Suora

  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • Urheiluruutu
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Urheiluruutu

Kommentti: Federerin shokkitappio herättää kysymyksiä

Roger Federer selitti yllätystappiotaan sääolosuhteilla, mutta onko ikä tullut vihdoin vastaan sveitsiläisellä, kysyy Yle Urheilun Sakari Lund.

tennis
Roger Federer.
AOP

Roger Federerin tappiota John Millmanille voidaan pitää tenniksen US Openin toistaiseksi suurimpana yllätyksenä. Naisten ykkössijoitettu Simona Halep putosi heti avauskierroksella, mutta Halepilla on välillä taipumusta sellaiseen, ja hänet voittanut Kaia Kanepi on tunnetusti yllätysvalmis pelaaja.

29-vuotias John Millman on sen sijaan tunnettu kovana taistelijana ja mukavana kaverina, mutta leimallisesti korkeintaan keskitason ATP-puurtajana, jolta ei ole totuttu näkemään suuria tekoja. Hän on myös kärsinyt paljon loukkaantumisista. Maailmanlistalla Millman on sijalla 55. Nyt hän koki uransa suurimman hetken – ainakin toistaiseksi, keskiviikkona vastassa on Novak Djokovic.

Kaikki kunnia Millmanille, mutta Federerin tappio ja esitys ottelussa herättävät kysymyksiä. Federer teki ottelussa 76 helppoa virhettä (Millman 28) ja kymmenen kaksoisvirhettä. Sveitsiläisen ykkössyöttöprosentti 49 oli hänen huonoimpansa Grand Slam -turnauksessa sitten vuoden 2005. Federerin tilasto US Openissa top 50:n ulkopuolella olevia pelaajia vastaan oli tätä ennen 40 voittoa, 0 tappiota.

Myös Millman korosti heti ottelun jälkeen, että Federerillä ei ollut paras päivänsä. Federer tarjosi itse New Yorkin kuumaa ja kosteaa ilmaa syyksi vaisuun esitykseensä. Hän sanoi, että ei saanut kunnolla henkeä.

US Openin aikana on ollut todella kuuma ja esimerkiksi Novak Djokovicilla on ollut vaikeuksia helteessä. Kuuma ja kostea sää ei kuitenkaan yleensä ole ollut merkittävä ongelma Federerille. Hän itsekin sanoi, että tämä oli ensimmäisiä kertoja, kun näin tapahtui hänelle. Lisäksi ottelu Millmania vastaan oli viimeinen iltaottelu, jolloin ei ollut yhtä kuuma kuin päivällä. Kuinka pitkälle sen selityksen taakse voi mennä?

Väkisin tulee mieleen onko ikä vihdoin tullut vastaan 37-vuotiaan Federerin kohdalla. Tämä vuosi ei muutenkaan ole ollut yhtä vahva sveitsiläiselle kuin viime vuosi, jolloin Federer palasi uskomattomalla tavalla puolen vuoden tauolta polvivamman jälkeen. Kausi 2018 alkoi Federeriltä Australian avointen mestaruudella, eikä vuosi muutenkaan huonosti ole mennyt, mutta suurin loisto on jäänyt Australian jälkeen puuttumaan.

Federerin uran huipulla on uskottu olevan ohi jo monta kertaa, joten nytkään ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Mutta jossain vaiheessa ikä tulee vääjäämättä vastaan. Federer on jo nyt ylittänyt reippaasti maailman huippujen tavallisen lopettamisiän.

Lue myös:

US Openissa jättiyllätys: Sijoittamaton australialaiskonkari passitti Federerin katsomoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat