissään kolme kautta, eikä voi enää asettua ehdolle tänä syksynä. Itani aloitti Urheiluliiton hallituksen jäsenenä kuluvan vuoden alussa ja on alusta lähtien halunnut vaikuttaa.

– Olen antanut suoraan rakentavia mielipiteitäni. Annoin viime syksynä viestin, että ajan muutosta. En kuitenkaan lähde riitelemään asioista. Koen, että huippu-urheilijan urani on sen verran tuore, että voin tuoda hallitukseen näkemyksiä, joita siellä ei ehkä muuten olisi.

Urheiluliitto on ollut etenkin Berliinin EM-kisojen jälkeen myrskyn silmässä. Palautetta on toki tullut aiemminkin, mutta tänä kesänä kritiikkiä ovat antaneet myös maajoukkueurheilijat.

– Epäkohtiin täytyy puuttua vakavasti. Maajoukkueurheilijoille täytyy luoda tunne siitä, että Urheiluliitto on heitä varten, eikä toisinpäin. Asenneilmapiirissä täytyy myös tehdä työtä, Itani sanoi.

"Suuri osa urheilijoista on lähipiiriäni"

Itani lopetti urheilijanuransa vasta vuonna 2015, mutta keskittyi myös uransa aikana tarkasti tulevaisuuteensa. Hän valmistui Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2011 ja on sittemmin väitellyt Aalto-yliopistosta tohtoriksi kansainvälisestä kaupasta.

Tällä hetkellä Itani työskentelee Adecco Finlandin henkilöstöjohtajana. SUL:n puheenjohtajana Itani hyödyntäisi työnsä antia.

– Jos vertaa hallituksen jäsenen ja puheenjohtajan pestiä, niin eroa olisi sisäisessä päätöksenteossa ja SUL:n strategian ohjaamisessa, mutta myös julkisessa keskustelussa.

– Olisin suurten urheilujärjestöjen historiassa lähimpänä urheilijoita oleva puheenjohtaja. Radalla olevista hyvin suuri osa maajoukkueurheilijoista on lähipiiriäni. Pääteemani ovat yhteistyön lisääminen ja talouden parantaminen.

Itse asiassa Itani on jo aloittanut omalta osaltaan SUL:n talouden parantamisen. Hän kokosi yrityselämästä Urheiluliitolle neuvonantajaryhmän, joka hänen tavoin antaa neuvoja yleisurheiluväelle "rakkaudesta lajiin".

– Uusien palveluiden konseptointi on yksi tapa edistää taloutta kovan myynti- ja ammattiosaamisen lisäämisellä. Loppujen lopuksi on kyse varsin yksinkertaisista asioista, Itani muistutti.

Vesa Harmaakorven seuraaja SUL:n seuraavaksi puheenjohtajaksi valitaan syksyllä. Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi elokuussa, että tehtävää tavoittelee Itanin lisäksi ainakin ilmavoimien everstiluutnantti Jarkko Toivola.

Lue lisää: