Suora

  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
  • Jääkiekkokierros
  • Taitoluistelun MM, jäätanssin vapaatanssi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon EM-karsinnat: Italia - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Veera Pirttinen aloittelee ammattilaisuraansa ulkomailla Saksan sekamelskan keskellä ja seuraa ikkunasta maan dramaattisia tapahtumia: "Onhan se aika hurjaa"

Veera Pirttinen on valmistautunut koripallon Bundesliiga-kauteen Chemnitzissä, jossa on tapahtunut suuria äärioikeiston sekä heitä vastustavien mielenosoituksia viime viikkoina. Ne ovat herättäneet Saksassa suuria tunteita. Pirttisellä olo on kuitenkin turvallinen.

koripallo
Veera Pirttinen
Veera Pirttinen on vaihtanut tälle kaudelle lappeerantalaisesta kissapaidasta saksalaiseen kissapaitaan.Tomi Hänninen

18 loukkaantunutta, yli 11 000 mielenosoittajaa, 1 200 poliisia (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi yli 50 000 katsojaa äärioikeiston vastaisessa konsertissa maanantaina. Suuria lukuja saksalaisesta Chemnitzin kaupungista viikonvaihteelta.

Itäisessä Saksassa sijaitsevasta, noin 245 000 asukkaan Chemnitzin kaupungista on tullut parina viime viikkona Saksan julkisen keskustelun keskipiste. Mielenilmausten pontimena on ollut toissa viikonlopun puukotustapaus. Irakilaista ja syyrialaista miestä epäillään saksalaismiehen kuolemaan johtaneesta puukotuksesta.

Tieto levisi nopeasti äärioikeiston kannattajille, jotka aloittivat protestoinnit heti toissa viikonloppuna. Tämä on puolestaan nostattanut myös vastamielenosoituksia.

Sekamelskan keskellä koripallokauteen valmistautuu myös Suomen maajoukkuekoripalloilija Veera Pirttinen.

21-vuotias Pirttinen on aloitellut ensimmäistä ammattilaiskauttaan Euroopan kentillä. Hän edustaa pääsarja Bundesliigassa pelaavaa Chemcats Chemnitziä. Keskustan alueella asuva Pirttinen on nähnyt muutamat mielenosoitukset oman kotinsa ikkunasta.

– Onhan se aika hurjaa, Pirttinen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

– Kun pysyy sisällä, niin ei ole ongelmaa. Ei vain lähde mukaan niihin juttuihin tai kävelemään mielenosoitusten aikaan kaupungille.

Mieleneosoittajia, punaisia soihtuja.
Ulkomaalaisvastaiset mielenosoittajat kokoontuivat viikko sitten maanantaina Chemnitzissä aukiolle, jolla puukotus tapahtui.Filip Singer / EPA

Viime viikolla paikan päällä käynyt Ylen toimittaja kertoi, että Chemnitzissä yhteiskunta on aika jakautunut. Chemnitz on islamia vastustavan Pegida-liikkeen ja maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen tukialueita. Aika moni on kaupungissa turhautunut ulkomaalaisten määrään, vaikka se on pienempi kuin muualla Saksassa.

Ylen toimittajan mukaan viime viikolla moni ulkomaalainen pelkäsi maanantain mielenosoitusten jälkeen, koska täysin syyttömien ihmisten kimppuun oli käyty.

Äärioikeiston ihmisjahti on saanut myös monia saksalaisia tolaltaan. (siirryt toiseen palveluun)

Pirttinen kertoo, että kaupungin tapahtumista on keskusteltu myös joukkueen kesken. Sen enempää tapahtumia ei ole spekuloitu. Vasta kolmisen viikkoa kaupungissa asunut Pirttinen on katsonut myös asiaa enemmän ulkopuolisen silmin.

– En ehkä ole nähnyt kaikkea. Mutta kyllä täällä on ollut ihan turvallinen olo. Ei ole tarvinnut pelätä, Pirttinen miettii.

Koripallokentilläkin on riittänyt sulateltavaa. Joukkueessa on mukana myös toinen suomalainen maajoukkuepelaaja, Camilla Grönberg. Mutta muutoin tuttuja kasvoja ei ole näkynyt. Jo nyt harjoituksissa on tullut esiin kovempi tempo verrattuna Suomeen.

Erilainen reitti huippua kohti

Muutto Saksaan ei ole kuitenkaan Pirttisen mukaan suurin elämänmuutos koripallon takia.

Pirkkalaislähtöinen Pirttinen muutti 16-vuotiaana lukioikäisenä yksin Lappeenrantaan. Pirttinen oli pelannut BC Nokiassa, mutta halusi kehittyä urheilijana uudelle tasolle. Suomalaisen naiskoripallon menestysseurassa Catzissa oli siihen edellytykset, ja Pirttinen kasvoi seurassa viisi vuotta.

Veera Pirttinen, Catz, 2015
Veera Pirttinen pussitti kolmosia vuoden 2015 finaaleissa.

Tuolloin nuoresta pelaajasta oli tuntunut epätodelliselta harjoitella Lena Reshetkon kaltaisten konkaritähtien kanssa. Pirttinen kertoi tuolloin (siirryt toiseen palveluun), että hän oli jopa hieman peloissaan, vaikka se ei hänelle ominaista olekaan.

Nyt Saksassa olo ei ole ollut aivan sama kuin oli Catz-uran alussa. Saksassa joukkue on nuori.

– Meillä ei ole hirveän vanhoja pelaajia. Kaikki on sillä tavalla samalla viivalla. Ei ole hirveästi kokeneita pelaajia. On helppo olla samalla viivalla. Kaikille sopeutuminen on sillä tavalla samanlaista, Pirttinen sanoo.

Viime kaudella Pirttisellä oli virityksiä Yhdysvaltojen yliopistokentille, (siirryt toiseen palveluun) mutta ne eivät toteutuneet. Pirttinen jäi vielä yhdeksi kaudeksi Catziin. Nyt onnistui pääsy Euroopan kentille, eikä yliopistokenttien jääminen sivuun sinällään harmita.

– Enää ei olisi ollut edes mahdollista lähteä Amerikkaan. Minulla on ollut myös enemmän haaveena ja tavoitteena Eurooppa. Amerikan yliopistot eivät ole olleet ykkösjuttu. Enemmän olen halunnut päästä ulkomaille ammattilaiseksi pelaamaan, Pirttinen kertaa.

Kovaksi harjoittelijaksi tiedetty Pirttinen on siis kulkenut erilaisempaa polkua huippua kohti kuin moni suomalainen koripalloilija nykypäivänä. Pirttinen ei lähtenyt Helsinkiin ja sitä kautta yliopistokentille. Jälkikäteen ajateltuna hän pitää ratkaisua lähteä Lappeenrantaan viisaana ratkaisuna. Pirttinen ylsi todella nopeasti naisten joukkueen pelaavaan kokoonpanoon.

– Minusta pidettiin siellä tosi hyvää huolta. Siitä kiitokset Lappeenrantaan. Minut otettiin hyvin vastaan ja huomioitiin aina. Tuli ehkä enemmän erityisempi olo. Minusta tuntuu, että maaseudulta tulevana hukkuu Helsingissä. On ainakin vain yksi monista muista, Pirttinen kuvailee.

Tavoitteissa monipuolisempi paketti

Nuori pirkkalalainen tunnettiin ensimmäisinä Catz-vuosina enemmän heittäjänä. Mutta viime vuosien varrella hän on kehittänyt itsestään kelle tahansa inhottavan puolustajan. Se huomioitiin myös viime kauden päätteeksi, kun Pirttinen valittiin naisten Korisliigan parhaaksi puolustajaksi. Seuraavana askeleena hänellä on kehittyä entistä monipuolisemmaksi koripalloparketeilla.

Veera Pirttinen
Tomi Hänninen

– Haluaisin saada vähän monipuolisuutta hyökkäyspäähän. Haluaisin luoda kuljetuksestakin erilaisia tilanteita. Yleensä tyytyy vain siihen heittoon, kun se on vahvuus, Pirttinen sanoo.

Toistaiseksi ainakin harjoituksissa ja harjoitusotteluissa on jatkuvasti menty eteenpäin. Tasaisessa joukkueessa peliminuutit ovat Pirttisen mukaan aika lailla itse ansaittavissa. Kolminkertainen Suomen mestari odottaa myös, että ensimmäisellä Saksan kaudella oman joukkueen pelit eivät pääty lyhyeen.

– Totta kai odotan, että pääsemme pudotuspeleihin, Pirttinen toteaa.

Saksan naisten Bundesliiga käynnistyy syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Lue lisää:

Naisten Korisliigan vuoden puolustaja Veera Pirttinen siirtyy Bundesliigaan – "Hän on satsannut aivan mielettömästi harjoitteluun"

Koripallonaiset EM-karsintapeleihin nimetty – "Meillä alkaa olla runsauden pulaa pelaajissa"

Suosittelemme

Tuoreimmat