Dettmann yllättyi nähtyään Liettuan kokoonpanon – "Ajattelin että ohhoh"

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann toivoo saavansa joukkonsa kokoon ensi viikon alkupuolella

Kuva: Tomi Hänninen

Suomelle 75-103-tappion kärsinyt kokoonpano oli käytännössä Vilnan seurajoukkueen Lietuvos Rytasin reservijoukkue, eikä yhdelläkään pelaajista ollut ennen keskiviikkoa miesten maaotteluita ansioluettelossaan.

Liettuan 12 pelaajasta kuusi pelaa Rytasin alle 18-vuotiaiden kokoonpanossa, ja joukkueen ikäpresidentti oli 21-vuotias Margiris Normantas. Valmentajakseen Liettua oli päävalmentaja Dainius Adomaitisin sijasta lähettänyt Espooseen Rytasin alle 18-vuotiaiden joukkueen päävalmentajan Arvydas Gronskisin.

Kentänlaitapaikalla peliä seurannut - ja itse lippunsa maksanut - Kari Leppänen sanoi kuitenkin, ettei hän kokenut tulleensa huijatuksi, vaikka Liettua oli liikkeellä juniorikokoonpanolla.

– Nämä ovat harjoituspelejä, pitää tietää mihin tulee. Minusta on mielenkiintoista nähdä nuoria pelaajia, ja Liettuasta tulee aina kovia pelaajia, Leppänen sanoi.

Leppänen kuuluu koripallomaajoukkueen kantayleisöön. Helsinkiläisseura ToPon puheenjohtajana 2014-2017 toiminut Leppänen matkusti katsomaan Suomen pelejä EM-kisoissa 2013 ja MM-kisoissa 2014.

– Koripallo on aina elämys, Leppänen sanoi.

"Ajattelin että ohhoh"

Syy kokoonpanosekoiluihin on uudessa MM-karsintajärjestelmässä. Pelit on ripoteltu läpi vuoden, ja maajoukkueet kiistelevät jatkuvasti seurajoukkueiden kanssa siitä, milloin pelaajat vapautuvat maajoukkueen käyttöön.

Kiista ei koske enää pelkästään euroliigapelaajia. Muutkin seurat haluvat pitää pelaajansa omissa harjoituksissaan mahdollisimman pitkään, ja kaikki espanjalaisjoukkueet aikovat päästää miehensä maajoukkueisiin vasta kolme vuorokautta ennen MM-karsintapelejä.

Tämän vuoksi Suomi - ja Liettua - ovat kahdeksan päivää ennen MM-jatkokarsinnan alkua yhä ilman useita kärkipelaajiaan. Milloin Suomella on kaikki jatkokarsintaan tulevat pelaajat riveissään?

– Ensi viikon alkupuolella, päävalmentaja Henrik Dettmann sanoi. Dettmann ei halunnut paljastaa, mitä hän ajatteli, kun hän näki Espooseen saapuneen Liettuan kokoonpanon.

– Jos olen rehellinen, minua ei kiinnosta asiat joihin en voi vaikuttaa. Kun luin sen (kokoonpanon), ajattelin että ohhoh. Luin sen kunnioituksella. Ja hyvinhän he panivat kampoihin.